Büyük Yok Oluş Ne Demek:

Dünya’mız bugüne kadar 5 adet büyük yok oluş yaşamış. Dünya 66 Milyon yıl önce 11 Km. çapında dev bir asteroid’in Dünya’ya çarpması sonucu 5.Büyük yok oluş yaşanmış ve dinazorların soyu bu yok oluşta tükenmişti. Çarpmanın etkisiyle volkanlar patladı, yanardağlardan çıkan yoğun duman güneşi engelledi. Atmosferdeki karbondioksit ve denizlerdeki asit oranının önemli ölçüde artmasına sebebiyet veren bu hızlı değişimler, dinozorlar da dahil olmak üzere dünya üzerindeki canlıların yüzde 80’inin soyunun tükenmesiyle sonuçlandı.

6.Büyük Yok Oluş Başladı Mı ?

Endüstri devriminden bu yana insan faaliyetlerinin yerkürenin iklimini çok hızlı bir şekilde değiştirdiğine, canlıların yaşam alanlarının da buna paralel olarak yok olduğuna,kaynakların hızlıca ve sorumsuzca tüketilmesine vurgu yapan bilim insanları 6. Büyük Kitlesel Yok Oluş’un çoktan başladığına dikkat çekiyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın kısa süre önce yayınladığı 'Yaşayan Gezegen Raporu” yaşam alanları hızla küçülen hayvanların karşı karşıya olduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor. Rapora göre son 40 yılda dünya üzerindeki vahşi hayvan nüfusu yüzde 60 oranında azaldı

Dünyada yaşayan canlıların neredeyse yarısı asrın sonuna kadar yok olabilir ve bunun en büyük nedeni insanoğlu. Yapılan araştırmalarda hayvanlar geçmişe nazaran 100 kere daha hızlı yok olmaktadır. Stanford Üniversitesi'nde biyoloji profesörü ve araştırmanın yazarlarından Paul Ehrlich, araştırma sonuçlarının "şüphesiz altıncı en büyük kitlesel yok oluş sürecine girdiğimizi gösterdiğini" söylüyor ve dünya çapında yaşayan ölü konumunda bir çok tür örneklerinin bulunduğunu belirtiyor. Bunlardan biri de insanoğlu olabilir.

İnsan Kaynaklı Yokoluşa mı Gidiyoruz ?

Bundan önce yaşanan 5 yokoluşun hepsi doğal nedenlerle meydana gelmiş yokoluşlardır. Bilim insanlarına göre şu an Dünya’nın 6. Büyük yokoluşa doğru gittiğini ve defaki yokoluş doğal nedenlerle değil insan kaynaklıdır.

1760 yılında Sanayi devriminin başlangıcından itibaren 200 yıl boyunca insanlık makineleşme ile birlikte yaşam kolaylıklarından çok memnun iken: 20.yüzyılın ortalarından itibaren çevresel felaketlerle tanışmaya başlamışlardır.

Çevresel bir krize gidildiğinin algılanması üzerine BM öncülüğünde 05.Haziran.1972 de İsveç’in Başkenti Stockholm’de ilk Dünya Çevre Konferansı toplandı.

Stockholm+50 2-3 Haziran 2022 de Yapıldı.

İlk Dünya Çevre Konferansı’nın üzerinden 50 yıl geçti. Başta B.M. olmak üzere bilim insanları ve çevreci aktivist ve sivil toplum örgütlerince çok önemli öneriler ve toplantılar yapılmıştır. İklim değişikliği,küresel ısınma gibi Dünya’daki yaşamı sona erdirme ihtimali olan konularda 26.sı bu yıl yapılan “İklim Değişikliği Konferansları” nda da hala somut sonuçlar alınamadı. Stockholm+50 bu yıl 2-3 Haziran.2022 de yapıldı. Başka bir Dünya yok. “Herkesin refahı için sağlıklı bir gezen” sorumluluğumuzdur diye özetleyebileceğimiz çağrısıyla bitti.

Dünya’nın kaynaklarını hesapsızca tüketen vahşi kapitalist düzenin aktörleri küresel ısınmanın,bitki ve hayvan türlerinin yok oluşundan baş sorumlulardır.

Hoşça kalın.