Parti içerisinde demokrasiyi sağlayamamak Türk siyasetinin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.

Her ne kadar muhalefet, İktidarı “tek adam iktidarı” diye eleştirse de aslında Türkiye’de siyaset “tek adam” siyasetidir. Ak Parti’de milletvekillerini nasıl Genel Başkan Erdoğan belirliyorsa, CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti’de Meral Akşener ve diğer partilerde de genel başkanlar belirlemektedir. Dolayısıyla seçilecek milletvekillerinin icazet aldığı yer Genel Başkanlık makamıdır. Ne zaman ki milletvekilleri icazeti halktan almaya başlarlar o zaman çözümler de halkın istediği şekilde olur.

Zaman zaman bazıları çıkıp kimin kaçıncı sırada olacağı veya listede olup olmayacağı konusunda fikir beyan ediyorlar. Daha doğrusu manipülasyon yapıyorlar. Bunların hiçbirine kulak asmaya gerek yok. Çünkü partilerde genel başkan yardımcıları bile sıralamayı bilmiyorlar, bilemezler de… Çünkü sonuçta en son kararı genel başkanın iki dudağı belirleyecektir. Bizler sadece gönlümüzden geçen adayları ancak belirtebiliriz.

Mesela bana kalsa CHP’de 1.sıraya örgütün temsilcisi olan ve gerek Selçuklu ilçe başkanlığında gerekse il başkanlığında örgütünün desteğini alarak seçimi kazanmış ve Konya’daki CHP’yi yönetmeye örgüt tarafından görevlendirilmiş Barış Bektaş olmalıdır. 2.sıra Konya’nın sol gücünü oluşturan Ereğli’nin adayı belirlenmelidir. Yani Ereğli’den adaylar tek isimde birleşip çalışmalıdırlar. Eğer tek isimde birleşemiyorlarsa Ereğli’den de Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gülsüm Filorinalı 2.sıra olmalıdır. 3.sıra adayı da Cihanbeyli-Kulu bölgesinden bir aday olmalıdır. 4.sıra da Akşehir bölgesinden belirlenmelidir. Bu CHP için adaletli ve doğru bir seçim olur. Peki, “böyle mi olur?” derseniz bunun cevabını şu anda hiç kimse bilmemektedir. Bu, benim listemdir. Şunun sıraya gelmesi, bunun listede olması gibi ahkam kesenlerin sizleri aldatmasına izin vermeyin. CHP ile ilgili bunu yazarken daha SP, GP, Deva, DP’nin durumlarının ne olacağı hala görüşülmekte. Belki de bir bakacağız ki CHP sıralarında, geçen sefer olduğu gibi “oy oranı küçük” partilerin adayları da yer bulabileceklerdir. Konya’da bilhassa SP ve GP’nin tabanının CHP’ye oy vermeyeceği aslında bellidir. Ancak CHP Genel Merkezi bu konuya aldırış etmeyecektir.

Bunu yazarken, Ak Parti’de de durum farklı değildir. Ak Parti’de de sıralama belli değildir. Burada isim verirsem sadece gönlümden geçenleri belirtebilirim. Mesela iki bakanımız var. İkisi de birbirinden değerli ve ikisi de ülke adına çok büyük işler yapmaktadır. Kim ne derse desin vatandaşlarımız için iki bakanımız da çok sevilen politikacılardır. Bakanlarımız milletvekili adayı olacaklar mıdır, hangi ilden aday olacaklardır kaçıncı sıra olacaklardır, bunların hiçbirinin cevabını verebilecek bir genel başkan yardımcısı dahi yoktur.

Konya Ak Parti’nin kalesidir. Bu halen böyle gözükmektedir. Fahrettin Koca ve Murat Kurum gibi iki değerli bakanı olduğu gibi ayrıca bir de Leyla Şahin Usta gibi mücadeleden gelen bir genel başkan yardımcısı vardır. Ziya Altunyaldız ve Tahir Akyürek gibi TBMM Komisyonlarına başkanlık yapan tecrübeli politikacıları vardır. Orhan Erdem ve Halil Etyemez gibi 2 tane bakan yardımcılığı yapmış milletvekili vardır. Ayrıca Konya milletvekili olmasına rağmen Doğu-Güneydoğu ve hatta Avrupa’da teşkilatlanma konusunda büyük emekleri olan Abdullah Ağralı gibi bir teşkilatçı vekili de unutmamak gerekir. Normal şartlar altında Konya’da 8 aday böyle olabilir denilebilir. İçlerinde aday olmayanlar olduğunu biliyorum. Ancak Ak Parti için kurumsal yapısına katkıda bulunacak isimlerin adaylığı veya aday olmaması çok önemli bir konu olmadığı için rahatlıkla yazıyorum. Hatta daha açık konuşayım eğer manipülasyon yapacak olsam listede patronum Ahmet Baydar’ın da olacağını anlatabilirim. Ama söylediğim gibi bunu şu anda Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında kimse bilmemektedir. Ve de Konya listelerinden başvuran 207 aday adayından her birinin şansının eşit olduğunu açıkça belirteyim.

İyi Parti’de de farklı bir durum yoktur. Genel Başkan’ın “tensipleriyle” aday adayı olan Futbolcu Ünal’ın 1.sıra olabileceği konuşulmaktadır. Mevcut milletvekili Fahrettin Yokuş’un da Konya’dan aday adayı olduğunu düşünürsek; Belediye Meclisi üyesi olan Sırrı Demirel, genel merkezde Kadın Politikalar Başkanlığı Teşkilat Koordinatörlüğü yapan Zuhal Ehliz, Konya’nın genç ve dinamik politikacı ve iş adamlarından Mehmet Emin Altunel, Ereğli’de İyi Parti’nin direği Münif İzbudak, İyi Parti’ye baştan beri maddi manevi emeğini esirgemeyen Nurdoğan Okur, Akşehir Belediye başkanlığını yanlış politikayla çok az bir oyla kaybeden Osman Fedai, Selçuk Üniversitesi’nin önemli profesörlerinden Hasan Hüseyin Hadimli, İyi Parti’de büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı görevini en iyi ve ciddi bir anlamda yerine getiren Oğuz Şimşek, kuruluştan bu yana partiye emek vermekten kaçınmayan Esra Totan gibi isimler ne olacaklar? İşte bunun cevabı da Genel Başkan Meral Akşener’in iki dudağı arasında olacak.

Yani anlayacağınız, şu anda sıralama konusunda hiçbir bilgi kimsede yoktur. “Ben biliyorum” diyen de yalan söylemiş olur. Ama şu bir gerçek ki seçimin kazanılmasına en büyük etkenlerden birisi de aday sıralamasıdır. Eğer genel merkez olarak “tepeden inme” adayları dizerseniz, genel merkez olarak kendiniz çalışma durumunda kalırsınız ve oy almakta da zorlanırsınız. Düzgün bir sıralama yaparsanız hem örgütü çalıştırır hem de oy potansiyelini arttırırsınız. Ama tüm bunları yaparken de hiçbir partinin “demokrasi havarisi” kesilmesinin bir anlamı yoktur. Çünkü “tek adam partilerinde” hiçbir zaman kararlar yüzde yüz olumlu olmaz.

Dostlukla kalın.