1-Gıdayı ihtiyacımız kadar almalıyız.

Gıda alışverişinde ihtiyaçtan fazlasını almaktan sakınmalıyız. İhtiyaçları belirlemeli alışverişi ona göre yapmalıyız. Eğer evde gıda israfı varsa neyin neden çöpe gittiğini gözlemlemeliyiz.

2-Akıllı alışveriş yapmalıyız.

İlk olarak daha önce aldığımız gıdaları tüketmeliyiz. Gıda satın alırken mutlaka gıdanın son kullanma tarihini kontrol etmeli, eğer son kullanma tarihi geçmişse kendimiz satın almadığımız gibi firmayı da uyarmalıyız.

3-Gıdaları doğru yöntemlerle muhafaza etmeliyiz.

Kimi gıdaları buz dolabında, kimini dışarıda saklamalı, saklama yöntemleriyle ilgili bilgilenmeye önem vermeliyiz.

4-Gıdaları ihtiyacı olanlarla paylaşmalı.

Artan gıdalarımızı varsa ihtiyaç sahiplerine vermeyi denemeli yoksa; çöpe atmak yerine bunları sokak hayvanlarına vermeliyiz.

5-Yemek artıklarını değerlendirmeliyiz.

Yaptığınız yemeklerden arta kalanları buzdolabında saklamalı ve ilk fırsatta tüketmeli, Bayat ekmekleri ya da tazeliğini yitirmiş meyveleri çöpe atmak yerine yaratıcı tariflerle onları yeniden değerlendirmeliyiz. Bu konuda halk eğitim merkezlerinden veya internetten bilgilenebiliriz.

6-Gıda artıklarını kompost yapabiliriz.

Uygun alanınız varsa yemek yaparken kullandığınız malzemelerden artanları, örneğin sebze ve meyve kabuklarını, kompost yapmak için kullanabilirsiniz.

7- Sıfır Atık Projesine Destek vermeliyiz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Sıfır Atık Projesine destek vermeliyiz. Her türlü israfı önlemek için atıklarımızı ayrı toplamak önemli ilk adımdır. Sıfır atık yaklaşımı ilk olarak resmi kurumlarda,sonra fabrikalar ve özel kurumlarda uygulanmaya başlandı.Şimdi ise konutlarda da uygulanacak. Gıda israfını önlemek ve atıklarını ekonomiye kazandırmak adına sıfır atık yaklaşımı önemlidir. Danışmanlığını yaptığım sırada Karaman Devlet Hastanesinde gıda atıklarının kompost gübre yapılarak değerlendirildiğini gözlemlemiştim.

Esasen israf bizim kültürümüzde de yasak. Günümüzde şehirleşmeyle birlikte inanılmaz israflar görüyoruz. Köyde benim aile büyüklerimin yaşamında bugün uygulamaya çalıştığımız sıfır atık yaklaşımı vardı.

Hoşça kalın.