Dolu dolu bir haftayı daha bitirdik ve yeni bir haftaya “merhaba” diyoruz. Geçtiğimiz hafta bizler için gündem yoğunluğu yine devam etti.

Geçtiğimiz hafta BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Konya’da idi. Bir takım ziyaretlerde bulundu. Tabii ki Konya’da önemli bir isim olan Bozkır Belediye Başkanı Nazif Karabulut genel başkanın yanındaydı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin Ereğli’yi Cumhur İttifakı adayından kazanan CHP’li Başkan Umut Akpınar’ı da ziyaret etmesi anlamlıydı.
Geçtiğimiz hafta ayrıca Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)’nin İstanbul’da kongresine katıldık. TSYD Genel Başkanlığına 300 civarında oy farkıyla mevcut başkan Oğuz Tongsir yeniden seçildi. Tabii ki bir Konyalı olarak bizi sevindiren konu TSYD Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren hemşerimiz Recep Çınar’ın tekrar seçilerek genel başkan yardımcılığı görevine devam etmesi oldu. Ayrıca yine Konyalı hemşerimiz, gazeteci Mehmet Yenikaynak da Başkan Tongsir’in listesinden seçimi kazanan Konyalı ikinci isim oldu.
Bu vesileyle TSYD Genel Başkanlığı görevine yeniden seçilen Oğuz Tongsir Başkanı ve yönetimini kutlarken, tabii ki Konyalı hemşerimiz Genel Başkan Yardımcısı Recep Çınar ve yine listede bulunan Mehmet Yenikaynak’ı özellikle tebrik ediyorum. Konya basın camiasına ve tüm Konya’ya da hayırlı olmasını diliyorum.
Geçtiğimiz hafta bir başka konu da TÜYAP Fuarı idi. 8-11 Mayıs tarihleri arasında TÜYAP Fuarında “Konmak, Konya Sac, Konelex, İskon” adı altında 4 fuar birden açıldı. Şimdi bu yazıyı okuyanların birçoğunun şaşırdığını görür gibiyim. Çünkü işin doğrusu ben de çok şaşırmadım dersem yalan olur. Konya’daki vatandaşların çoğunun bu fuarlardan haberi bile olmadığını buradan belirteyim. Fuar belki düzenleyiciler için para kazanılabilecek şekilde değerlendirilmiş olabilir ama amacına ulaşıp ulaşmadığı konusunda çok da inancım olduğunu söyleyemem.
Daha önceki fuarlarda gördüğümüz ilgiyi bu haftaki fuarlarda maalesef göremedik. Bunun sebebini de muhakkak araştırmak gerekir diye düşünüyorum. Eğer bilmediğimiz bir başka yönü varsa o konuda da umarım bizleri de aydınlatırlar.
Ve geçtiğimiz hafta bence en önemli gördüğüm konulardan birisi de Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi açılışı idi. Bu müzenin önemli birkaç değinilmesi gereken durumu var. Başka şehirlerde bu tür müzeleri gezenler bilirler. Bu yapılar, kültür ve turizm açısından çok önemli noktalardır.
Konya gerek tarihlere ışık tutması yönüyle, gerek Selçuklu başkenti olmasıyla, gerek eğitimin başkenti olmasıyla kültür ve turizm yönünden çok önemli bir konumdadır. Ve Konya kültürünü yaymaya çalışmak ve Konyalılara da hatırlatmak çok gerekli bir yaklaşımdır.
Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nde Konya evlerinin içlerinde yaşamın nasıl olduğunu en ince ayrıntısına kadar görmek mümkün. Haremlik bölümünde eşine abdest almada yardım eden kadın figüründen tutun, sünnet olan çocuğun sünnet odasına kadar her uyarlamayı görebilirsiniz. Kız isteme uyarlamasından, çeyiz sergisine kadar her şeyi görsel olarak da sözlü olarak da görmek inanın sizi mutlu edecektir.
Bunun dışında Konyalının eğlencesini ayda birkaç kez olsa bile şarkı-türkü eşliğinde bu müzede izleyebileceğiz.
Bununla da kalmayıp bir de eğitim bölümü oluşturulmuş. Bu bölümde de şimdilerde “workshop” denilen bizlerin “atölye çalışması” olarak bildiğimiz uygulamalar hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu atölyelerde mesela “tandır ekmeği” yapılışını, “olgunlaştırılmış peynir” yapımını, turşu kurumunu, börek-çörek yapılışını öğrenme imkanı olacak.
Yani kısacası “geçmişe ilerici bir yaklaşımla” güzel bir kültür ve turizm merkezi oluşturulmuş. Konyalı hemşerilerimizin burayı gezdiklerinde kendilerini çok mutlu hissedeceklerine eminim.
Ve bu fikri ortaya atan, hayata geçiren, emek veren başta Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş olmak üzere tüm Meram Belediyesi çalışanlarına bir Konyalı olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Ve Konya’da bu tür kültürel merkezlerin çoğalmasını diliyorum.
Dostlukla kalın.