Artık adaylar 20 Şubat itibariyle belli oldu. Ve partiler de aday tanıtmaya başladılar. Saadet Partisi cumartesi günü adaylarını tanıttı.

Pazar günü de CHP adaylarını tanıttı. Saadet Partisi’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı eski milletvekili Abdülkadir Karaduman olmuş. Sayın Karaduman bildiğiniz üzere 27.Dönem Konya Milletvekilimiz idi. Malum her dönem Konya’ya uğramayan milletvekillerimiz oluyor. Geçen dönem Sayın Karaduman’dı bu dönem Yeniden Refahlı Ali Yüksel ve İyi Partili Ünal Karaman bu milletvekillerimizden. Şimdi Vekil Karaduman, Büyükşehir Belediye Başkanlığına Saadet ve Gelecek Partisi’nin adayı olarak çıkmış.
CHP’den de Büyükşehir adayı olarak İsmail Sonkaya isimli mimar bir hemşerimiz aday tanıtım programında kendisini tanıttı. Oldukça yetenekli liyakatli bir mimar olduğunu tanıtımında gördük.
Konya’da Büyükşehir, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediye Başkan adaylarından çok bahsetmeyeceğim artık. Çünkü zaten mevcut belediye başkanları halkın gözünde gerçekten çalışkan isimler ve Konyalı’nın ortak kanaati bu belediye başkanlarının devam etmesi yönünde. Bu konuda vatandaşın tek eleştirisi yüzde 70’le değil 55’le kazansınlar ki bu seçim sonuçları “kibre” dönüşmesin şeklinde. Tabii ki bu eleştiri belediye başkanlarından ziyade AK Parti örgütünü ilgilendiren bir eleştiri olsa gerek.
Görünen o ki muhalefet de zaten bu düşünceleri kabul etmiş durumda. Mesela Saadet Partisi’nin umudu olsa milletvekilliği zamanında Konya halkıyla çok buluşamamış dışarıdan bir adayı mı getirirdi yoksa Konya’da belediyecilik örneği vermiş kişilerden Mustafa Özkafa, Veysel Candan, Mehmet Şen, Lütfi Yalman gibi bir ismi mi getirirdi?
Her neyse bugün aslında yine ilçelerden bahsetmek istiyorum. Ereğli, Seydişehir, Akşehir gibi ilçelerden bahsedeyim.
Ereğli’de genelde bakış hep iki adayın üzerinde bunlardan birisi tabii ki mevcut başkan Oprukçu diğeri de önceki başkan Özgüven. Peki, bunlar birbirine denk oylar alırlarsa ne olacak? İşte o zaman Ereğli’de kendi oyunu alabilirse CHP adayı Umut Akpınar öne geçmiş olacak.
Aynı şekilde Akşehir’de CHP’nin eski belediye başkanı Nuri Köksal ve AK Parti adayı Yusuf Kahraman başa baş gidiyorlar. Ama burada bir de İyi Parti adayı İsmail Afşar var ve ona da ilgi hiç yadsınacak durumda değil.
Seydişehir’de Mehmet Tutal yerine gösterilen AK Parti adayı şu anda CHP adayı ile ikincilik üçüncülük yarışında. Burada eski belediye başkanlarından Abdülkadir Çat önde gidiyor gözüküyor.
Ve birçok ilçede de aynı durum muhakkak ki söz konusudur. Bu ilçeleri örnek olması adına yazdım sadece. İşte böyle bir durumda devreye belediye meclisi üyeleri girecektir. Yani vatandaş sadece başkana değil aynı zamanda belediye meclisi üyelerine de oy verecektir.
İşte belediye meclisi üyelerinin önemi buradadır. Muhakkak ki ilçenin ve ilin yönetiminde belediye başkanları kadar belediye meclisi üyeleri de önemlidir ama aynı zamanda belediye meclisi üyeleri oy toplamada da önemlidir.
Tabii AK Parti Konya merkezde belediye başkanlarıyla işi garantilediği için belediye meclisi üyelerine kimse bakmamaktadır. Oyunu başkanlıkta da mecliste de AK Parti’ye basıp geçmektedir. Ama bu durum taşra ilçelerde böyle olmaz. Orada vatandaş başkana oy verir ama belediye meclisine oy verirken bakar. “Şu adamdan belediye meclisi üyesi olmaz, bundan olmaz” der ve oyunu başka bir listeye verebilir.
Parti örgütleri belediye başkan adaylarına gösterdikleri önemi eğer belediye meclisi üyelerine göstermelerse beklemedikleri bir hüsranla karşılaşabilirler.
Ve bunun en güzel örneklerini yukarıda verdiğim ilçelerde görebileceksiniz. Başkan Oprukçu’nun Meclis listesi diğer listelere göre seçimde kendisini 2-3 adım öne götürebilecek bir listedir.
Ama mesela merkezde oy düşüşü yaşanırsa bunda da meclis listelerinin payı olacağını hiç unutmamak gerekir.
Siyaset komplike bir bakış açısı gerektirir. Günü kurtarmak için alınan kararlar siyaset anlayışının darlığına işaret eder. Bu konuda seçim sonunda da muhakkak ki bir yazım olacaktır ve somut olarak daha iyi anlaşılacaktır anlattığım konu.
Dostlukla kalın.