Her anne baba çocuğu için en iyisini ister.

Hatta kendi çocukluğunda yaşamak isteyip de yaşayamadıklarını çocuğunun yaşamasını, yapmak isteyip de yapamadıklarını onun yapmasını ister ve bunlar için de elindeki tüm imkânları çocuğu için seferber eder.
            Değişimin hızla ilerlediği bir dünyada yaşıyoruz. Çocuklara bakıldığında çok hızlı bir değişim ve gelişim içindeler. Aileler, bu değişimi çocukları kadar hızlı yaşayamıyor. Bir yandan geleneksel yapının korunmak istenmesi, bir yandan değişimlerin kendi kültürümüze ister istemez yerleşmesi aile içi ilişkilerde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır.
            Biz anne babalar öğrendiklerimizin çoğunu kendi anne babamızdan öğrendik. Bugün ise durum tamamen farklı; bizler çocuklarımızdan çok şey öğrenir hale geldik. Evdeki aletleri çalıştırmak, onlara çeşitli ayarlar vermek için kullanma kılavuzuna uzun süre bakarız, çoğu zaman da anlayamadığımız için belki de kendimizi paralarız. Fakat çocuklarımız, ne hikmetse kısa sürede o aletin özelliklerini öğrenerek bize de öğretirler.
Kendi ailelerinden baskı, şiddet görerek eğitilmiş anne babalar kendilerine uygulanan bu eğitimi kendi çocuklarına yansıtmaları onlarla sağlıklı ilişkiler geliştirilmesini engellemektedir. Bu durumda anne babanın karşısına asi bir evlat dikiliveriyor; çocuklar ailelerine tepki göstermeye başlıyor. Bu durumdaki aileler "Biz böyle değildik, bunlar nasıl çocuk anlayamıyoruz." diyorlar.
Günümüzde teknolojinin sunduğu imkanlar ve değişimler karşısında kendini geliştiren Türk kadını artık daha bilinçli, artık haklarını aramasını biliyor. Önceleri evinde oturup zamanını ev işleri ve çocuklarına bakarak geçiren anneler; artık iş hayatında ön sıralarda yerini almıştır. Eskiden gerek ekonomik bağımsızlığının olmaması, gerek toplumun baskısı nedeniyle baskı, şiddet karşısında çaresiz kalan çoğuanne, artık ekonomik özgürlüğüne kavuştuğu ve bilinçlendiği için ailede söz sahibi olmuştur.
Anne babanın ekonomik sıkıntılarının etkisiyle veya başka nedenlerle sorunlar yaşaması çocukları da etkilemeye başlamıştır. Anne babanın birbirlerini anlamaya çalışmamaları, çocuklarıyla ilişkilerindeki tutarsızlıklar nedeniyle sıkıntılar yaşamaları aile içi sorunları da beraberinde getirmiştir.
Değişen dünya düzeninde yeniliklere uyum sağlayan, kendilerini geliştiren eşleriyle ve çocuklarıyla ilişkilerinin sağlıklı olması için çaba gösteren aile bireyleri kendilerine daha düzenli bir yaşam kurmuşlardır.
Çocuklar, aile içindeki ilişkilerin olumlu veya olumsuz durumlarından etkilenerek, yaşamlarını sürdürmeye devam ederler. Düzenli, sağlıklı, aile ortamında yetişen çocuklar, toplumsal hayata daha kolay ayak uydurur, okul başarıları yükselir, arkadaş ilişkilerinde zorluk çekmez.