Sayın çok kıymetli okuyucularım, bu köşe yazımda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreninde İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahri Kini’nin ve 75. Yıl Ortaokulu 7-A sınıf Öğrencisi Merve Münevveroğlu’nun konuşmalarını siz kıymetli okuyucularımla paylaşmak istiyorum. 23 Nisan Bayramı niçin kutlanıyor? Anlamını bu yazılarda da bulmuş olacaktır.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahri Kini konuşmasında şunları söyledi “ Bugün Milli Egemenlik Bayramının 94. yıldönümünü kutluyoruz. Tüm çocuklarımıza ve halkımıza kutlu olsun.
Bilindiği gibi, Birinci Dünya Savaşı öncesi yurdumuz işgalci güçler tarafından ele geçirilmek istenmiş, buna engel olmak için Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı başlatılmıştı.
Yurdumuzu dört bir yandan işgal etmek isteyen İngiliz, Fransız, Yunan, İtalyan ve Doğuda Rus ve Ermenilere karşı Atatürk’ün önderliğinde tüm halkımızın katılımı ile yürütülen mücadele sonunda, düşman yurttan atılarak denize dökülmüş Türk Milleti için tarihte yeni bir sayfa açılmıştır. Bu sayfa çocuklarımızın bugünkü mutluluğudur. İşte bu bayram bu yeni sayfanın mutluluğunun bayramıdır.
Milletimizin varlığını koruma ideali ile yeni kuşaklara “Milli Kültürümüzü Çağdaş Medeniyet Seviyesinin Üstüne Çıkarma” hedefini gösteren Atatürk, bu yolda devlet yönetim biçimi olarak yeni bir anlayışla 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini açmış ve Cumhuriyete dayalı yeni bir devlet idaresinin temelleri atılmıştır.
Ülkesinin ve milletinin en kıymetli varlıkları olarak çocukları ve gençleri gören Atatürk, 1924 yılında alınan bir kararla “23 Nisan” gününü ayrıca çocuklara bayram olarak armağan etmiştir.
Halkımızın gönlünde onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri tutan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına her yıl birçok ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır.
Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.
Büyük Önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, milli bayramımız olan 23 Nisanları çocuklara armağan etmiştir.
23 Nisanlar, Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillere armağanıdır. 
Bu bayram halkımıza ve bütün çocuklara kutlu olsun.”diyerek sözlerini tamamladı.
75. Yıl Ortaokulu 7-A Sınıf Öğrencisi Merve Münevveroğlu tören konuşmasında şunları söyledi; 23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür. Atatürk, 23 Nisan gününü bayram yapalım diye biz çocuklara armağan etmiştir.
Meclisimiz, Kurtuluş Savaşının en ateşli günlerinde açıldı. Osmanlı devleti, Birinci Dünya Savaşından yenik çıkmış, düşmanlar yurdumuzu paylaşmak istiyordu. Atatürk Samsundan başlayarak mücadele ruhunu Amasya, Erzurum, Sivas’a ve oradan yurdun dört bir yanına duyurdu. Türk milleti o zor günlerde birbirine destek olmuş ve Kurtuluş Destanını yazmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, düşmanı topraklarımızdan ancak savaşarak atacağımıza inanıyordu. Bu nedenle, Edirne’den Ardahan’a seçilen temsilcilerin Ankara’da toplanması için var gücüyle çalıştı.
Sonunda Kurtuluş Savaşımız kazanılmış, irade ve hâkimiyet milletimize verilmişti. O mutlu gün Türk Milletinin tarihinde kutlu bir gündür. İlk defa bu milletin gerçek sahiplerine söz verilmişti. Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletin olmuştu. Demokrasi ve millet iradesi bayrağımızla sonsuza kadar yaşayacaktır. Bizler aldığımız iradeyi daha çok demokrasi daha güzel bir ülke olarak yarınlara miras bırakacağız.
Biz çocuklar, bayramları çok seviyoruz. Ama asıl bayramımız cahilliği yendiğimizde ve demokrasiyi ülkemizin her yanına yaydığımızda olacaktır.
Biz bayramlar istiyoruz, evimizde, ocağımızda şenlik olsun. Biz bayramlar istiyoruz; Dünya’da kardeşliğin ve barışın olduğu. Biz çocuğuz; Bayramımızda şeker de olsun oyun da! Bugün neşe, mutluluğun günü olsun. Bayramımız kutlu olsun.” Diyerek sözlerini tamamladı.
Bu iki konuşmayı can kulağıyla dinledim ve çok beğendiğim için siz kıymetli okuyucularımla paylaşmak istedim. Okunursa sevinirim. Saygılarımla