Bugün biraz siyasetten uzaklaşalım istedim. Aslında bugünkü konu da çok siyasetten ayrı tutulacak bir konu değil ama yine de “reel politikadan uzak” demek daha doğru olacak sanırım.

Konya’da son zamanlarda etliekmekçilerde hep bir fiyat kargaşası yaşanmaktadır. 50, 60, 70, 75, 80 TL fiyat reklamlarıyla, etliekmek satıcıları kendilerince rekabet yaratmaktadırlar.

Şimdi bugünkü yazımdan ötürü etliekmekçiler bana kızacaklar ama bunu da birilerinin söylemesi lazımdır. Bizler “o üzülecek, bu kırılacak, şu gücenecek, bu darılacak” diye bazı gerçekleri bile konuşmaktan imtina ediyoruz. Ancak söz konusu olan bir toplum olursa kimse alınganlık göstermesin ve tekrar bir kendini gözden geçirsin.


Konya’da bilindiği üzere en önemli misafir ağırlama yemeklerinin başında etliekmek gelir. Öğlen çat kapı bir misafiriniz gelir, etliekmek ikram edersiniz. Akşam beklenmedik konuklar gelir. Hemen bir koşu fırına etliekmek yaptırmaya gidersiniz. Cenaze evine etliekmek götürürüz. Düğün evinde etliekmek yeriz. Yani etliekmek Konya için çok önemli bir yemektir.

Son senelerde her tüketim grubunda olduğu gibi “fırsattan istifade” etliekmek fiyatlarına da beklenilenin çok çok üzerinde zamlar geldi.

Etliekmekçi bazı dostlarımla görüştüm. Ve şöyle bir maliyet çıkarabilirim sanırım. Kıymanın kilosunu bizler 500TL civarında alıyoruz. Tabii ki etliekmekçiler bunu daha da ucuz alıyorlardır. 1 kg. kıymadan 13 adet etliekmek çıkıyormuş. Yani içerisine yaklaşık 700gr. domates, 200gr.civarında biber, 150gr.civarında da soğan giriyor. Domates 40TL, biber 50TL, soğan 20TL olsa toplam 13 etliekmeğin maliyeti yaklaşık 540TL oluyor. Bunu da 13’e böldüğümüz zaman adedi 42TL’ye mal olur. Buna 11TL de hamur parası eklersek 53TL bir adet etliekmeğin sıradan vatandaşa maliyeti ortaya çıkar.

Sıradan vatandaş derken, bizler bu malzemeleri yukarıda yazdığım fiyatlardan alırken tabii ki bir etliekmekçi toptan olarak bu fiyatlardan almayacak bilakis tabii ki bizim aldığımızın çok altında alacaktır.

Şimdi hemen personel, elektrik, su vb. harcamaları söyleyecekler olacaktır ama onu da kısaca hesaplayalım. 53TL’ye mal olan bir etliekmeğin üzerine 10TL bu işletme giderlerini koyalım. –Ki günde 500 etliekmek satan bir lokanta için bu 10TL ayda 150 bin TL para demektir- Bu da maliyeti 63TL olarak gösterir. Yani bir etliekmeğin maliyeti, bol bol hesaplasak bile 63TL iken Fırıncılar Odasının belirlediği etliekmek satış fiyatı 140TL; Lokantacılar Odasının belirlediği etliekmek satış fiyatı ise 180TL’dir.

Yani eğer işletme Fırıncılar Odasına kayıtlı ise 140TL’ye, Lokantacılar Odasına kayıtlı ise 180TL’ye etliekmek satabiliyor. Liste fiyatı bu şekilde.

Bu konuda açıklamalar gelebilir ama hiçbir açıklamanın çok da tatmin edeceğini düşünemiyorum. Çünkü 70TL’den başlayarak neredeyse her fiyata etliekmek rekabeti yapan işletmeler ortada. Açık hava reklamlarında bile etliekmek fiyatlarının rekabetini görmeniz mümkün.

Şimdi birileri “tamam işte rekabetle fiyatları ucuza satan de pahalıya satan da var içinden seç al” diyenler olabilir ama bunun yaratacağı sıkıntıları da görmek gerekir.

Düşünsenize rekabet adına yarın bir gün birileri daha ucuz et bulma ya da et yerine kullanılabilecek daha sağlıksız şeylerle karşımıza çıkarsa ne olacak? Bu durumun bu yönü de vardır unutmamak gerekir.

Bence adaletli olmak adına işin her yönünü düşünerek ve de en önemlisi halka hizmeti düşünerek bir adım atmak gerekir. Etliekmek bir yemektir ama unutulmamalıdır ki Konya ve Konyalı için ayrıca bir de kültürdür. Yani bunu maliyetinden çok çok yükseğe çıkarmak etliekmek kültürünü de ortadan yavaş yavaş kaldıracaktır.

Şimdi fırıncılar ve lokantacılar bana kızacaklar ama hiç kusura bakmayın 180TL etliekmek fiyatı Konya’da olmaz. Ve de buna rağmen etliekmek hamuru için tekrar zam talep etmek kesinlikle aymazlıktır. Etliekmek fiyatı 180TL olmayacağı gibi yeni bir zam da kesinlikle hak etmemektedir.

Ve Konyalı olarak, etliekmeği gece gündüz, sabah akşam her öğünde yiyebilecek bir Konyalı olarak bu fiyatlandırmanın her zaman karşısında olacağım.

Dostlukla kalın.