Dünya liderleri, Dubai'de düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP) bir araya gelerek iklim krizini ele alacak.
Bu yıl 28. defa düzenlenen konferansta iklim değişikliğinin nasıl sınırlandırılabileceği ve gelecekte ne yapılması gerektiği konuşulacak. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve diğer yetkililer katılıyor. Türkiye çevre atık yönetimi, yenilenebilir enerji politikaları ve sıfır atık yönetimi konusundaki çalışmalarını anlatacak.
Konferansta iklim değişikliğinin nasıl sınırlandırılabileceği ve bu konuda ne yapılması gerektiği konuşulacak. Ana gündemi küresel durum değerlendirmesi başta olmak üzere, kayıp ve zarar fonu ile enerji dönüşümü oluşturacak.
Zirve 30 Kasım’dan 12 Aralık tarihine kadar sürecek.
Neden Dubai de toplanıyor.
Konferansın Dubai’de toplanması tartışma yaratıyor. Zira BAE Dünyanın en fazla petrol üreten ilk 10 ülkesinden birisidir. Kamuya ait petrol şirketinin başında bulunan Sultan Ahmet El Cabir konferansın başkanlığını yürütecek.
B.M. COP 28 öncesinde Dünya’nın cehennem gibi 3 C0 lik küresel ısınma yolunda ilerlediği uyarısında bulundu. Bu güne kadar sanayi öncesi dönemlere kıyasla 1.4 C0 lik sıcaklık artışı kaydedilmiş olmasına rağmen 2023 yılında sıcaklık rekorları kırıldı. Yoğunlaşan sıcak dalgaları, seller ve kuraklıklar dünya genelinde çok sayıda can kaybına ve geçim kaynaklarının telef olmasına yol açtı. B.M.Genel Sekreteri Antonio Guterres ısınma döneminin bittiğini, kaynama döneminin başladığını belirtip cehennem gibi bir geleceğe doğru ilerlendiğini yineledi.
İklim değişikliğinden etkilenmeyen hiçbir insan ve hiçbir ekonomi olamaz.
COP 28, Yeşil aklama dışında bir karar alabilecek mi?
Dünyaca ünlü 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg'e ve bilim insanlarına, çevreci aktivistlere ve tabii ki bana göre de bu zirvelerin farkındalık yaratmak dışında bir etkinliği olmadı; ülkeler kendilerini çevre açısından aklamak için bir araya geliyor. Ancak yine de bilim insanlarına göre ulusal hedeflerin ötesinde küresel bir amaca ulaşmak için bu zirveler gerekli. Bu zirvelerin duyarlılıkla yapılmasını dileyelim. COP 28 de temenni ederiz ki bizi şaşırtan gerçekçi kararlar alınır.
Kamuya ait petrol şirketinin başında bulunan Sultan Ahmet El Cebir, konferansın başkanı seçildi. Fosil yakıtlar, yandıkları zaman karbondioksit gibi dünyanın ısınmasına yol açan gazlar açığa çıkardıkları için iklim değişikliğinin ana sebebi olarak görülüyorlar. Sultan Ahmet El Cebir’in başında olduğu şirket ise petrol üretme kapasitesini büyütmek istiyor. BBC’nin ele geçirdiği belgelere göre BAE ev sahibi rolünü yeni petrol ve gaz anlaşmaları yapmak için kullanmak istiyor.
Sultan Ahmet El Cebir aynı zamanda yenilebilir enerji şirketi Masdar’ın da başında, bu şekilde rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz teknolojilerden de yararlanmak niyetinde. İnşallah bu yönüyle öne çıkar.
Hoşça kalın