Her sabah uyandığımda ilk yaptığım işlerden birisi yerel basının ilk sayfalarını, yaygın basının ilk sayfalarını ve yurtdışında yayın yapan Financial Times gibi 8-10 bazı yabancı yayın organlarını takip ediyorum. Bunu yapmanın en önemli avantajı, gerek şehirleri gerek ülkeleri kıyaslama şansı oluyor.

Büyükşehirlerdeki belediye çalışmaları ile Konya Büyükşehir Belediyesi'ni kıyaslayabiliyorum. İlçe belediyeleriyle, Karatay, Meram ve Selçuklu İlçe Belediyelerini kıyaslayabiliyorum. Ve inanın Konya'da yaşamaktan ötürü bir kez daha gurur duyuyorum.
Hangi partiden olursa olsun yerel iktidar açısından Konya'nın çok şanslı bir şehir olduğunu her zaman yazmışımdır. Gerek 1980'den önce gerekse 1980'den sonra belediye başkanları Konya'ya hep hizmet etmişlerdir. Belediye çalışmaları her geçen gün çok daha fazlalaşmış ve de Konyalı hemşerilerimizin "şehircilik" manasında gelişmesini de sağlamıştır.
Geçtiğimiz gün bir yerde otururken bir arkadaşımız belediyelerin her gün bir atılım içerisinde, açılış veya temel atma veya tanıtım gibi faaliyetlerini kastederek "tabii yerel seçimler yaklaştı ya çalışmalar çoğalır" diye söylendi. Bu söz dikkatimi çekti ve şöyle kısa bir araştırma yaptım. Acaba 2019'da, 2020'de belediye çalışmaları nasıldı diye. Ve inanın her dönem belediyelerimizin gerçekten büyük çalışmalar yapmış olduğunu gördüm. Burada teker teker yazmak isterim ama ona maalesef yerimiz yetmeyeceğinden hiç girmiyorum. Ama şunu belirteyim, her dönem gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse merkezdeki diğer belediyeler hiç durmadan açılışlar, temel atmalar yapmışlar.
Mesela benim en çok merak ettiğim konu: "belediye çalışmaları karşısında bu belediye başkanlarının karşısına kimler aday olacak ve bu adaylar neler diyecekler?"
Uğur İbrahim Altay, büyükşehir belediye başkanı. Aynı zamanda Dünya Belediyeler Birliği Başkanı. Bu arada bu Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı öyle "kandırmaca STK'lar" gibi değil. Hani adam Dünya, Evrensel, İç Anadolu, Anadolu falan filan gibi isimlerle bir dernek kuruyor da yönetimde olması gereken 5 kişisi bile "naylon" oluyor ya öyle değil yani. Bilakis Türkiye'de CHP'li belediye meclis üyelerinin de çalışarak kazanılan bir başkanlık. Ve Başkan Altay bunu söylemekten de "kompleks" falan duymuyor. Ve Konya'da Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken her şey, yatırımlar, yapılacaklar gayet düzgün bir biçimde yapılıyor. Bundan CHP'li belediye olan Tuzlukçu da, bağımsız belediye olan Beyşehir de nasibini alıyor.
Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi aynı şekilde durmaksızın çalışmaktalar ve yapılması gereken her şeyi düşünmekteler ve uygulamaktalar.
Aslında bu tür çalışmaların farkını ve güzelliğini şehir dışına çıkıp bir başka şehirde bir müddet kaldığınızda o kadar çok net fark ediyorsunuz ki, ben birçok kişi tanıyorum Türkiye'de oraya buraya gidip döndüğünde "Konya'mız gerçekten çok güzel, belediyelerimizi gerçekten takdir etmek lazım" diyen.
Tabii şimdi bu yazımı okuyunca birileri hemen klavyenin başına geçecek ve de sadece taraf olmak adına eleştirileri sıralayacak. Benim özel ricam hiç kimse evinin önündeki çukuru bana örnek olarak lütfen yazmasın. Onu yazan başka yazar arkadaşlar vardır oraya iletin.
Burada asıl merak ettiğim konu yukarıda da bahsettiğim üzere bu başkanlara karşı kimler aday olarak çıkacak ve neler diyecekler.
Tabii muhalefetin yetersizliğinden dolayı hataların bile gözükmediği konusundan 3 gündür bahsediyorum. Muhalefet belediye seçimleri konusunda da hata yapmaktadır. Ben parti yönetiyor olsam bugünden adayım belli olur ve bu aday vatandaşın taleplerini dinleyerek, şimdiden belediye başkanlarına karşı politika üretmeyi ve uygulamayı sağlarım.
Ama görünen o ki muhalefet de seçilemeyeceği konusunda emin gözüküyor ve sanırım seçimlere bir ay kala görevden ötürü, resen bir aday çıkaracaklar ve sonuç da zaten belli olacak.
Bu arada Ak Parti de umarım kendi iç çekişmeleri neticesinde yeni belediye başkanı adayları çıkartmaya falan kalkıp da durduk yere Konya'nın belediye sistemini bozmaz. Ayrıca sanırım Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da Meram'da bir olmazı başarıp ikinci dönem belediye başkanlığı yaparak tarihteki yerini alacağa benziyor.
