Bizde stres oluşturacak çevremizde o kadar çok kaynak vardır ki, kendimizi yönetmekte zorlanmamak mümkün değildir.
İşimiz, eşimiz, çocuklarımız, çevremizle ilişkilerimiz, maddi imkansızlıklar…aslında bunların hepsi birer potansiyel stres kaynağıdır. Şimdi bunları ayrıntılarıyla açıklayalım:
İş Yaşantımız: Çoğu insan, işe kendilerinin ve ailelerinin geçimlerini sağlamak zorunda oldukları için giderler. İş hayatları onlar için temel bir mutsuzluk nedenidir. İşlerine duyulan memnuniyetsizlik başlı başına bir stres nedenidir. Bu nedenle çoğu insan kendilerinin üzerlerinde büyük bir baskı hissederler. Bu baskıyı pozitif enerjiye dönüştürmedikten sonra stres devam edecektir.
İşten kaynaklı stresten kurtulmanın tek yolu ya sevdiğimiz işi yapacağız ya da yaptığımız işi sevmeye çalışacağız. İş yerinizde işinizi tamamladıktan sonra kendinize ödül verebilirsiniz. İç konuşmayla kendinize "aferin" diyebilirsiniz. Zor işleri önce yaparak, enerjinizi doğru kullanmaya özen gösterin. Kendinizi eleştirilere açık tutun, sizin farkında olmadığınız yanlışlar karşıdan net bir şekilde görünebilir. İşinizle ilgili problemin kaynağını bulmada zorlanıyorsanız, bir müddet oradan uzaklaşın ve beyninizin sağlıklı düşünebilmesi kendinize dinlenme fırsatı verin.
Gerçekçi Olmayan Hedefler :
Hayat yolculuğumuzda kendimize bir hedef seçmek yaşamımızı daha anlamlı ve keyifli hale getirir. Yalnız hedef seçerken de ilgimizi, isteklerimizi, bilgimizi, yeteneğimizi ve gücümüzü iyi tespit etmek gerekmektedir. Daha doğrusu kendimizi iyi tanımamız gerekmektedir. Gerçekleşmesi mümkün olmayan hedefler belirlemek bir stres nedenidir. Kısa ve uzun vadeli hedefler bizim için ulaşılması zor olmamalı.
Herkesin değişik hedefleri olabilir; ancak sahip olduğumuz kaynaklarla gerçekleştirmek istediklerimiz örtüşmediği zaman stres oluşur. Bundan daha önemlisi gücümüzün çok üstünde hedefler koyuyoruz, ancak onlara ulaşma adına bir çaba göstermediğimizden isteklerimiz gerçekleşmemektedir.
Çevremizdekilerin Beklentileri:
Bireyin üzerindeki aşırı aşırı beklentiler başlı başına bir stres kaynağıdır. Özellikle anne babalar sınavlara hazırlık sürecinde çocuklarıyla ilgili farklı beklentiler içine girmesi çocuğa zarar vermektedir. Özellikle çocuklarının ilgi ve yeteneklerinin üzerinde beklentiler içinde olmaları veya bunu ona hissettirmeleri yoğun bir stres oluşturur. Bunun sonucunda da çocukta "Ya kazanamazsam!" korkusu başlar.
Çatışma Yaşanması:
Tüm bireylerin hayattan beklentileri birbirinden farklıdır. Çoğu insan her şeyin kendi istekleri doğrultusunda gerçekleşmesini diler. Fakat bu her zaman böyle olmayabilir. Bireyler itekleriyle ilgili bazen bir seçim yapma durumuyla karşı karşıya kalır. Seçim yapmak zorunda kalan bireyler çatışma yaşarlar. İşte bu durumda seçeneklerle ilgili kara aşamasında stresle karşı karşıya kalırlar.