Yol kavramı üzerine ne zaman yazmak istesem önce kendimden, kendi sokağımdan başlıyorum.
Şehirlerarası yolların insanı bir kentten diğer kente bağlaması, düşünsel anlamda beni başka dünyalara bağlıyor. Birden merhum şair-yazar A. Erdem Bayezit'in "Sana, Bana, Vatanıma, Ülkemin İnsanlarına Dair" adlı şiirinde buluyorum kendimi. Aslında bu yolculuk gerçek hayatta da böyledir. Hayat kavramı dünyadaki yürüyüşümüzün diğer adıdır aslında. Yaşamak, yaşıyor olmak yolculuğumuzun diğer bir ifadesidir.
İlçemizin çok değerli genç kalemlerinden Şair Mehmet Şentürk yola ve hayata dair duygularını "Bir Yolculuktur Hayat" adında şiir kitabı ile yazı diline döktü. İlk kitabı ile okurlarına merhaba dedi. Kitap Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık aracılığı ile okurlarıyla buluştu ve raflarda aldığı gibi gönüllerde de yerini almış oldu. Şairin kendi deyimiyle "bir kahve molası içiminde" okunabilecek bir kitap oldu. Kıymetli şair kardeşimizi canı gönülden kutluyor, daha nice güzel eserlere imza atmasını canı gönülden niyaz ediyorum.
Yazmak, kişinin kalbi ile olan mücadelenin bir yansıması aslında. Okumak, üretmek ve okurun dünyasında yeni kapılar aralamak şairin en büyük zenginliğidir. Herkesin görmediğini görebilmek, onu kendine özgün ifadeler ile anlatabilmek ve bunu yazı diline dökebilmek şairin kendi farklılığını ortaya koymasıdır. Mehmet Şentürk'ün şiirlerinde bunu yakaladığımı rahatlıkla söylemek istiyorum.
Kitabın ilk şiiri"İnsanlık Ülkesinde"(syf 7) şair, insanlığın muhtaç olduğu sevgi ve barış içinde yaşamanın gerekliliğini ve bunun önemini kendinden başlayarak vurgulamış. Bu şiir sizi sadece belli bir yerde değil, dünyanın bütün coğrafyalarında gezdiriyor. Bu şiiri okurken topumca nelere muhtaç olduğumuzu çok iyi anlıyorum. "Bu Dünya" şiiri ile (syf 8) insanın yaratılış gayesini çok güzel dile getirmiş şair. Bu şiiri okuduğunuzda ben dünyanın oyun ve eğlenceden ibaret olduğunu yeniden anlıyorum. Gerçekçi bir dille yazılmış bu şiir. Tesirinde kalmamak elde değil."Parola Yağmur" şiirinde (syf 11) bir doğa olayının gerçek hayata düşünsel bir süreç içerisinde etkileri çok güzel dile getirmiş genç şair. Eğer bu dünyadan biraz kaybolmak isterseniz şairin "Bilinmez Diyar"(syf 15 ) şiirini okuyabilirsiniz. Bence hayatta bazen kaybolmalı insan, kendini yeniden bulabilmek için. "Sevgili"(syf 19) şiiri kalbimizi yenen kişi ile konuşamadığımız, yani kelimelerin omzumuzda yük olduğu bir durumun rahatlaması olarak adlandırabilirim. Bir itiraf, bir serzeniş belki de…
Şairin hayatında arayış, hep var olmaktır aslında. Merhum şair Rasim Özdenören yazmak için hep aradığını, ama aradığını bulamadığını ve arayış içinde olduğunu söylemişti bir konuşmasında. Belki de bunun için vardır şair. Mehmet Şentürk'ün "Arayış" (syf 24) şiirinde ben bunu buldum. Tüm şairlerin âşık olduğu kente Mehmet Şentürk "Bir İstanbul İçim"(syf 26) şiiriyle bize bambaşka bir İstanbul sunuyor. Kitabın ismi olan "Bir Yolculuktur Hayat" syf (28) kitabın ilk şiiri olan "İnsanlık Ülkesi" şiiri ile örtüşen bir çizgisi var. İlk şiir ile olan o tatlı bir akış burada uyum içinde devam ediyor. Şair, kentleşmenin bizi birbirimizden ve sevdiklerimizden yani çok yakınlaşmanın getirdiği yalnızlığın getirdiğini ve bu hayat içinde kaybettiklerimizi "Artık Yok"syf (30) şiiri ile hüzünlü bir yolculuğa çıkardı şair bizi. Kaybolduk adeta… Sorar olduk kendimize "güzellikler geçmişte mi güzeldi yoksa geçmişken daha mı güzeldik?
En güzel yolculuk kişinin kendi kalbine yolculuğudur aslında. Bunu şairin "Feryat" (syf 31) şiiriyle yaşamış oldum. Umudun ve elimizdeki tek sahip olduğumuz iktidarın dua olduğunu "Bir Bahar Gelecek"(syf 35) şiiriyle hissettim. Şairin "Parola Yağmur"(syf 11)şiirinin bir yansıması olarak gördüğüm "Damla"(syf 40) şiiri bu günlerde ihtiyacımız olan yağmuru bize muştular inşallah.
Bununla beraber şair kitabındabireysel konulu şiirlerinin yanında sosyolojik boyutlu şiirlerede yer vermiş. "Ne Çok Acı Var"(syf 41) şiiri bunun bir örneği. Yine "Öğretmen"(syf 42) şiiri vefa duygusunun bir yansıması olsa gerek. "Karanlık Maraton"şiiri(syf 43) "Arayış" (syf 24)şiirine içerik olarak benzerliği ile okuru, önceki sayfalar ile bağını koparmamış oldu.
Şair Mehmet Şentürk'ün bütün şiirlerini sindire sindire okudum. Ben kitap okumayı ellerin bir sonraki sayfaya gitmesinin yanında, okuyucunun aklının hep önceki sayfada kalması ve okurun önceki sayfayı yeniden okuma ihtiyacı hissetmesinin önemine vurgu yaparım. Şair Mehmet Şentürk'ün eserlerinde hem içerik hem üslup olarak bunu yaşayabilirsiniz. Her şiirinde altı çizilecek şiiri ayakta tutan yerler var.
Her şiirine bir çocuk gözüyle bakan biri olarak ben, şair Mehmet Şentürk'ün eserlerine büyük özen gösterdiğini söylemek isterim. Şairin kendi deyimiyle "bir kahve içiminde" arasında okunabilecek kitabının kıymetli şaire yeni eserler için bir başlangıç olarak değerlendiriyor, okurun gönlünde yenidünyalar kurdurabileceğini düşünüyorum.
Bu vesile ile kıymetli şair Mehmet Şentürk' ü canı gönülden tebrik ediyorum. Gönül dünyamızda yeni kapılar açtığı için teşekkür ediyorum.