İlk Dünya Hayvanlar Günü, 24 Mart 1925'te Almanya'nın Berlin kentindeki Spor Sarayı'nda gerçekleşti. Hayvan aktivisti Heinrich Zimmermann tarafından düzenlenen etkinliğe 5 binden fazla kişi katıldı. 1929'da, Dünya Hayvanlar Günü ilk kez 4 Ekim'de kutlandı.

Hayvanlar, çevrenin korunmasında ve gezegenimizdeki yaşamın sürmesinde hayati bir rol oynadıkları için doğanın insanlarla eşit derecede önemli bir parçasını oluşturuyor. Ancak, sürekli olarak insanların kötü muamelesine maruz kalıyorlar, küresel ısınma ve insan faaliyetleri nedeniyle habitatlarını kaybediyorlar. Günümüzde yüzlerce tür nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Yaklaşık 100 yıldır her yıl 4 Ekim'de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma günü ile, küresel olarak hayvanların yaşadığı sorunlara karşı farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Türkiye’de hayvan aktivistlerinin baskısına rağmen başıboş hayvanlar için yapılan sadece 120 barınak yer alıyor. Türkiye'de 50 kadar profesyonel ve büyük çaplı barınma merkezi, 70 tane de küçük çiftlik bulunuyor.

İlimiz Konya’da “Başboş Hayvanları Koruma ve Barındırma Merkezi” Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği” öncülüğünde Büyükşehir Belediyemiz tarafından 1997 yılında kuruldu. Halen 3000 baş kapasiteli barınağımız faaliyetine devam etmektedir. Hizmet kalitesini artırarak Mevlana Kenti’ne yakışır ve de Dünya’ya örnek olması hedefiyle çabalıyoruz .

Derneğimizin kurucu başkanı Sayın Ümit SÜRMELİ geçen hafta başkanlık görevini bıraktı. Kendisine sonsuz teşekkür ediyoruz.Yeni yönetimimiz gençleşti.

Prof.Dr.Mehmet MADEN başkanlığındaki yeni yönetim kurulumuzda, Bilge Akbulut, Dilek Tokuş, Gürkan Hızlı ve Pınar Duran görev aldılar. Kendilerine başarılar diliyor ve Ümit hanımla beraber emirlerinde olduğumuzu bildiriyoruz..

Küresel ısınma hem insanları hem de hayvanları etkiliyor ve ormansızlaşma bu durumu çok daha kötü hale getiriyor.

Küresel iklim değişikliği nedeniyle tehlikede olan diğer hayvanlar arasında ise kutup ayıları, gergedanlar, filler ve kaplanlar da dahil olmak üzere nesli tükenmekte olan ve tehdit altındaki birçok tür yer alıyor.

Bu Dünya Hayvanlar Günü'nde siz de harekete geçin. Bu kapsamda Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği ile iltişime geçebilirsiniz. Kapınızın önüne su ve yemek kapları koyarak, havalar soğurken sevimli dostlarımızın hayatta kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Hoşça kalın.