Konya siyaseti aynı rutininde gitmeye devam ediyor. Yani yerel seçim var mı yok mu çok belli bile değil. Malumunuz üzere Konya ilinde bazı ilçelerin haricinde belediye başkanı kim olacak sorusunun neredeyse hiçbir anlamı yok.

Muhalefet var mı yok mu; aday çıkaracak mı çıkarmayacak mı bunu hiç bilmiyorum. İşin doğrusu en son seçimlerde Ak Parti’ye ve Cumhur İttifakı’na destek veren Yeniden Refah Partisi (YRP) dışında seçime dönük çalışmaları görebiliyoruz dersek çok da doğru söylemiş olmayız.

Burada YRP’den biraz bahsetmek gerekir. YRP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyerek aslında Ak Parti seçmeni olup da çeşitli nedenlerle Ak Parti’ye oy veremeyecek seçmene sahip çıkmak adına güzel bir hamle yapmıştı. En azından Konya’da bu hamle çok tuttu ve de Ak Parti beklenilenden bir kişi az milletvekili çıkarırken bu milletvekilini Konya’da YRP çıkarmış oldu. Her ne kadar çıkan milletvekilinin Konya ile hatta bana sorarsanız politika ile çok alakası olmasa da sonuçta 15 Konya milletvekilinden birisi olarak kayıtlara geçti.

İşin buraya kadar olan kısmı sadece Ak Parti’nin yaptığı hatalı politikanın uzantısı olarak YRP’nin bir milletvekili kazanması olayı olarak alınabilir. Ama bundan sonraki süreçte YRP Konya için gerçekten güzel bir il yönetimi ve il başkanlığı oluşturarak YRP’nin yükseliş sürecini devam ettirmektedir. Ve YRP isabetli verdiği kararla il başkanlığına getirdiği Temel Peker’in doğru bir tercih olduğunu görmüştür. YRP seçime hazır olduğu mesajını da belirlediği adaylarla vermeye devam ediyor.

En son seçimlerde Ak Parti’nin kendi seçmeninin YRP’ye kaydığını söylemeden geçmeyeyim. İşte bu seçmeni YRP’ye kaydıran yanlışlar Ak Partililer adına umut edelim ki bu seçimde olmasın.

Tabii ki bazı eksiklikleri de göstermek lazım. Seçim Konya’nın genelinde Ak Parti-MHP ikileminde ve de Ak Parti adayları arasında çetin geçecek gibi gözüküyor. Devlet Bahçeli’nin herhangi bir yer için “özellikle burası MHP’li aday olsun” gibi bir diretmesinin olmadığı, genel merkezler tarafından söyleniyor. Hele ki Meram, Selçuklu, Karatay gibi ilçelerden birinin adayının MHP’li olması gibi bir konu asla söz konusu bile değil. Daha kısacası şöyle söyleyeyim: Büyükşehir, Meram, Selçuklu ve Karatay ilçelerinde Ak Partili aday olacak ve mevcut başkanlar görevlerine devam edecek gözüküyor. Dolayısıyla burada bir farklı durumun düşünülmesi hiç olası değil.

Ereğli’yi Ak Parti istiyor ancak MHP’li Belediye Başkanı Oprukçu da “Cumhur İttifakının adayıyım” söylemlerine epeydir başlamış görünüyor. Burada şöyle bir tespit yapmak gerekiyor. Ereğli seçime girecek, Ereğli Ak Parti İlçe Başkanı, aday adayı olmak için istifa etmiş durumda ve Ak Parti buraya halen bir ilçe başkanı ataması yapmamış bile. Burada da bir gariplik yok mu? Bu duruma bakınca da sanırım Ak Parti Ereğli’de MHP’li aday gösterilmesi için stabil bir yol izlemekte diye düşünmeden geçemeyeceğim.

31 ilçenin neredeyse 25’inde seçimi rahat alacak gibi gözüken Ak Parti’de seçimin en çetin geçeceği yerlerden birisi Ereğli iken halihazırda Ereğli İlçe Teşkilatının ilçe başkanı atamasının yapılmaması ne kadar doğru olabilir?

Geçen seçimlerde “yanlış aday gösterilmesi” sonucunda bağımsız aday olan Adil Bayındır’ın kazandığı Beyşehir Belediyesi’nde bu sefer işler biraz daha kolay olacak gözüküyor. Çünkü Adil Bayındır bu sefer aday olursa Ak Parti’den aday olacak ya da Ak Partili bir üye olarak siyasi hayatına devam edecek.

Akşehir’de Belediye Başkanı Salih Akkaya küçük bir farkla seçimi kazanmıştı. Hatta o dönemde CHP-İyip birleşmesi olsaydı belki de kazanamayacaktı. Tabii ki bu tür ilçelerde Ak Parti, muhalefetle değil, Ak Parti aday adayları arasında yarış sürdürüyor. Geçen yerel seçimlerde güçlü bir İyi Parti kıl payı belediyeyi kaybetmişti ancak bu seçimlerde o kadar güçlü bir İyi Parti olmadığı gibi aynı zamanda bir ittifak oluşturmazsa -ki Meral Akşener’e göre oluşturmayacak- CHP ve İyi Parti’nin ayrı ayrı çıkaracağı bir aday Ak Parti’de aday kim olursa olsun kazanması için işi kolaylaştıracaktır.

Tabii bu arada İyi Parti’nin bu seçimlerde çok da güçlü olmayacağı ayrı bir yazı konusu olarak kalsın. Ama İyi Parti’nin bu seçimlerden de tek çıkış yolu CHP ile ittifakıdır. Zaten köklerinde çatırdayan bir parti olan İyi Parti bir de CHP’ye sarılamazsa bundan sonraki süreçte ya MHP’ye tekrar katılmayı ya da BBP gibi milliyetçi birkaç partiyle birleşebilmeyi umut etmekten başka yapacak bir şeyi kalmaz.

Bu arada CHP de Merkezden daha çok taşraya ağırlık vermesi gereken bir döneme giriyoruz. CHP’nin yapacağı en azından Ereğli, Seydişehir, Akşehir, Cihanbeyli, Kulu gibi eskiden belediye başkanı çıkardıkları ilçelerde tekrar yerel iktidara asılmak olmalıdır.

Şunu da söylemek gerekiyor ki, Konya’da muhalefetten böyle başarılar beklemek çok zordur. Çünkü aslında muhalefet de burada kaybettiğini farkındadır ve de çok da seçimlere asılmaz. Bu aslında iktidar için de kötü bir durum. Çünkü muhalefet olmayınca muhalefeti bilmeyen bir iktidar yanlış yapabilmekte ve bu yanlışın “yanlış” olduğunu da bilememektedir.

Son olarak kendi fikrimi de söyleyeyim. Bana sorarsanız Konya’da tüm ilçelerde Cumhur İttifakından Ak Parti adayını göstermelidir. Diğer taraftan da bilhassa Ereğli, Akşehir, Seydişehir, Cihanbeyli, Kulu gibi ilçelerde CHP adayını göstermeli ve muhalefet de onun etrafında kenetlenmelidir.

Aksi halde muhalefet bu seçimlerde de havanda su dövecektir. Ak Parti de, bu seçim sonucunda tekrar kazanmanın da verdiği kimine göre özgüven kimine göre egonun esiri olabilecektir.

Dostlukla kalın.