Şimdi başlığı okuyan herkes bu ikisinin ne alakası var diye düşünmüş olabilir.

Hemen başta bu alakayı söyleyeyim. Konyaspor’un gelişimi de metronun yapımı da sonuçta Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ve tabii ki Başkan Uğur İbrahim Altay’ın kararıyla ve planlamasıyla ilgili işler.

Öncelikle bu konularda izlenecek siyaset aslında Belediye Başkanının da politikada başarısıyla özdeşleşecektir. İki konuda da bir kriz olduğu kesindir. Ve iyi yöneticilik “kriz” ortamlarında ortaya çıkar.

Öncelikle Konyaspor konusundaki krizi ortaya koyalım. Konyaspor, tarihinin en başarılı yıllarını 2014-2017 yılları arasında yaşamıştır. Sanırım buna itiraz edecek yoktur. Çünkü tüm veriler ortadadır. Ligi 3. Olarak bitirmiştir. Avrupa’da UEFA’da oynama hakkını elde etmiştir. Üzerine bir de Türkiye Süper Kupası’nı Beşiktaş’ı 2-1 yenerek elde etmiştir. Bu dönem Kulübün başında Ahmet Şan vardır.

Ahmet Şan’dan sonra yönetime gelen Fatih Yılmaz ardından Hilmi Kulluk ancak bu başarıların devamını getirememişler ve o zamandan bu zaman Konyaspor aslında geri geri gidişini sürdürmektedir.

Spor yöneticiliği çok farklı bir konudur. Yani bir insan spordan çok iyi anlıyor olabilir, futbolun tabiri caizse kitabını yazmış olabilir. Veya çok fazla parası olabilir. Ama yöneticilik bunlardan çok farklı bir durumdur. Şöyle bir örnek vereyim; Ahmet Şan’ın yöneticiliğinde teknik direktörlük yapan ve Konyaspor’un başarılarında büyük pay sahibi olan Aykut Kocaman, daha sonra Hilmi Kulluk döneminde de teknik direktörlüğe gelmiş ancak başarısızlığından dolayı Konyaspor taraftarı “artık gitsin” diye dualar etmeye başlamıştı. Ve de Aykut’un Konyaspor teknik direktörlüğünü bıraktığı zamanı hatırlayanlar olacaktır; hepimiz çok sevinmiştik. İşte aslında yöneticiliğe en önemli örnek budur bence.

Şimdi gelinen aşamada tekrar bir yönetim krizi hasıl olmuştur ve Konyaspor’un en başarılı yöneticilerinin başında gelen Ahmet Şan bu krizden çıkabilmek için taraftarın umudu durumuna gelmiştir.

Burada Ahmet Şan için iki faktörün ortaya çıktığı konuşulmaktadır. Birincisi Tahir Akyürek faktörü, ikincisi de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay faktörü. Tahminime göre Tahir Akyürek akrabalık ilişkisinden ötürü siyaseten yıpranmamak adına böyle bir başkanlığı uygun görmemekte olabilir. Ancak bu artık Konya için bir görev halini almıştır. Asıl bu saatten sonra itiraz etmek siyaseten zarar verebilir. Hem Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu ile Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağabey-kardeş ilişkisinden daha yakın bir akraba ilişkisi değildir Tahir Akyürek-Ahmet Şan ilişkisi.

Diğer taraftan Konyaspor Kulübü Başkanı kim olursa olsun, Konyalının gözünde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay asıl yöneticidir. Dolayısıyla her hâlükârda başkan kim olursa olsun, Konyaspor’la ilgili sonuçlar muhakkak ki Başkan Altay’ı etkileyecektir. Tabii ki kim başkan seçilirse seçilsin ilk ziyaret edeceği yer de maddi açıdan Büyükşehir Belediyesi olacaktır. Hal böyleyken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, taraftarın isteklerini yerine getirirse kimsenin kimseye bir şey söyleyecek durumu oluşmaz.

Burada nasıl ki Başkan Altay kilit durumundaysa metro konusunda da aynı kilit durum yaşanmaktadır.

2015 yılında, Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında Konya’ya geldiğinde, hazırlıksızca verdiği bir müjde olarak kalan metro şimdi artık herkesin belediye başkanını gördükçe ilk sorduğu soru durumunda.

Öncelikle şunu ortaya koymak gerekir. Konya yerleşim olarak çok dar bir alanı kapsamaktadır. Yani Karatay, Meram ve Selçuklu ilçeleri yaklaşık olarak 7 bin km2’lik bir alanı kaplar ama merkez toplamda en fazla 50 km2’lik alana yerleşmiştir. Böyle bir yerleşim yeri mantığında tramvay hatlarının çoğalması ve banliyö hattının şehri çevrelemesi ulaşım sorunlarını çözmek için yeterli bir girişim olacaktır. Metro için Konya’nın belki de daha 20-30 hatta 50 yıla ihtiyacı vardır.

Tabii ki politika olarak o dönem Ak Partili Başbakan olan Ahmet Davutoğlu, eksisini-artısını araştırmadan böyle bir müjdeyle Konya’nın elini bağlamıştır. Mecburen yerel yönetimler de bundan dönememiştir. Ama ben iddia ediyorum Uğur İbrahim Altay metro yerine banliyö hatlarını çalıştırmaya başlarsa ve de tramvay hatlarını çoğaltırsa metrodan çok daha ucuz ve Konya’ya daha hayırlı bir iş yapmış olacaktır.

Bazen politikanın verdiği kararlar doğru olmayabilir ama yaratılan algı vatandaşı etkisi altına alır. Vatandaş da artık her yerde aynı şeyi söylemeye başlar. Ama şimdi Konyalı hemşerilerimiz ellerini başlarının arasına alıp, iyice bir düşünmeliler. Ergonomik olmayan bir metronun borcunu ödemek mi yoksa daha kullanışlı olacak ve daha ucuz olabilecek alternatif modelin yapılması mı daha doğru olur? Buna göre karar verip, belediyeyi de buna göre yönlendirmek gerekmektedir.

İşte Konya Büyükşehir Belediyesi’nin önünde 2 tane önemli karar var. Birinde Konyaspor taraftarının diğerinde de Konyalı hemşerilerinin kararlarını dinlerse ikisinden de güç kaybetmeden yoluna devam edebilir.

Dostlukla kalın.