Beden sağlığı, ruhsal sağlığı birbiriyle bağlantılıdır. Beden sağlığındaki olumsuz bir durum, ruh sağlığımızı da olumsuz etkiler. Çocuklar ruhsal açıdan sağlıklı değilse hastalanmaya meyillidir. Mutlu çocuklar besinlerini daha kolay sindirir…

Çocuklar büyüdükçe vücudunda çeşitli değişimler olur. Kilosu artar, boyu uzar. Çocuklar dört  yaşından itibaren yılda ortalama iki-iki buçuk kg. alır ve altı-sekiz cm uzar. Çocuklar altı  yaşına geldiğinde doğum ağırlığının ortalama yedi katına ulaşırlar. Dört  yaşında doğum boyunun iki katına çıkar. Süt dişleri tamamlanır. Dişler ilk kez alı-yedi aylıkken çıkar, dört  yaşına doğru tamamlanır. On iki tane olan süt dişleri altı yaştan itibaren düşmeye başlar, yerine kalıcı dişler çıkar.
Büyüme hızı çocuğun içinde bulunduğu yaş dönemine göre farklılık gösterir.  Kız çocukları kemik gelişimi açısından erkek çocuklarından bir yıl ilerdedirler.
Her çocuğun büyüme hızı farklıdır. Düzenli hareket, dengeli beslenme alışkanlıkları ve doğuştan var olan kalıtımsal özellikler büyümeyi etkiler.
Çocuklar büyük ve küçük kaslarını kullanarak birçok hareket yaparlar. Gövde, kol ve bacaklardaki kastır; koşma, yüzme, zıplama gibi hareketlerin yapılmasını sağlarlar. Küçük kaslar ise el ve ayak parmaklarımızdaki kaslardır. 
Bizler anne baba olarak çocuklarımızın fiziksel gelişimlerine nasıl katkı sağlarız?
Hoplama,zıplama,tırmanma,atlama gibi hareketlerine dışarıda ve evde izin vermelisiniz…
Çocuğun fiziksel hareketini hayatının bir parçası haline getirmesini sağlayabilirsiniz. Merdiven kullanmak gibi…
Düzenli fiziksel faaliyetlere katılarak çocuğa örnek olabilirsiniz.
Çeşitli  malzemeler alabilirsiniz. Bisiklet, ip gibi…
Ailece yapılan geziler, aileyi yakınlaştırır.
Daha az televizyon seyretmesini sağlayabilirsiniz.
El ve parmaklarını geliştirecek makas, kağıt, oyun hamuru gibi araçlarla çeşitli etkinlikler yapılabilir.
Kendi kendine giyinmesi için fırsat vermeliyiz.
Çocuğun büyümesi ortalamalardan farklı ise gelişim uzmanına gösterilmelidir.