Hibrit Tohum Nedir? Hibrit tohum, melezleştirilmiş, karma tohumdur. Aynı türe ait iki farklı bitkinin çaprazlanmasıyla elde edilir. Hibrit tohumlar, dayanıklıdır, farklı hava ve toprak koşullarına uyum sağlayabilirler.

Hibrit tohumların ömrü bir ekim süresi kadardır. Hibrit tohumlarla elde edilen meyveden ve sebzeden yeni tohumlar alıp üretime bu tohumlar ile yıllar boyu devam etmek mümkün değildir. Bu tohumlar doğurgan değildir. Yıllar boyu, kuşaktan kuşağa aktarmak mümkün değildir.

Hibrit tohum ile üretim yapanlar, her yıl tekrar tekrar yeni tohum satın almak zorundadır.

Hibrit tohum ile üretilen meyve ve sebzeler besleyicilik açısından zayıftır, yeterince lezzetli oldukları da söylenenemez.

Hibrit tohumlar yoğun zirai ilaçlamaya ihtiyaç duyarlar. Aksi halde, kolayca hastalanır ve mahsül veremez olurlar. Hibrit tohumlar ile yapılan üretimlerde sıklıkla çok yoğun zirai ilaç kullanıldığını biliyoruz.

GDO’lu Tohum Nedir?

GDO’lu Tohum, Laboratuvar ortamında insan eli ile üretilmiş, doğal değil yapay olan tohum çeşididir. Genetiği ile oynanan bu yapay tohumlar, ekildikleri toprağın dahi verimsizleşmesine neden olurlar.

GDO’lu tohumların doğaya, çevreye, toprağa ve suya verdiği zararlar çoğu zaman geri dönüşü olmayan zararlardır.

Bu tür tohumlar insan sağlığı için zararlıdır, ciddi hastalıklara neden olurlar. Bünyelerinde yoğun kimyasal barındırırlar. Bu tohumları tekrar tekrar kullanmak kesinlikle mümkün değildir.

Atalık Tohum Nedir ?

Atalık tohum; ata tohumu, yerel tohum, yerli tohum, milli tohum isimleriyle de anılır. Bu tohumlar, yüzyıllardır Anadolu’da kullanılan genetiğiyle DNA’sı ile oynanmamış tohumlardır.

Atalık tohumlardan elde edilen sebze ve meyvelerden alınan tohumlar bir sonraki sezonda da ekilerek çoğaltılabilen tohumlardır. Bu şekilde yüzlerce yıl sonra bile kullanılabilirler. Kısır ya da hibrit değillerdir. Doğurgandırlar,

Yerel tohumlar; saftır, doğaldır. Genetik dizileriyle oynanmamıştır. Tohumların yapısına, insan eli ile müdahale edilmemiştir.

Hibrit ve GDO’lu tohumların varlığı, yerli tohumların varlığını ve biyolojik çeşitliliği de tehdit etmektedir. Sağlığımız için, çocuklarımız için, gelecek nesiller için, doğa için hibrit ve GDO’lu tohum ve tohum ürünlerinden uzak durmalıyız. Yerel tohumları çoğaltmalıyız, paylaşmalıyız. Yerli tohumlar ile kendi mahsülümüzü hasat etmeliyiz.

Ata Tohum Takas Derneği:

Siz ilgilenenlere konu ile ilgili sağlıklı bilgiler verebilecek “Türkiye Çevre Platformu” nun üyesi “Ata Tohum Takas Derneği” var. Adresi ve Telefonu: “[email protected] Tlf: 0.5325001253 ve 0.534.703 89 20

Çocuklarımızın da toprakla, tohumla tanışmasına vesile olmalıyız. Yerli tohum tercih eden üreticileri desteklemeliyiz!

Hoşça kalın.