Birleşmiş Milletler tarafından Mısır’ın Sharm El-Sheikh kentinde düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi (COP27) 06.Kasım.2022 de başladı. Yaklaşık 120’den fazla dünya lideri ile 40 binden fazla katılımcının yer almasının beklendiği zirve, 18 Kasım’a kadar sürecek.

COP27’de Liderler Zirvesi’nin ardından finans, bilim, gençlik ve gelecek nesiller, karbonsuzlaşma, adaptasyon ve tarım, cinsiyet, su, sivil toplum, enerji, biyoçeşitlilik ve çözümler başlıklarını içeren tematik oturumların düzenlenmesi bekleniyor.

COP NEDİR ?

COP, dilimize “İklim Değişikliği Taraflar Konferansı” olarak çevrilebilecek “Conference of the Parties” ifadesinin kısaltmasıdır. Her yıl düzenlenen zirve, 197 ülkeyi bir araya getirerek, iklim değişikliğinin ve ülkelerin bununla nasıl mücadele edeceğinin tartışıldığı bir platform yaratıyor.

ZİRVEYE TEPKİ DE VAR.

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, COP27‘ye katılmayacağını açıklamıştı. Thunberg,“İklim Değişikliği Zirvelerinin”, liderler ve iktidardaki insanlar tarafından yeşil yıkama yöntemi kullanılarak, dikkat çekmek için bir fırsat olarak kullanılıyor.” ifadeleri ile zirveyi eleştirmişti.

Genç aktivist Greta gibi ben de tepkiliyim. Zira,2002 yılından beri takip ediyorum. Zaman zaman Kyoto Protokolü, Paris Zirvesi gibi umut verici gelişmeler olmasına rağmen bazı devletlerin çözüme yanaşmaması sebebiyle İklim Değişikliği zirveleri bıkkınlık verir bir hal almıştır.

TÜRKİYE NE ZAMAN KATILDI.

21 Mart 1994 tarihinde yürürlüğe giren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne; (BMİDÇS) Türkiye, 24 Mayıs 2004 tarihinde katıldı. Kyoto Protolü 1997 yılında kabul edilmiş ve 2005 yılında yürürlüğe girmiş olup; Ülkemiz protokole 2009 yılında taraf olmuştur. Küresel iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir dönüm noktası olan Paris Anlaşması ise 12 Aralık 2015 tarihinde kabul edildi. Türkiye, Paris Anlaşması’nı 2015 yılında kabul etti ve 22 Nisan 2016’da gelişmekte olan ülke olduğunu sözlü olarak dile getirerek anlaşmayı imzaladı.

ÜLKEMİZİN EYLEM PLANINI BAKAN KURUM AÇIKLAYACAK

15-16 Kasım 2022 tarihlerinde ise gerçekleştirilecek iklim değişikliği konferansının Bakanlar Zirvesi bölümünde Türkiye’yi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum temsil edecek. Bakan Kurum’un iklim eylem planını, ulusal katkı beyanını uluslararası kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. İklim Koordinasyon Kurulu toplantılarında tüm ilgili kuruluşlarla süreçler değerlendirilmiş, Türkiye’nin İklim yol haritası ele alınmıştı.

Hoşça kalın.