Bu yazımızda çocuk daha olumsuz davranışı yapmadan, o davranışın ortaya çıkmasını önlemek için uygulayabileceğimiz yöntemleri göreceğiz. 

Bizler nasıl anne babamızın davranışlarından etkilendiysek, bizim davranışlarımızdan da çocuklarımız etkilenecektir. Çocuğun olumlu ve güzel davranışlarını pekiştirmeli, istemediğiniz bir davranışta bulunduğunda onu azarlamak ve tehdit etmek yerine olumlu yapıcı yolların da olabileceğini düşünmeli, bunun için de hazır ve kararlı olmalısınız.
Çocuklarda Olumlu Davranışları Geliştirici Yöntemler:
Önleyici Açıklama: Önleyici açıklamalar yapmak, anne baba olarak çocuğun hangi davranışları yapmasını istemediğinizi belirleyip açıkça anlatmaktır.Ayrıca çocuğu gereksiz yere azarlanmaktan korur. Beklentilerimizi açık ve net ifade etmeliyiz. "Alışveriş yaparken uslu dur." yerine "Markette bağırarak konuşmanı istemiyorum. Lütfen sessizce konuş. Pazarda elimi tut." Örneğin, çocuğunuz küçük kardeşi ile top oynuyor "Dikkat et" yerine "Topu yavaş ve kardeşinin kucağına at. Topu kardeşinin kafasına atarsan ona zarar verebilirsin." "Çocuğum sütünü güzel iç" yerine "Çocuğum bardağı iki elinle tutarsan dökmeden içebilirsin." "Akşam vaktinde yatman lazım." yerine "Akşam 9'da yatmanı istiyorum, çünkü sağlıklı olabilmen için uykunu iyi alman gerekiyor."
Ortam Hazırlamak: İstenilen davranışı yapabilmesi için gerekli ortamı hazırlamak. Örneğin, diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken çocuğun ıslanmaması için kollarının sıvanması, tabure konulması, havlunun uzanabileceği yerde olması. Diş fırçasının uzanabileceği yerde olması…Küçük kardeş büyük kardeşin ders çalışmasını engelliyorsa, ders yapılan saatte ona özel bir oyalayıcı bir şeyler bulunması.
Kural Koymak ve Sınırları Belirlemek: Belirli bir saatte yemek yeme, oyuncaklarını ve odasını toplama, akşam yatış saati gibi.
*Kurallar kısa, açık ve net olmalı.  Akşamlar 19:00'da yemek yiyoruz
*Özellikle 3-6 yaşındaki çocuklar için kuraları tek tek kısa ve net vermek gerekir. İlk kuralı yerine getirdiğinde takdir edilmeli…sonra diğeri
*Kurallardan herkes haberdar olmalı. Çocukların da fikri alınmalı.
*Kurallar yol gösterici olmalı. "Evde top oynamak yok, bahçede…"
*Kurallar mantıklı ve uygulanabilir olmalı. "Başkalarının yanında ağlama. Büyüklerinin yanında konuşma."
Kuralların Uygulanmasında Ailenin Dikkat Etmesi Gerekenler:
*Kurallar tutarlı bir şekilde uygulanmalı. 
*Kurallar çocuğun yaşına uygun olmalıdır.
*Kuralların nedenleri anlatılmalıdır.
*Çok fazla kural ile çocuğu sıkmamak gerekir.
*Kurallarla ilişkili beklentileri açık bir şekilde dile getirmeli.
*Kurala uygun davranış gösterdiğinde takdir edilmeli.
*Anne baba da kurallara uyarak örnek olmalıdır.
*Sınır koyarken alternatifler sunulabilir.