26 Kasım UNESCO Dünya Zeytin Ağacı Günü Ağacın günü mü olurmuş demeyin…Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC ) 2019 tarihinde 26 Kasım’ın “Dünya Zeytin Günü” olarak ilan edildiğini duyurdu.

Türkiye’nin 81 ilinin 41 inde 843 ilçenin 270 inde zeytin üretimi yapılmaktadır.Üretimin % 53 ü ege bölgesinde, % 18 i Marmara Bölgesinde, % 23 ü Akdeniz Bölgesinde % 6 sı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde % 0,2 si Karadeniz Bölgesindedir. Türkiye bir zeytin ülkesidir ve 90 a yakın zeytin çeşidi vardır.

Zeytinin Mitolojisi

Zeytinin 60 Bin yıllık yolculuğu vardır. Zeus’un kızı Bilgelik,Sanat ve Savaş Tanrıçası Athena; zeytin ağacını yarattığı için Attika’yı korumakla ilgili yarışmayı kazandı. Meyvesi,yaprakları, gövdesi ve köküyle başta sağlık alanında bir çok yararı olan zeytin ağacı sayesinde yarışmayı kazanan Athena kentin koruyucusu olur. Zeytin ve Zeytin Ağacına; Antik Mısır’dan Roma Yazıtlarına, Mezopotamya mitlerinden kutsal kitaplara birçok yerde rastlarız. “Zeytin Dalı Uzatmak” deyimi yalnızca Türkçemizde değil birçok dilde kullanılır. Tanımlanan zeytin yaprağı fosillerinin 50-60 bin yıl öncesine dayandığı saptanıyor.

Homeros ,Ege kıyılarını gezerken yorulmuş ve bir zeytin ağacının gölgesine oturmuş. Zeytin ağacı dile gelmiş ve Homeros’un kulağına şunları fısıldamış. ”Herkese aidim ve kimseye ait değilim” Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.

Zeytin ve Sağlık

Zeytin, Kuran’da 7 yerde faydalarından bahsedilen önemli bir üründür. Tıp biliminin babası sayılan Hipokrat zeytin yağının tedavi edici özelliğini kullanmıştır.14 çeşit hastalığın tedavisinde etkili, bünyesinde bitkisel protein, yağ, A,C,E vitaminlerini ve Kükürt, Klor, Magnezyum minerallerini barındıran ve de Peygamberimiz tarafından çokça tavsiye edilmiş bir bitkidir.

Ülkemizde Zeytinin Kanunu Var

1939 Tarihli bu kanun çok önemlidir. Zira; 1920 li yıllarda 20 Milyon olan zeytin ağacı varlığımız bugün TÜİK’in verilerine göre 160 Milyondur. Başlangıçta iyi bir uygulamayla ;Türkiye’ye göç edenleri Devletimiz ,Çanakkale’den Adana’ya kadar kıyı bölgelerine yerleştirmiş.Kamu arazilerinin tapuları zeytin ağacı dikmek koşuluyla göçenlere verilmiş. Çünkü göçmenler zeytin ve zeytinyağı üretimini biliyorlardı. 5500, 3000, 2000, yaşlarında zeytin ağaçlarına rastlanıyorsa da ortalama 350-400 yıl yaşayıp ürün verebilir. Ülkemizde Kırkağaç’ta 1660 yaşında Dünya’nın meyve veren en yaşlı zeytin ağacı var. Zeytinliklerimizi korumalı ve varlığını artırmalıyız.

Hoşça kalın.