Geçtiğimiz hafta partileri kısaca bir değerlendirmeye çalışmıştım. Şimdi biraz daha yakından parti parti duyduklarımı ve bildiklerimi paylaşmaya çalışayım.

Geçtiğimiz hafta partileri kısaca bir değerlendirmeye çalışmıştım. Şimdi biraz daha yakından parti parti duyduklarımı ve bildiklerimi paylaşmaya çalışayım.

Öncelikle her yazımın başında olduğu gibi şunu belirteyim; benim herhangi bir parti üyeliğim söz konusu değildir. Çünkü parti üyeliği, partiye bağlılığı da getirir. O zaman da objektif olma şansınız ortadan kalkar. Dolayısıyla ben sadece siyaset bilgimi, gazetecilik bilgimle harmanlayıp bir yorum yapmaya çalışıyorum. Doğru olmayabilir, benim doğrum sizin doğrunuzla uyuşmayabilir ama bu hiç kimseye saygısızlık yapma hakkı vermez. Bu kültürü oturtana kadar ben her yazımda yazmaya devam edeceğim.

Neyse gelelim konumuza MHP’deki durum Konya için önemli. Çünkü MHP Konya’da daha önceleri ikinci parti idi. Şu anda bu ikinciliği CHP’ye kaptırmış durumda. Yani Konya’da CHP ikinci parti durumunda. Ama buna rağmen Türkiye genelinde de Konya’da da MHP’nin çok düşük bir oy alacağı kanaatinde değilim. Yani “MHP bitti” diyenlere kesinlikle katılmam. MHP “ülkücülerin” kalesidir. Dolayısıyla “ülkücüyüm” diyen birisinin de dönüp dolaşıp geleceği yer MHP’dir. Ama bu genel bilgi MHP’de bir sıralama hatası yapılmasını kesinlikle haklı kılmaz.

MHP’de Genel Başkan Yardımcısı hemşerimiz Mustafa Kalaycı çok önemli bir rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda da Konya’dan birinci sıra olması kuvvetle muhtemeldir. Konya’daki MHP’liler Mustafa Kalaycı’nın çok fazla Konya’da bulunmadığından yakınmaktadırlar ama aslında övünmeleri gereken MHP Genel Başkan Yardımcısının Konyalı hemşerimiz olması durumunu gözden kaçırıyorlar. Ve de Mustafa Kalaycı’nın gerek genel başkan yardımcısı olarak gerekse TBMM’deki çalışmalarının tüm Türkiye’deki etkisini de gözden kaçırmamak gerekir. Burada MHP’nin düşünmesi gereken bence ikinci sıra adayı olmalıdır. İkinci sıra adayı kesinlikle Konya’da teşkilattan biri olmalıdır. Yani ilçe başkanlığı yapmış, il başkanlığı yapmış, Ülkü Ocakları ile iyi iletişim halinde olan ve Konya teşkilatlarına kendisini anlatacak değil, Konya teşkilatlarının bildiği tanıdığı bir isim olmalıdır. Eğer Ankara’da yaşayan, Ankara’da siyaset yapmış, Konya’da kamuoyunun tanımadığı bir isim getirilirse teşkilatı kırgın hale getirebilir ve bu da oya yansıyabilir. Mustafa Kalaycı ile birlikte teşkilattan sağlam bir isim listede olursa MHP’nin iki vekili rahatlıkla çıkarabileceğine inanıyorum.

Deva Partisi her yazımda söylüyorum çok istikrarlı ve emin adımlarla yürüyor. Bu seçimlerde kendi başına girme kararı aldığını açıklamıştı. Konya’da da kendi başına girecek ve belki bu seçim için çok başarılı bir sonuç beklemesem de ilerisi için olumlu bir adım olacağına eminim.

Gelecek Partisi de sanırım Konya’dan kendi başına seçime girecek partilerden birisi durumunda. Muhakkak ki Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun Konyalı olması sebebiyle Konya’dan iyi bir sonuç almak isteyeceklerdir. Tabii ki bu seçim ilerdeki seçimler için de yol gösterici olacaktır. Gelecek Partililer kendi başlarına da olsa Konya’dan umutlular.

Saadet Partisi de son duyumlarımıza göre Konya’dan kendi parti logosu altında seçime girecek partilerden bir tanesi olacakmış. Konya’da bir Milli Görüş tabanı olduğunu biliyoruz. Bu taban her ne kadar CHP içerisinden aday gösterildiği takdirde bile CHP’ye oy vermekten imtina etse de kendi adıyla seçime girecek Saadet Partisi’nde buluşabileceklerdir. Saadet Partisi’nin Konya’daki gücünü görebilmesi açısından da bu seçim büyük bir önem taşımaktadır.

Bu üç partinin de bilindiği üzere İttifak’ta yer alıyor olmaları sebebiyle Türkiye seçim barajı olan yüzde 7 sorunları yoktur. Dolayısıyla kendi seçim bölgelerinde alacakları oylar milletvekili sayısını belirleyecektir. Yine Deva, Gelecek ve Saadet partileri Konya’da birlikte bir seçime de girebilme ittifakını konuştukları bilgilerimiz arasındadır. Ama sonuç ne olur bilmiyorum.

Eğer bu partiler kendi isimleri altında seçime girmeyecek olurlarsa CHP’den ve İyi Parti’den sıralama almaya çalışacaklardır ki gerek CHP seçmeni gerekse İyi Parti seçmeni bu duruma çok sıcak bakmamaktadır. Zannedersem haftaya bu durumlar daha da belirginleşecektir.

Dostlukla kalın.