17 maddelik “160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 2 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girdi.
Basında katliam denecek görüntüler biz hayvan severleri çok rahatsız etti tabii ki. Tek tük de değil, yurdun her tarafından katliam haberleri geliyor. Hayvanları koruma noktasında görevlerimiz biraz daha arttı.
Bugün ele alacağımız konu kürk ve kürk endüstrisi.
“Kürkünü Çıkar Vicdanını Giy” hayvan severlerin, çevrecilerin bir kampanyası…
Çok anlamlı, çok güzel bir slogan, insanlara çok net bir çağrı.
Kampanyayı BGKO “Bana Göz Kulak Ol Derneği” yürütüyor. Derneğe destek veren sanatçılar: “Kürkleri uğruna katledilen milyonlarca hayvanın sesi olmak” ve “kürk endüstrisinin ardındaki gerçekleri kamuoyuna duyurmak” amacıyla bu kampanyayı başlattıklarını açıklıyorlar.
Biz de “Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği” olarak “Bana Göz Kulak Ol Derneği’ni ve destek veren sanatçılarını kutluyor ve destekliyoruz.
2023 yılında Ana amacı toplumda ve moda dünyasında gerçek kürk karşıtı bir “FARKINDALIK” yaratmak ve moda dünyasının vazgeçmek bilmediği gerçek kürkün ardında ki vahşete dikkat çekmek olan bir defile yapıldı. Defileye bir çok ünlü isim destek verdi. Podyumda yürüyen isimler arasında Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam derneğinin kurucuları Özge Özder, Aslı Tandoğan ve Ayça Varlıer’in dışında birçok sanatçı katıldı.
Sırtındaki kürkü için insanlık dışı yöntemlerle öldürülen hayvanlardan ,kaliteli kürk elde etmek için nasıl katliamlar uygulandığına bir bakalım:
Hayvanların derisinin diri diri yüzüldüğünü,
Kaynar suya atılarak,
Onbeş yirmisinin bir kutuya doldurulup, egzoz gazı verilerek,
Elektrik verilerek,
Kafasına sopayla vurularak öldürüldüğünü,
Zayıflatılıp bir deri bir kemik kalınca derisinin alındığını,
Astragan kürkün yeni doğan kuzudan elde edildiğini,
“Şinşilla”ların kloroform gibi bayıltıcılarla bayıltılıp boyunları kırılarak öldürüldüklerini ve bir kürk için 100 Şinşilla öldürüldüğünü internetten öğrendim, bilgilerin çoğu da ”İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu” ndan.
Neden bu şekilde öldürülüyorlar diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Neden olacak. Kürkün kalitesi düşmesin diye.
Hal böyle olunca, bu dernek ve destek veren sanatçıların ne güzel bir uğraş verdiklerini anlayabilirsiniz. Geçen yıl “Yunuslara Özgürlük” kampanyasını başarıyla yürüten ve bu yıl da bu projeyle gündemde olan BGKO Derneği ve sanatçılarını kutluyorum.
Hayvanların da doğanın bir parçası olduğunu ve ekolojik yaşama önemli katkılar yaptıklarını insanlar hatırlamalıdır.
Özendirici olur düşüncesiyle, taklit kürk bile olsa ilgi göstermemeliyiz.
Hayvanları koruyalım, sevelim, sevdirelim.
Hoş çakalın.