Dünkü yazımda Ak Parti, CHP ve İyi Parti listelerine birkaç aday bazında kısaca değinmiştim. Bugün genel anlamda da bir şey söyleyip aynı zamanda MHP konusunu da ekleyeyim.

Dün aynı zamanda Ak Parti’nin Konya milletvekili adaylarının tanıtımı vardı. 15 aday da kürsüye çıkıp kendilerini kısaca tanıttılar. Ak Parti listesinin güçlü bir liste olduğunu belirteyim. Dün belirttim bugün tekrar edeyim Tahir Akyürek Konya siyasetinin en yetkin politikacılarının başında gelir. Orhan Erdem Akşehir ve çevre ilçelerde çok sevilen bir politikacı. Selman Özboyacı artık genç ve dinamik bir milletvekili olarak kendini ispatlamış bir isim. Dün ilk kez aday tanıtım programında dinlediğimiz Meryem Göka Ak Parti teşkilatlarına çok hizmet vermiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenini ve takdirini kazanmış, Cihanbeyli kökenli bir isim. Dün de bahsetmiştim Abdullah Ağralı dinamizmi ile Konya’da Kulu-Cihanbeyli bölgesinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de sevilen bir isim. Mehmet Baykan Konya’da tabiri caizse “bağımsız” olsa seçilecek bir potansiyele sahip bürokrat, politikacı ve spor adamı. Ziya Altunyaldız zaten mevcut TBMM’de de bilindiği üzere Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve bu konuda Avrupa’da da çok yetkin çalışmaları mevcut. Latif Selvi sendika ve dernek örgütlenmelerinde yetkin ve sevilen bir isim. Hakan Özer Ak Parti teşkilatlarının içerisinde, partiyle ve teşkilatlarla özdeşleşmiş bir isim. Faruk Özçelik şahsen ben çok tanımam ama kulaktan dolma bildiğim bilhassa Çumra bölgesinde sevilen bir bürokrat. Burhanettin Sevencan, bir hukukçu olarak hem Ak Parti genel merkezine hem Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olan bir avukat. Saadet Armağan Güleç Korumaz, Mimarlar Odası Konya Şube Başkanlığından beri sevilen ve Mimarlar Odasını da sevdiren bir mimar. Ercan Uslu başlı başına bir ekol bence. Ercan Bey’i bakan yaparsanız; en iyi şekilde, dürüstlükle ve güvenle görevini yerine getirir. Milletvekili yaparsanız, 24 saat güveneceğiniz ve her durumunuzda yanınızda olabilecek bir vekil olur. Bürokrat olarak görevlendirirseniz, o kurumun işlerlik kazanmasını kesinlikle sağlar. Yani ne görev verirseniz arkanıza bakmanıza gerek yoktur. Ercan Uslu halleder. Hümeyra Saçkesen Hanım zaten teşkilatın görünen ve bilinen yüzüdür. Muhammed Zeren de yaşı gençtir. Ancak gerek teşkilatların gerekse genel merkezin sahip çıktığı ve gelecekte de siyasette var olacak bir isimdir. Geçen dönemde de listenin en sonunda yer almış ama yine de çalışmalarını hiç aksatmamıştır. (Tabiri caizse; Muhammed, listenin sonu, mücadelenin başıdır).

Ak Parti böyle güçlü bir listeyle Konya’da seçime girecektir. Her zaman söylediğim bir şeyi tekrar söylemem gerekiyor: 21 yıldır iktidar olup, ayrıca ekonominin bu denli kötü, eğitimin sorunlu, adaletin yetersiz olduğu bir ortamda halihazırda iktidarın en büyük adayı olması başlı başına bir kazançtır. Yani vatandaş her konuda şikayetçi olsa bile muhalefet kanadına güvenemediği için Ak Parti’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tercihlerinden silmiyordur. Konya’da tartışmasız yine birinci parti Ak Parti gözükmektedir. Geçtiğimiz seçimlerde 1 milyon 300 bin civarında seçmen karşısında Ak Parti’nin 800 bin civarında oyu vardır. Bu seçimlerde seçmen sayısı 1 milyon 500 bini geçmiştir.

CHP yapacağı en güzel listeyi yapmıştır. CHP İl Başkanı Barış Bektaş ve Gelecek Partisi İl Başkanı Hasan Ekici’yi listenin başlarına koymuştur. CHP’nin geçen seçimlerdeki oyu 130 bin civarındadır. Şimdi bu rakama Gelecek Partisi ve “Kılıçdaroğlu rüzgarının” etkisi eklenecektir. Eğer bu oy oranı 250 binlere ulaşırsa o zaman CHP 3 milletvekili çıkarabilecektir. Bu durumda olmazsa büyük ihtimalle 2 il başkanını da birini CHP sıralarında diğerini Gelecek Partisi sıralarında TBMM’de görebileceğiz.

MHP’nin sıralamasında 1.sıra Mustafa Kalaycı’dır ve Sayın Kalaycı’nın Genel Başkan Yardımcısı olarak Konya listesinin birinci sırasında olmasından daha doğal bir şey yoktur. Bunun yanlış olduğunu savunan ya politika bilmiyordur ya da MHP’liler kızsınlar da MHP’ye oy vermesinler diye MHP’lilere dönük manipülasyon yapıyordur. MHP’de 2.sıra adayı sorun çıkaracağa benzemektedir. Konur Alp Koçak MHP teşkilatları tarafından tanınmayan bir isim olduğu gibi genel merkezde de görevi olan, tanınan bir isim değildir.(Genel Merkezle görüşmem üzerine yazıyorum bunu). Yani neden Konya’da ikinci sıraya gelmiştir, hangi konuda Konyalıyla bir özdeşleşmesi vardır belli değildir. Halbuki oy kaybetmiş durumda gözüken MHP’de ikinci sıra Celil Çalış gibi veya Güzide Çıpan gibi teşkilatlarca benimsenmiş ve desteklenen bir isim olsa en azından oy getirme konusunda iyi bir sonuç doğabilirdi.

MHP’nin geçen seçimlerde Konya’dan aldığı oy 210 bin civarındaydı ve 2 milletvekili çıkarmıştı. Dolayısıyla bu rakamın altına düşmemesi lazımdır ki 2 milletvekilini koruyabilsin.

İyi Parti’den dün de bahsetmiştim. İyi Parti Genel Merkez olarak seçimini yaptı. Kendi adaylarıyla seçime gidiyor. Yani İl teşkilatının fikirlerini ve tavsiyelerini görmezden gelerek seçim sonu için de mesajını vermiş oldu. Genel Başkan Meral Akşener’in bence hatalı politikaları ve masadan ayrılıp tekrar oturması gibi hamleleri İyi Parti’ye son dönemde oldukça oy kaybettirdi. İyi Parti geçen seçimlerde 120 bin civarında oy almıştı. Eğer Konya’dan bunun altında oy alırsa 1 milletvekili bile zora girebilir.

Aslında durum matematiksel olarak şöyle; Konya’da 1 milletvekili için yaklaşık 90-100 bin oy gerekecektir. Yani 100 bin oy alacak bir parti 1 milletvekilini çıkarabilir de çıkaramayabilir de… Yaklaşık 200 bin civarında alınacak bir oyla 2 vekil çıkabilir, 200 binin üzerinde yani 250 bin civarında alınacak oylarda 3 milletvekili çıkarabilir. Dolayısıyla partiler buna göre çıkarabilecekleri milletvekili sayısını düşünmelidirler. Aksi halde bol keseden “5 vekil çıkarırız” demekle 5 vekil çıkmaz.

Dostlukla kalın.