Kadın aşçıların yaptığı düğün yemekleri Türkiye'dekidğer bölgelere göre zengin yemek çeşitliği ilede dikkatlerden kaçmıyor.Düğün yemeklerinin yıllardır aynı özellikten günümüze kadar geldiği belirtiliyor.İki üç kişi düğün iş ve düzenini sağlamak üzere belirleniyor. Bunlar düğün yemeğinin kusursuz ve eksiksiz verilmesini sağlıyor.. Düğün yemekleri yöredeki özel aşçılar tarafından özenle pişiriliyor. Düğün yemekler belli bir sıra dahilinde sunuluyor..Karapınar ilçesinde düğün yemekleri Yoğurtlu Çorba, bamya çorbası, Kuzuetinden pişirilen kebap,Kuşabaşı etle yapılan Kayısı yahnisi,Yaprak sarması ve hoşaf Karapınar düğün yemeklerini oluşturuyorlar.
Düğün yemekleri için düğünden 3-4 gün önce hazırlıklar başlıyor. Yaprak sarması dolduruluyor,kebaplık etler doğranıp dinlendiriliyor. Daha sonra yemekler düğün gecesi odun ateşi tarafından pişirilip servise hazır hale getiriliyor.
Düğün sahibi yemekler için özel bulunan davetçileri ile maddi durumuna göre düğün 2 bin ile 10 kişi arasında kişiyi davet ediyor.
Düğünler, insanların bir araya getirme, sosyal bağları güçlendirme, ortak değerleri ve gelenekleri yaşatma, farklı kültürleri gelecek kuşaklara aktarma gibi pek çok sosyal fonksiyonu gerçekleştiriyor.. Düğünde davetlilere ikram edilen yemekler Karapınar mutfak kültürlerine temel teşkil ediyor..Düğüne sadece Karapınar'dan değil çeşitli il ve ilçelerden detanıdıklar ve ilçede yaşayan Karapınar olmayanlarda davet ediliyor.Karapınarlı olmayan davetliler değişik lezzetlere ulaşma ve yeme-içme alışkanlıklarında kültürel farklılığı anlama, bölgelerin veya yörelerin mutfak kültürünü tanıma fırsatını yakalıyorlar.
Uzun yıllardır ilçede aşçılık yapan Hayriye Barutçu, Karapınar düğün yemeklerinin hazırlanmasının zor olduğunu ancak yenildiğinde eşsiz lezzetin insanlarla buluştuğunu kaydetti.
Yemeklerin Karapınar özel olduğunu belirten Aşçı Hayriye Barutçu; En gözde yemeğimiz kebap.Onu doğradıktan sonra tuz ve salça koyuyoruz. Karapınar sadeyağı ile de yemeye hazır hale getiriyoruz .Kayısıyahniside herkes tarafından beğenilen bir tatlıdır. Yemeklerimizitamamen odun ateşindepişiyoruz. Yemeklerin lezzeti hem bizlerin ustalığı hemdepişirmeteknikleri ile başka bir güzelliğe bürünüyor. Yemeklerimiztatlar yıllar öncesinden günümüze kadar geliyor. Bende uzun süre Usta bir aşçının yanında çalıştım.Bu kültür Türkiye'de başka yerde yoktur. Kadın aşçıların olması avantaj hem hijyen hem de lezzet açısından kadın aşçılar daha farklı" dedi.
Aslen Van'lı olan ve İlçede öğretmenlik yapan Fehmi On, zaman zaman düğün yemeklerine katıdlıklaırnı belirterek ,Bir çok ilde görev yaptım. Fakat lezzet olarak bu tadı yakalamadık.Yahniden, kebap hoşafa kadar hepsi harika. Böyle lezzet görmedim. Gelip tatmanız lazım" dedi.
Karapınar'da öğrenci olan Gaziantepli Baki Yavuz ise , burada ilk defa yemeğe katıldım. Yemekler çok harika. Mutlaka gelmenizi ve tatmanızıtavsiye ederim" dedi.
Karapınar Düğün Yemekleri
Karapınar ilçesinde düğün yemeklerinin hazırlanışı ve lezzeti bakımından büyük farklılıklar gösteriyor
Tahmini Okuma Süresi: dakika
Yorumlar