Geçen haftaki yazımızda “Dünya’da Çevre 202” başlıklı yazımızla 2021 yılında Dünya’da yaşanan önemli çevre olaylarından bahsetmiştik.

Bu yazımızda da “Türkiye’de Çevre 2021” başlığıyla 2021 yılında ülkemizde yaşanan çevre olaylarını inceleyip, hem küresel olayların ülkemize yansımaları hem de ülkemize has çevre olaylarını bu yazımızda hatırlamaya çalışacağız.

Küresel Isınmanın Ülkemize Yansımaları:

Akdeniz Kuşağında yer alan ülkemiz uzun yıllardır küresel ısınmanın etkilerini yaşamaktaydı.

Ancak, bilim insanları, çevre ile ilgili sivil toplum örgütleri, meslek odaları dışındaki geniş bir kitleye; küresel ısınmanın çok önemli olmadığı algısı ile bir fantezi gibi geldi. 2021 yılı ülkemizde küresel ısınmanın etkilerini gözler önüne serdi. Orman yangınları, düzensiz yağışlar sonucunda oluşan ani sel baskınları, Yurdumuz genelinde doğal ve yapay göllerde su azalmaları küresel ısınmanın ülkemizi fazlasıyla etkilediğini gösterdi.

Küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölge olan ve çölleşmeye adım adım yaklaşan  “Konya Kapalı Havzası”dır. Havzanın bu durumu bazı bilim insanları, başta “Türkiye Çevre Platformu”, “İç Anadolu Çevre Platformu” olmak üzere çevre ile ilgili sivil toplum örgütleri ve bazı meslek odaları ve devletin “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü” nce açıkça ortaya konulmuştur. Peki tedbir alma yönünden hiçbir çalışma yapıldı mı? Tabii ki hayır. 9 Kasım2021 Tarihli “Başkan Altay Uyarıyor” başlıklı yazımızda bölgemizin siyasi lideri “Mevcut su varlığımızı iyi kullanmalıyız. Dünya böyle giderse işimiz çok zor gibi gözüküyor. Bu kuraklık sadece geçtiğimiz yıla ait değil, ilerleyen dönemlerde içme suyumuz dahi olmayacak'' demişti. Sorunun siyaseten kabul edilmesi çok önemli.

Orman Yangınları:

2021 yılında Dünya’nın bir çok yerinde orman yangını çıktı. Önemli iki orman yangını Yunanistan ve Türkiye’de çıktı. 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin birçok şehrine yayılan orman yangınları, 12 Ağustos 2021 itibariyle; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde 299 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 177.000 Hektar ormanımız yandı.

Düzensiz yağışlar ve Sel Baskınları:

Yaz ortasında 10-19 Ağustos tarihleri arasında Karadeniz kıyılarında bulunan Abana, Bozkurt, Türkeli ve Ayancık ilçelerinde şiddetli sağanak yağışlar sel baskınlarına sebep oldu. Sel baskınıyla yerleşim yerleri büyük zarar gördü. 82 insanımız yaşamını yitirdi.

Doğa Katliamları:

2021 yılında da verilen maden arama ve maden işletme ruhsatları sonucu yurdumuzun çeşitli yerlerinde doğa katliamları devam etti. HES projeleri sonucu oluşan doğa katliamları, Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Salda Gölü gibi göllere yapılan müdahaleler, Tarım alanlarının ve meralık alanların tarım dışı kullanımı ile ilgili alınan kararlar, korunan alanların statülerinin değiştirilerek yapılaşmaya açılması kararları ülkemizde doğa katliamlarına yol açmaktadır.

Müsilaj:

8.Haziran.2021 Tarihinde Marmara Denizin’nde ortaya çıkan müsilaj herkesi şaşırttı.  Denizinin evsel ve endüstriyel atık sularla kirletilmesi, İklim değişikliğine bağlı olarak  Marmara Deniz'inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması. Marmara Denizinde büyük bir azot-fosfor yükü bulunması. Aşırı avlanma ve denizdeki biyolojik yaşama dikkat edilmemesi, Deniz şartlarında meydana gelen anormallikleri dengelemek için bu canlıların çok hızlı çoğalması ve kümelenmesi sonucunda Marmara Denizi'ni kaplayan müsilajı oluşturdu.

Hoşça kalın.

Kaynak: Türkiye’de Çevre 2021 - Osman Nevres Yılmazlar