Filamingoları her yıl yazacakmıyız ?                 Geçen yıl gazetemiz Konya’nın Sesi’nde “Filamingo Faciası” başlığıyla Tuz Gölü’ndaki filamingoların kitle halinde öldüğünü yazmıştık. Doğa gönüllüsü ve fotoğrafçısı Fahri Tunç da filamingo ölümlerini ve özellikle kuluçkadan çıkan yavru filamingoların kitle halinde ölümlerini fotoğraflamıştı.

                27.Temmuz.2022 Tarihli Cumhuriyet Gazetesinde Şeyda Öztürk’ün haberinde “Yavru Filamingolar Büyük Tehlikede” haberi yer aldı. Haberde Göl Uzmanı Dr.Erol Kesici; İklim değişikliği ve tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle bir çok göl gibi Tuz Gölü’nün de su sorunu yaşadığını, Tuz Gölünü besleyen su kaynaklarının tarım arazilerine yönlendirildiğini, su kaynaklarının önlerinin barajla kesildiğini, gölün kurumasıyla birlikte geçen yıl yeterli besini bulamayan ve Tuz Gölü’nda doğan bütün yavrular yaşamını yitirdi. Gölde bu yıl da filamingo ölümleri başladı. Bölgede hala aşırı su isteyen Ayçiçeği, şeker pancarı, mısır gibi sucul bitkiler ekildiğini, bölgenin bu yüzden aşırı su kaybettiğini belirtti. Kuşlar bir yerin canlılığının göstergesidir. Eğer bir bölgeye kuşlar gitmiyor ve hatta ölüyorsa o bölgede yaşam yok demektir dedi.

                Sorun “Konya Kapalı Havzası” ile ilgilidir.

                Yeraltı sularının da 30 bin ruhsatlı kuyunun dışında çok sayıda kaçak kuyularla sondajlandığını biliyoruz. Buradaki sorunun Konya Kapalı Havzası’nın sorunlarından ayrı tutamayız. Zira havzadaki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının aşırı tüketilmesi ve çölleşme ihtimali havzanın bütünüyle ele alınmasını gerektirmektedir.

                Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için kapalı bir göl. Kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor.  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın  verdiği bilgilere göre dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü aynı zamanda 1. Derecede Doğal Sit Alanı, Önemli Bitki Alanı, Önemli Doğa Alanı, Önemli Kuş Alanı statülerine sahip.

Ayrıca Tuzgölü “Özel Çevre Koruma Bölgesi”dir.

                Tedbirler bir an önce alınmalıdır.

                Yetkililere sorsak şimdi. Havza Yönetim Planı varmı?  Var diyecekler. Kağıt üstünde hayata geçirilmiş bir çalışma yok tabii ki.

2006 Yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen Tuzgölü’nde bu sonuca bir yılda mı gelindi. Su sorunu olduğu gölün her yıl küçüldüğü bilinmiyor muydu ?

Bakanlığın mevzuatı ne diyor. "Özel Çevre Koruma Bölgesi" olarak ilan edilen ve edilecek alanların sahip olduğu çevre değerlerini korumak ve mevcut çevre sorunlarını gidermek için tüm tedbirleri almak, bu alanların koruma ve kullanma esaslarını belirlemek… diye devam ediyor.

Konya Kapalı Havzasında bakanlık su yönetimi ile ilgili olarak önemli hiçbir çalışma yapmamaktadır. Biz sivil toplum örgütleri olarak konunun takipçisiyiz.

Filamingolar Ereğli Sazlıkları Akgöl’e de gelirlerdi. Kurudu.

Tuzgölü de filamingoların yaşam alanı olmaktan çıkarsa ne olur kestiremiyorum. Zira o kadar çok sulak alan kurudu ki bölgede…

Dilimizden düşürmediğimiz “cennet vatan” ı  cehenneme çevirmek üzereyiz. Dikkat..

Hoşça kalın.