Tabi ki merkezin dışındaki ilçelerde işler biraz daha farklı yürüyor. Muhalefetin alabileceği belediyeler gözükse de; nasıl olsa bu muhalefet seçim kazanmaya odaklı bir muhalefet değil. Bu konuda öyle bir başarı gösterecek durumda değiller.
---------------------------------------
Konya CHP'de Barış kazanacak

Dün CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş ziyaretimize geldi. Epeydir de siyaset yapamıyorduk o nedenle CHP'nin içerisinden birinden bilgi almak bize de iyi geldi.
Barış Bektaş'ın hem CHP'liler için hem de CHP'li olmayan Konyalı hemşerilerimiz için farklı bir durumu var. CHP'liler için 1980 öncesi Konya'nın ve CHP'nin önemli isimlerinden Çumra eski belediye başkanlarından, eski bakanlardan Durmuş Ali Çalık ve yine Milli Eğitim eski bakanlarından, CHP eski genel sekreterlerinden ve hatta genel başkan vekillerinden Mustafa Üstündağ gibi; aynı zamanda 1980'den sonra CHP kurucu il başkanı, PM eski üyesi, Konya eski milletvekillerinden Nezir Büyükcengiz gibi CHP teşkilatlarından gelen ve CHP örgütlerini tanıyan bilen ve sahip çıkacak bir isim olduğu için Barış Bektaş önemlidir.
CHP'li olmayan Konyalı hemşerilerimiz için önemi ise Barış Bektaş'ın gerek ilçe başkanlığı gerekse il başkanlığı yaptığı dönemde tavırları, davranışları, beyefendi kişiliği ve samimiyetiyle aynı zamanda içimizden biri olma özelliği taşımasıyla Konyalılar tarafından sevilmesinden kaynaklanıyor.
3 Ocak 2007 tarihinde Nezir Büyükcengiz'in trafik kazasında vefatından sonra CHP Konya örgütleri işin doğrusu biraz "başıboş" kalmıştı. Çünkü Büyükcengiz Konya CHP örgütlerini çok iyi tanıyan, çok iyi temsil eden ve de örgütlere her konuda sahip çıkan bir politikacı idi. O'ndan sonra aynı derecede örgütlere sahip çıkan bir vekil maalesef gelmedi. Ve şimdi çocukluğundan itibaren CHP örgütlerinin içerisinde bulunan, ilçe başkanlığı, il başkanlığı yapan ve şimdi de milletvekili olan Barış Bektaş'ın bu boşluğu dolduracağı beklenilmekte.
Barış Bektaş'ın açıklamalarını gazetemizde detaylarını okuyabilirsiniz. Konya sorunlarıyla ilgili olarak da Barış Bektaş'ı çok sık basında göreceğiz. Bektaş Muğla Akbelen'in peşkeş çekildiğini dile getirirken ayı zamanda bu durumun sadece Muğla Akbelen'e özgü olmadığını da anlattı. Hadim'de mermer ocağı açılışını engellemek için oldukça yoğun bir çaba içerisine girdiklerini ifade etti.
Bilindiği üzere Konya'nın Hadim ilçesindeki ormanlık bölgede özel bir şirket tarafından açılması planlanan mermer ocağına karşı açılan davada Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Hadim Yalınçevre köyü sınırlarındaki mermer ocağı için geçtiğimiz yıl Konya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmişti. Anıtsal nitelikte ardıç, karaçam ve Toros göknarı ağaçlarının da bulunduğu bölgede Mahkemece atanan bilirkişiler keşif yapmış, arazide Roma ve Selçuklu dönemine ait seramik parçaları ile eski bir yerleşime ait kalıntılar tespit edilmişti. Yöre halkı ile üretici kooperatifinin açtığı davayı gören Konya 2. İdare Mahkemesi, projenin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine hükmederek itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Barış Bektaş yandaş şirketlerin her zaman, ülkenin her yerinde böyle çalışmalar yaptığını ve Konya'da buna engel olunduğunu anlattı. Ancak Akbelen'de yaşananların içler acısı olduğunu da ifade etti.
Aynı zamanda CHP MYK'sının görevlendirilmesiyle Kars, Erzincan, Erzurum gibi illere parti denetmeni olarak gittiklerini de anlatan Barış Bektaş buralarda da vatandaşın çok sıkıntıda olduğunu, aslında hayvancılık için tarım için buraların da çok verimli olduğunu ancak bir tarım politikası olmadığından tarımın da hayvancılığın da üreticiyi mağdur ettiğini anlattı.
Şahsen ben karşımda çok iyi, hazırlıklı ve donanımlı bir milletvekili gördüm. Umarım CHP örgütleri bu şanstan yararlanır ve milletvekillerine sahip çıkarlar. Ben de buradan bir kez daha Konya Milletvekilimiz Barış Bektaş'a yol açıklığı diliyorum.
Dostlukla kalın.