22 Nisan Dünya Günü: 22 Nisan 2022 Dünya Günü’nün Teması; “Gezegenimize Yatırım Yapın” olarak seçildi. Dünya’ya çevresel açıdan verilen zararlardan hepimiz sorumluyuz. Kiminin verdiği zarar çok, kiminin az. Dünya vatandaşlığının gereği olarak hem kendimiz katkı yapacağız. Hem de başkalarının verdiği zararlar konusunda hareketsiz ve sessiz kalmayacağız. Dünya Günü Fikri Nereden ve Nasıl Çıktı :

1969 Yılında ABD de gerçekleşen bir olay ekolojik kaygıları öne çıkardı.Kaliforniya’da Santa Barbara kıyılarında bir petrol kuyusunda meydana gelen patlama sonucu on günde 13 Milyon Litre petrol denize sızdı. Bu olay o güne kadarki en büyük çevre felaketiydi.
Bu olay üzerine 1970 yılında düzenlenen eylemler tüm Dünya’da ilgi gördü. 141 ülkede 200 milyon insan eylemlere katıldı.
Birleşmiş Milletler’in Tembel İnsan İçin Hazırladığı Dünya’yı Kurtarma Rehberi:
*Kullanmadığınız elektronik cihazları fişten çekebilirsiniz.
*Faturalarınızı postayla almak yerine işlemlerinizi online olarak yapabilirsiniz.
*Banyo ve duş sürelerinizi kısaltabilirsiniz.
*Daha sebze ağırlıklı beslenebilir, et tüketimini azaltabilirsiniz.
*Atıklarınızı geri dönüştürebilir,özellikle gıda atıklarını kompost yapmada kullanabilirsiniz.
*Enerji tasarruflu beyaz eşya ve ampulleri tercih edebilirsiniz.
*Su,çay,kahve için tek kullanımlık plastik bardak ve şişelerden kaçınabilirsiniz.
*Yerel üreticilerden alışveriş edebilirsiniz.Alışverişlerinizde plastik poşet yerine bez torba kullanabilirsiniz.
*Özel araçlar yerine toplu taşımayı,bisiklet kullanmayı veya kısa mesafeler söz konusuysa yürümeyi tercih edbilirsiniz.

*Kullanmadığınız eşyaları bağışlayabilirsiniz.

*Çevrenizde farkındalık yaratabilirsiniz.

Birleşmiş Milletlere göre bunları yaptığınızda ortak evimiz olan Dünya’ya katkı yapmış oluyorsunuz. Peki bütün bunlar yeterli mi?

Tabii ki Hayır.

Birleşmiş milletler teşkilatı da zengin ülkeler ve vahşi kapitalizmin etkisinde olduğu için bireylerin yapması gerekenleri üstelik “tembel insanlar” diyerek sıralıyor. Dünya’nın başına bela büyük firmaları hatta Dünya’daki çevre adına kötü gidişi gördüğü halde harekete geçmeyen devletleri uyaramıyor.

İşte biz; çevre aktivistleri bireysel veya çevresel örgütlere üye olarak mücadele etmeli, sadece kendimizi değil, torunlarımızın hakkını korumak üzere harekete geçmeliyiz.
Temiz Enerji
Temiz/Yenienebilir Enerji Kaynakları: Hidrolik,Rüzgar,Güneş,Jeotermal,Biyokütle,Biyogaz, Dalga,Akıntı Enerjisi,Gel-Git,Hidrojen

İnsanoğlu yenilenebilir enerji kaynaklarından Hidrolik, Rüzgar ve Güneş enerjilerini binlerce yıl kullandı. Binaları güneş ten azami faydayı temin edecek şekilde yaptı, gıdalarının kurutulmasını sağlamış, Yel değirmenlerini,su değirmenlerini unuttuk mu ?

Petrol,Kömür,Doğalgaz gibi fosil yakıtlar tespit edilerek kullanılmaya başlanmasıyla uzunca bir süre temiz ve dost enerjiler Rüzgar ve Güneş unutulmuştur. Ne zaman Fosil yakıtların canlılara verdiği zararlar bir yana, küresel ısınmaya sebep olduğu anlaşılınca tekrar bilinen temiz enerjilerin daha yaygın kullanılması için bilimsel araştırmalar başladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİLERİN AVANTAJLARI

1-Yenilenebilir enerji çevre dostudur.
2-Yenilenebilir bir kaynaktır.
3-Yenilenebilir enerji güvenilir bir enerji kaynağıdır.
4-Yenilenebilir enerji İstahdamı artırır.
5-Yenilenebilir enerji, küresel enerji fiyatlarını istikrara kavuşturur.
6-Yenılenebilir enerji tesislerine daha az bakım yapılır,
7-Halk Sağlığına büyük katkı sağlar,
8-Kırsal kesimdeki insanları güçlendirir.
Türkiye yedi veren bir cennet ülkedir. Termik santraller bu ülke için bir faciadır.Termik santral yapılan her yöreden çevre aktivistleri “Türkiye Çevre Platformu” nda zararları konusunda sunum yapıyorlar. Bir yandan doğal alanlar,tarım alanları zarar görüyor. Diğer yandan termik santrale yakınlığına göre kademe kademe yörede yaşayanlarda sağlık problemleri yaşanıyor.

Türkiye Çevre Platformu Koordinatörü Prof.Dr.Tanay Sıdkı UYAR: “2023 te tümüyle yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmek mümkün” diyor. Yöneticilerin sorunla çözümü ayırıp sorun olanlarını yapmayıp; çözüm olanlarını yaparsak 100 de 100 yenilenebilir enerjiye geçmek mümkün. Enerjinin etkin kullanımına başlar ve Dünya’nın en rüzgarlı,en güneşli en jeotermali olan ülkesi olarak temiz enerjiye kolayca geçebiliriz.” diyor.

Temiz enerji kaynakları çok olan Türkiye’nin enerji üretimini ağırlıklı olarak yenilenebilir enerjiye kaydırması son derece kolaydır diye düşünüyorum.Bir iyi haber : Enerji Bakanlığı’nın 2022 Ağustos Ayı verilerine göre yenilenebilir enerjinin payı % 50 nin üstüne çıktı.

Hoşça kalın.