18.Eylül Dünya Su İzleme Günü, ilk olarak 2003 yılında Amerika’nın “Temiz Su Vakfı” tarafından, vatandaşları yerel su kurumlarını izlemeleri için yetkilendirmesiyle ortaya çıktı.

“Su İzleme Günü”Dünya çapında su kaynaklarının korunması için halkın farkındalığını artırmayı ve korumaya direkt katılımını sağlamayı amaçlayan etkinliklerin gerçekleştiği bir gündür.

Dünya’da halen 2 milyar insan temiz suya erişemiyor.Su kaynakları hızla tükeniyor. Su kaynaklarını korumak için yapılacak bir çok iş var. Devletlerin alacağı önlemler. Sektörel bazda üretim alışkanlıklarının su tasarrufu dikkate alınarak değiştirilmesi vb..

Önce birey olarak bizler bu takibi yapmalı ve kendi su tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Sadece suyu direkt olarak tüketirken değil, yaptığımız faaliyetleri ve aldığımız eşya,giysi vb.. faaliyetlerde de su ayak izini takip etmeliyiz.

1Kg.çikolata için 24 000 litre su harcandığını, 1 adet kot pantolon için 3781 litre su harcanıyor. Bu ne anlama geliyor. Beraber hesap yapalım. Dünya nüfusunun kilogram ortalaması 62 dir. 62 kg bir insanın su ihtiyacı günde 62x 0,033 (kilogram başına su ihtiyacı) =2,046 litredir. Bir kot pantolon için harcanan su 3781 litre olduğuna göre 3781: 2,046= 1848 günlük su ihtiyacı. 1848 günü de 365 e böldüğümüzde 1848:365= 5 yıl. Yani bir adet kot pantolon için harcanan su bir insanın 5 yıllık su ihtiyacı kadardır.

Bu köşedeki yazılarımızda genellikle Konya Kapalı Havzası’nın su fakiri olduğunu,çölleşme ihtimali bulunduğunu köşemizde hep işliyoruz. Bu ihmal edilecek bir konu değildir.

Bakınız; Çölleşme Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün Konya Kapalı Havzası ile ilgili tespitlerinin bir bölümü özet olarak şöyle:

1-Sulak Alanların %65 i yitirildi.

2-Göller kuruma noktasına geldi.

3-Havzada kuraklık şartları egemendir.

4-Yer altı su seviyesi gittikçe düşüyor.

5-Taban suyunun düşmesi uzun vedede çölleşme tehlikesini beraberinde getirmektedir.

6-Bölgede bitki örtüsü zayıflamakta,toprak çöle dönüşmektedir.

Hoşça kalın.