Geçtiğimiz bir hafta boyunca iş yoğunluğundan ötürü yazılarımı yazamamıştım. Artık bu hafta iş yoğunluğu oldukça azalır.
Ve de çalışan insan için vakit oldukça bollaşır. Çünkü Ramazan ayına girdik. Konya’da Ramazan, oldukça rahat geçer. Öğleye kadar kimse kimseyi rahatsız etmez. Genelde çalışanların iş başlangıç saatleri biraz geç vakte alınır. Zaten işveren de öğleden önce iş yerine gelmez. Öğlen 13.00 gibi işe gelen işveren saat 16.00 gibi de işten ayrılır. İftardan sonra da sahura kadar hareket bitmez. Okey ve nargile muhabbeti sahura kadar sürer. Ardından sahur yapılır ve “tumba” yatak. Ramazan ayı bu yönüyle verimsiz ve üretimsiz bir aydır. Umarım bu sefer böyle olmaz.
Çünkü bilindiği üzere İslam dininin özelliği; ibadetin hayatın temel bir parçası olduğu gerçeğidir. Yani birisinin oruç tutup tutmadığı veya namaz kılıp kılmadığı bir başkasının gündemini oluşturmaz. Kendin orucunu tutarsın ama bunun da her yerde “orucum” diye reklamını yapmazsın. Namazını kendini kılarsın ama “çekilin ortadan ben namaz kılacağım” demezsin. Hele ki öğleye kadar uyumanın sebebini Ramazan’a veya oruca atmak tamamen iftiradır.
Bu vesileyle İslam Dinini “okuyan”, bilen ve ibadetlerini ona göre yapan bir Ramazan geçirmek dileğiyle tüm okurlarımın Ramazan ayını kutluyorum.
Tabii Ramazan ayı muhakkak ki gündem ama bizim asıl gündemimiz malumunuz olduğu üzere 20 gün sonra yapılacak olan yerel seçimlerdir.
Artık 20 gün gibi kısa bir zaman kaldı ve seçimler epeyce bir şekillenmeye başladı. Konya merkezden çok bahsetmeye gerek yok. Uğur İbrahim Altay belediyecilikte kesinlikle diğer belediye başkanlarına göre bir üst ligde kabul ediliyor. Yani artık Başkan Altay’ı değerlendirmek uygun bile olmaz. Konyalı vatandaş bırak Altay’ı eleştirmeyi, başkası eleştirse savunmasını yapan durumunda. Dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediye Başkanı şimdiden belli desek yeridir.
Merkez ilçeleri de protokol sıralamasına göre değerlendireyim istiyorum. Tabii ki önce Karatay. Lütfen hiç kimse kusura bakmasın ama Hasan Kılca belediyecilikte gerçekten en iyi belediye başkanlarının başında geliyor. Kılca, Karatay’ın her yarasına merhem olan bir başkandır. Meram’da Mustafa Kavuş’un başkanlığı gerçekten tuttu. Meramlı vatandaş “Mustafa iyi çalışıyor” sözünü oturtmuş. Meram’da bunu söyletmek kolay değildir. Siyasetle ilgilenenler bunu çok iyi bilirler. Selçuklu’da da Ahmet Pekyatırmacı Selçuklu’da yaşayan vatandaşların tüm hizmetleriyle bizzat ilgilenerek vatandaşın gönlünde yer bulmuş.
Bu üç belediye başkanının da hizmetleri oldukça fazla bunu unutmamak gerekir. Ve çoğu yaptıklarını da “ayıp olmasın” diye vatandaşların gözüne sokmuyorlar bile. Şehir dışına başka şehirlere gittiğimizde görüyoruz Konya’da ilçelerde aldığımız bu hizmetlerin çeyreğini bazı illerde büyükşehirlerde göremiyorsunuz inanın.
Konya tek kelimeyle Türkiye’de belediyeciliğin markasıdır diyerek bu konuyu geçeyim.
Konya’da taşradaki ilçelerde durumlar biraz farklı. Buna da Seydişehir’den başlayayım. Seydişehir’de mevcut başkan Mehmet Tutal bir hata yapılarak tekrar aday gösterilmedi. Yerine Abdülmuttalip Demirel isimli bir avukat arkadaş aday gösterildi. Ve Ak Partili ve Seydişehirli seçmen bu durumu kabullenmekte biraz zorlandı. Bu arada önceki belediye başkanlarından Abdülkadir Çat da bu aday belirlemeye tepki olarak Demokrat Parti’den aday olmuştu. Ve bu cenahtaki çekişmeler CHP Konya Milletvekilinin de memleketi olan Seydişehir’de CHP adayı Hasan Ustaoğlu’nu zirveye taşıyor. Şu anda Seydişehir’de CHP adayı Ustaoğlu’nun seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Buna benzer bir durum da Akşehir’de yaşanıyor. Akşehir’de de adayını değiştiren AK Parti çıkardığı adayda aradığını bulamadı. Eski belediye başkanlarından Doktor Nuri Köksal Akşehir’de iyi bir ivme yakaladı. Ve Akşehir’de de CHP adayının ipi göğüsleyeceği konuşulmaya başlanıldı bile.
Tabii son ana kadar, sandıktan çıkmadan bu sonuçlar belli olmaz ama görüntüyü nakletmek adına yazdım bunları. Yani her ne kadar Ramazan ayı başlamış olsa da bu Ramazan ayında gündem daha çok yerel seçim olacaktır.
Dostlukla kalın.