"22 yıllık AKP Hükümetlerinin israf politikaları ülkeyi batırdı" diyen CHP'li Vekil; "Vatandaş fakirleşiyor, İktidarın müteahhitleri ve yandaşları zenginleşiyor" dedi.  
Resmi verilere göre "1 Ocak- 21Temmuz 2023 günleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 oranında artarak 8 milyon 167 bine kadar yükseldi" diyen CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, AKP Hükümetlerinin 22 yılda Türkiye'yi batırdığını dile getirdi.
"Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcu yılbaşından bu yana 322 milyar lira artarak 1 trilyon 441 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 364 milyar lira büyüyerek 818 milyar liraya kadar çıktı" diye Kanko konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu;
22 yıllık AKP Hükümetlerinin karnesine baktığımız zaman;Batık bir ülke, kötü bir ekonomi yönetimi, milyonlarca işsiz vatandaş, milyarlarca dolar dış borç, milyonlarca icralık dosya, kredi ve borç batağında olan esnaf ve vatandaş!
İnsanlarımız dolmuş parası bulamıyor,otobüse binemiyor. Vatandaşın, işsizinin, asgari ücretlinin, emeklinin sesini duyan yok, sıkıntılarını gören yok!
'Ekonomi uçuyor' dediniz, doları uçurdunuz, altını uçurdunuz, ev fiyatlarını uçurdunuz, benzini, mazotu uçurdunuz, market, pazar fiyatlarını uçurdunuz ama vatandaşın alım gücünü bitirdiniz.
İşte Türkiye'nin ekonomik tablosu bu; 87 milyonluk Türkiye'de 18 yaş altı 22,5 milyon çocuğun dışında kalan 64,5 milyon vatandaşın 35 milyonu bankalara borçlu, bunun yanı sıra icra dairelerinde ise işlemde olan 21 milyon 830 bin dosya bulunmakta" ifadelerini kullandı.
Vatandaş Borç Batağında!
Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacakları ise yılbaşından bu yana 5,7 milyar liralık artışla 36 milyar liraya çıktı" diyen Kanko; "Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ'ye de 46 milyar liralık taksitli konut borcu bulunmakta" dedi.
Kanko; "Yıllık faiz oranı yüzde 50'ye yaklaşmasına rağmen vatandaşların bankacılık sisteminden kullandığı bireysel kredilerdeki arış hızlanarak devam ediyor" diyen Kanko; Bankalar, geçen hafta da ihtiyaç kredisi faizlerini 0,18 puan artırarak yüzde 48,13'e kadar yükseltirlerken, taşıt kredisi faizleri yüzde 41,34'e kadar çıktı.
Bankalar konut kredilerinin faizini ise yüzde 32,58 düzeyine çıkardılar. Bireysel kredilerin ortalama faizi ise yüzde 0,4 puan artarak yüzde 46,51 olarak hesaplandı.
Yılbaşından bu yan ihtiyaç kredisi faizlerinde 18,75 puan, taşıt kredisi faizlerinde 16,46 puan, konut kredisi faizlerinde 12,61 puan artış yaşandı" dedi.(H. Merkezi)