Çalıştaya T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI, Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız ve Karapınar Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Tartan ve sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayda konuşan Bakan Yumaklı; son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek verdiklerini söyledi.

Konuşmasında dünyanın küçük bir köy olduğunu, dünyada yaşanan olaylardan kısa sürede haberdar olunduğunu ve etkilenildiğini belirten Yumaklı, özellikle tarım sektöründe kapsamlı analizler yapmadan karar vermenin zorlaştığını dile getirdi.

Hayvancılık sektöründe son 10 yılda Türkiye'de ve dünyada 100 yıllık bir değişimin yaşandığına dikkati çeken Yumaklı, küresel iklim değişikliği, pandemi, doğal afetler, savaşlar ve göçlerin yeni normal sürecini oluşturduğunu vurguladı.

Yeni normal sürece göre davranışların ve iş yapış biçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Yumaklı, "Hayvancılık sektörü için özellikle girdi maliyetlerinden, lojistik sorunlara, işçi temininden, ürünlerin pazarlamasına kadar her aşamanın etkilendiğini düşünüyorum. Bizde zamanın şartlarını iyi okuyup, geleceğe yön verecek çalışmalara imza atma gayreti içerisindeyiz. Hayvancılık sektörü insanımızın beslenmesi, gelişmesi için ihtiyacı olan stratejik bir sektör." dedi.

T.C. Tarım ve Orman Bakanı  İbrahim YUMAKLI açılış programı sonrası stantları ziyaret ederek üreticiler ve sektör temsilcilerinin taleplerini dinledi.

Sektörün önde gelen temsilcilerinin bir araya geldiği çalıştayda, süt sektörünün geleceği için stratejik adımların atılması ve sektördeki gelişmelerin paydaşlarla paylaşılması hedeflendi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve Karapınar Süt Üreticileri Birliği, sektörün geleceği için önemli bir adım atarak "Ortak akıl” ve “İstişare”yi merkeze alarak, süt sektörünün tüm paydaşlarıyla gerçekleştirilen Ulusal Süt Çalıştayı'nda;

*Süt İşletmelerinin %80’nin geleneksel yapıda küçük ölçekli olması ve çiftçilerin yaş ortalamasının 55 ve üstü olması.
*Sanayiye aktarılan süt oranının ortalama %50 civarında olması.

*Süt ve süt ürünlerinde ihracat oranlarımızın düşük olması.

Bariyere Çarpan Otomobil Takla Attı: 1’i Ağır 2 Yaralı Bariyere Çarpan Otomobil Takla Attı: 1’i Ağır 2 Yaralı

*Hayvancılık işletmelerinin sınıflandırılması, hayvancılık desteklerinde karmaşa, desteklerden beklenen etkinin sağlanamaması, gibi konular üzerinde konuşuldu. 

Ayrıca; 
 *Yem ham ve katkı maddeleri, canlı hayvan (kesimlik, besilik), karkas et, çoban, aşı, ilaç, sperma vb ürünlerin ithal edilmesi üretim maliyetlerini artırmaktadır.
*Kaba yem üretimimizin ve mera alanlarımızın yetersiz olması üretim maliyetlerini artırmaktadır.

*Sektörde örgüt fazlalığı örgütlerin istenen etkinlikte ve verimlilikte çalışmalarını engellediği gibi üreticinin rekabet gücünü ve süt kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir.

*Markalaşmada yaşanan sorunlar.
*Süt ve süt ürünlerinde lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve teşvik edilmesi konuları dile getirildi.

Çalıştayda yapılan konuşmalarda, süt sektörünün karşılaştığı zorluklar, iç ve dış ticaretin yanı sıra pazarlama faaliyetleri ve üretici örgütlerinin faaliyetleri üzerine yapılan çalışmaların sektörün geleceği için kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.

Karapınar Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Tartan yaptığı açıklamasında;

T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI'nın üreticilere ve süt sektörüne yönelik gösterdiği ilgi ve alaka için teşekkür ediyorum.

Kendisinin tarım ve orman alanındaki potansiyeli ortaya çıkarmak  ve süt sektörünü daha da ileriye taşımak için adım atacağına inanıyorum.

Sektörün geleceği için yapılan bu çalıştay sektördeki tüm paydaşların işbirliği ve ortak akıl ile süt sektörünü daha ileriye taşıyacaktır.

Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere, tüm bakanlık temsilcilerine ve katılımcılara teşekkür eder, ele alınan konuların üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.