12 Kasım 2024 Tarihli Konya’nın Sesi Gazetesi’nde “Konya’nın Kaç Günlük Suyu Kaldı” Kriz Kapıda başlığıyla haber yer aldı. KOSKİ açıklıyordu.
“Konya’nın içme suyunun karşılandığı Altınapa ve Bağbaşı barajında su seviyesinin % 20 nin altına düşmesi Konya’nın susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor.”, Su kaybı artıyor. “Bağbaşı Barajında azalan 16.734.000 Metreküp su ise şu anki Altınapa barajı doluluk oranını 3 e katlıyor. Konya’nın artan nüfusu ve günlük su tüketimi göz önünde bulundurulduğunda barajlardaki su oranı Konya’nın su ihtiyacını karşılayamayacak duruma geldi.”
“2018 yılında Bağbaşı Barajı’ndan Mavi Tünelden şehre içme suyu getirmeye başlamasaydık bu kadar uzun sürede kuyu suyu yetmeyecek ve Konya çoktan su kesintisiyle karşı karşıya gelecekti.”
“Önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen yağışların % 30 oranında olması barajlardaki doluluk kapasitesini önemli bir ölçüde etkileyecek gibi görünmüyor.”
KOSKİ İyi Çalışan Disiplinli bir Genel Müdürlük:
1971 yılından 1993 yılına kadar Konya Sağlık Müdürlüğü’nde su işlerine baktım. 1993 ten 2002 yılına kadar Konya İl Çevre Müdürlüğünde görev yaptım. Özellikle Altınapa barajından su alınıncaya kadar KOSKİ tüm içme suyumuzu kuyulardan temin ediyordu. Su mahrumiyeti yaşanmadı. Hatırladığım kadarıyla su kaynaklı bir salgın hastalık çıkmadı.
KOSKİ’nin bir önemli başarısı da “Tatlısu Çeşmeleri Projesi” dir. Bu proje Dünya çapında bir projedir. 20 yıldır yerel basınımızda çevre üzerine yazılar yazıyorum. Sürekli bu projeden bahsederim. Dünya Su Forumlarında tanıtılsın diye hep öneririm. Zira; “Su Yaşam Hakkıdır” Tatlı su çeşmeleri projesinin Dünya su forumlarında tanıtılıp tanıtılmadığını da bilmiyorum. Tanıtılmadı ise Dünya insanı bu güzel örnekten mahrum kalmıştır.
Sanıyorum 2006 yılıydı “Su Tasarrufu” konusunda Çevre Koruma Derneği olarak KOSKİ ile ortaklaşa bir proje uyguladık. Ölçme ve değerlendirmesini beraber yaptık proje başarılıydı.
KOSKİ Küresel İklim Değişikliğini Sanki Seyrediyor.
KOSKİ’nin açıklamalarından, artık küresel ısınmanın gerçekliğine inandığını görüyoruz.
Ancak alınması gerekli önlemleri alma noktasında ben yeterli görmüyorum. KOSKİ’nin dilinde kuraklık, su sıkıntısı vb.. söylemler var. Ancak Çölleşme kelimesi öcü sanki kullanılmıyor.
Yeraltı sularından hiç bahsedilmiyor. Sanki yeraltı suları önemsizmiş gibi. Yeraltı suları dip yapıyor dip. Bugün yarın kuyulardan çamur çekersek kimse şaşırmasın.
Ya yeraltı sularının tuzlanmasına ne demeli.. Yeraltı sularında kot çok düşünce Tuz Gölü’nün tuzlu sularının Konya Ovasına akışa geçtiğini biliyoruz. Topraklarımızın tuzlanması ne demek herhalde benden iyi bilirsiniz. Konya Ovası adım adım çölleşmeye dpğru yol alıyor, hemşerimiz Çevre Bakanı seyrediyor. Konunun uzmanı DSİ ve KOSKİ susmamalı ayıktırmalı..
Geçenlerde İklim Değişikliği Daire Başkanımız Serdar beye bir haber ilettim. Konya’nın Sesi’nde yayımlanan haber şu: Karaman Akçaşehir’deki kuyulardan tuzlu su çıkmaya başlamış, Akçaşehir Konya’nın Karapınar ilçesinin karşılarında bir yerde ya; tuzlu sular Konya topraklarını havadan uçarak geçti herhalde başkanım diye Serdar beye şaka yaptım. Şaka yerinde olmuş mu ?
Hoşça kalın.