Yoksul ülkeler  COP 29’a iklim değişikliğiyle mücadelede “İklim Finansmanı”  için 1.3 trilyon dolar para alma umuduyla geldi. Bu miktarın metinde yer almaması onları hayal kırıklığına uğrattı.

İklim finansmanı; zengin ülkelerin şu an sahip oldukları ekonomik kapasiteye ulaşmak için fakir ülkelere ve Dünya’ya vermiş oldukları hasarın karşılığı olarak ödemeleri gereken fondur.

Azerbaycan’da düzenlenen COP29’da açıklanan taslak anlaşmada, iklim değişikliğiyle mücadelede yoksul ülkelere yılda 250 milyar dolar teklif edildi. En az gelişmiş ülkelerin temsilcileri COP29 başkanıyla yapılan toplantıyı terk etti; bu rakamın en az 500 milyar dolar olmasını istedi. Nihayetinde en az gelişmiş ülkelerin temsilcilerine 300 milyar dolar sağlanmasına karar verildi. Yani sanayileşmiş zengin ülkeler ellerini cebine atmıyor.

Marshall Adaları İklim Elçisi Tina Stege anlaşma taslağı hakkında şunları söyledi: “Böyle bir metni ortaya koymak utanç verici… Geçen yıl dünyanın savaşlara harcadığı miktarın yalnızca küçük bir kısmı kadar bir miktar istedik.”

Küçük ada devletlerinin temsilcileri BBC’ye, anlaşma metninin hazırlanması sırasında kendilerinin dışarıda bırakıldığını ve tartışmalara dahil edilmediğini söyledi.

Anlaşma metni zirve bittiğinde henüz hazır değildi, bu nedenle COP29’un süresi bir gün uzatıldı.

COP29 müzakerelerine katılan Almanya Dışişleri Bakanı, bazı petrol ve gaz üreticisi ülkeleri siyasi oyun oynamakla suçladı.

COP29’dan sorumlu Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı bir açıklama yaparak, tüm taraflara çalışmanın sonuçlandırılması için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

İklim Zirvesinin Ardından Basına Yansıyanlar:

*Almanlar zirvedeki fiyatları protesto ederek, bir bardak kahveye 10 euro vermeyip kendi kahvelerini içtiler, bir damacana suya 58 euro vermeyip otelden pet şişeyle su taşıdılar.

*Türkiye bir stant kiraladı ve standın etrafını saran oval ekranda “Sıfır Atık Projesi” ni tanıttı. Ziyaret edenlere de türk kahvesi ve lokum ikram edildi. Türkiye zirveye 1.862 kişiyle katıldı. Bu katılımla 95 Milyon lira harcama yaptı. 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini dört kat artırma hedefimiz, olumlu olarak değerlendirildi.

*Singapur, ileri teknolojiyle arıttığı kanalizasyon suyundan yapılan birayı bedava dağıttı.

*İsveç, üzerindeki aracı şarj eden yolu tanıttı, bu nedenle zirvenin gözdesi oldu.

*ABD Fosil yakıtlara yeşil ışık yaktı. Sanki siz boşuna uğraşıyorsunuz der gibi. Trump, fosil yakıt savunucusu ve iklim inkarcısı Chris Wright’ ı enerji bakanlığına aday gösterdi.

İklim Zirvesinden Diğer Gelişmeler:

Azerbaycan’ın COP29 başkanlığının anlaşma metninin ilk versiyonunu paylaşmasının ardından birçok kişi metni ve COP29 Başkanı Muhtar Babayev’i eleştirdi.

Power Shift Afrika iklim ve enerji düşünce kuruluşu direktörü Mohamed Adou bir basın toplantısında konuşurken, “COP29 Başkanı taraflarla diyaloğa girmiyor ve beceriksizce karanlıkta dolaşıyor” dedi.

A.B. , İngiltere, Yeni Zelanda ve İrlanda anlaşma metnini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Konuşmacıların çoğunluğu metnin yetersiz olduğunu belirterek, mali hedefin kaynağının belirlenmediğini, etkilerin azaltılması (petrol ve gazdan yeşil enerjiye geçiş) için gerekli şartların belirlenmediğini söyledi.

Bir Gün Gecikme İle Anlaşma Sağlandı:

Sonuç olarak BM iklim zirvesi COP29; 33 saat geç sona erdi ve krizden son anda geri dönüldü.

Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğine hazırlık ve iklim değişikliğinin önlenmesine yardımcı olmak için yılda 300 milyar dolarlık rekor bir taahhütte bulundu.

BM iklim ajansı başkanı Simon Stiell şunları söyledi: “Zor bir yoldu ama bir anlaşmaya vardık.”

300 milyar, yoksul ülkelerin talep ettiği 1,3 trilyondan az olsa da, şu ana kadar COP’larda elde edilen finansmandan fazla bir miktardır.

Hoşça kalın.