Hepimiz biliyoruz ki; bir alimin ölümü bir alemin ölümü gibidir. Cevdet Said’in müellifi olduğu bir söz. Bunu her duyduğumda tüylerim diken diken olur.
İnsanoğlu, dünya denen bu misafirhanede tek başına yaşayan değil, birlikte din kardeşinin sorumluluğunu da üstlenen bir varlıktır. Biliyoruz ki hepimiz bir zincirin halkasıyız, koparsak gücümüz kırılır. Hepimiz bir tesbihin taneleriyiz, ipimiz çözülürse dağılır, kayboluruz. Ve yine biliyoruz ki hepimiz bir geminin içindeyiz, gemiyi su alsa hepimiz boğuluruz.
15.02.1934 yılında Bozkır ilçesinin Kızılçakır köyünde doğan Konya’mızın tanınmış simalarından Kur'an muallimi Hafız Hasan Hüseyin Varolhocadünya hayatını tamamladı ve 05.04.2023 tarihinde yine bir Kur’an ayında ruhunu sevgililer sevgilisine teslim etti. Onun ahirete irtihali elbette bir son değil, onun yetiştirdiği hafızlar, din görevlileri, kısaca talebeler sayesinde nesiller ile devam edecek bir süreçtir.
1952 yılında İstanbul Tophane Nusretiye camiinde müezzinlik görevine başlamış, Enderunlu İsmail Efendi’den ta’lim dersleri alırken aynı zamanda Mustafa Saffet Efendi’den de Arapça, o yıllarda Sultanahmet Cami imamı olan bestekar Hafız Sadettin Kaynak'tan ses ve makam derslerine devam etmiştir. İstanbul’dan Konya'ya döndükten sonra özel derslerle eğitimini sürdüren Hasan Hüseyin Varol, sırasıyla Hasta Mehmet Cami, Mengene Cami, Çiçekçiler Cami, UluırmakBurhandede Cami, Sultan Selim Camii ve son olarak da KapuCamiilerinde imam hatip olarak görev almıştır. 1975 yılında Hayra Hizmet Vakfı’nı kurarak tüm sosyal, kültürel ve dini yardımlaşma faaliyetlerini bu vakıf eliyle sürdürmeye başlamıştır.İlerlemiş yaşına rağmen birçok hayır hizmetleri yanında Konya İl Müftülüğü tarafından din görevliler için açılanTashîh-i Hurûf I ve II dönemlik kurslarında derse gelen merhum hocamızın gayreti emsali görülmeyen bir durumdur.
Bir insanın iyi bir insan ve iyi bir mü'min oluşunun en güzel ifadesi, kalabalıkların onun için şehadette bulunmasıdır. Büyük bir kalabalık tarafından son görevi yerine getirildi ve 89 yaşında sevenlerinin omzunda 06.04.2023 tarihinde toprağa verildi.
Ölüm bu dünya için bir sondur. Bunu biliyor ve inanıyoruz. Ölüm gerçeğinin bir gün herkesi bulacağına dair inancımızda sonsuzdur. Ama etrafına aydınlık saçan, ilim ve hikmet sahibi insanların varlığı bilmek güzel bir duygudur. Bir yerlerde yaşıyor olmaları bize sevinç verir. Kur'an muallimi, deyim yerinde olursa hocaların hocası Hafız Hasan Hüseyin Varolhocada bunlardan biri idi. Onun “Yaşadıklarım ve Gördüklerim” adlı otobiyoğrafi türündeki kitapta “sübhaneke” okumak için 45 gününü verdiğini anlatması bizlere ilmin önemi ve mahiyetini ne güzel açıklıyor. Bu, bana imam-hatip lisesi yıllarımda hocalarımızın “oğlum sen mihraba geçeceksin” deyip bir harf için bir saatlik ders verdiklerini anımsatıyor. Selam olsun o ilim sahiplerine, selam olsun üzerimizde emeği olan öğretmenlerimize…
Bu vesile ile kendisini yakınen tanıdığım oğlu Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin hocamıza ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
Satırlarımı onun gönlünden dökülen “Beklerim” dörtlüğüyle bitirmek istiyorum. Gelin kardeşler gelin/Hakları helal edin/Bizlere dua edin/Şimdi Rahmet beklerim…