Geçtiğimiz gün Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Tabii ki bu ödüller yıllardır verilen ödüller. Bizim için önemi ise TÜBA Başkanı’nın bir Konyalı olması. Malumunuz olduğu üzere Necmettin Erbakan Üniversitesi kurucu rektörü ve gerçekten üniversitenin şimdiki haline gelmesinin tartışmasız önemli ismi Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Başkanı olmuştu. Bir Konyalı olarak yine Sayın Muzaffer Şeker hocamızla gurur duyduğumuzu ve tebrik ettiğimizi belirtmek isterim.

Pazartesi günü AK Parti MKYK Üyesi, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, Konya Milletvekili , eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek bir basın toplantısı yaptı ve güncel konuları değerlendirdi.

Tahir Akyürek’le ilgili öncelikle şunu belirteyim; kendisi Konya’da ismini en iyi politikacılar arasına yazdırmış ve de Konya Belediyesi’nin en iyi başkanlarından birisidir. Bunu söylerken, öyle “hamaset” veya “dalkavukluk” olsun diye söylemiyorum. Bu söylediklerimin altını bilimsel verilerle rahatlıkla doldurabilirim. Tahir Bey günümüz Konya siyasetçilerinin arasında politikayı en iyi bilen birkaç politikacıdan biridir. Onun dışında da uzun süre yaptığı belediye başkanlık görevinde çok modern düşünceler içerisinde büyük yenilikler getirmiştir. Bunlardan bazıları anlaşılabilmiş ama bazıları maalesef halk arasında anlaşılamamıştır. Ama ne olursa olsun Konya için büyük kazanımlar sağlamıştır.

Basın toplantısında 2021 yılını değerlendiren Tahir Akyürek’in açıklamaları her zamanki gibi oldukça umut vericiydi. Biz de umut edelim ki Tahir Bey’in söylediği gibi mesela cari açık kapansın. Ayrıca Tahir Akyürek metro konusunda çalışmalar, başladıktan sonra çok kısa bir sürede bitirileceğini de belirtti. Her ne kadar bendeniz metrodan ziyade her bölgeye yayılan hafif raylı sistemin Konya için çok daha yararlı olacağını düşünen bir kişi olsam da metro yapılacak sanırım.

Tabii ki toplu ulaşımın gelişmesinin Konya trafiğine de büyük katkı sağlayacağını unutmamak gerekir. Tabii ki Konya trafiği dediğimiz zaman da maalesef içimiz burkuluyor. Kabul etmek lazım ki, araç sayısı her geçen gün artan Konya’da yollar o kadar çabuk gelişemiyor. Bu nedenle de Konya trafiği allak bullak olsa da zaman zaman küçük dokunuşlarla trafik birazcık da olsa rahatlıyor.

Mesela İl Emniyet Müdürlüğü önünde Telgrafçı Hamdi Bey Caddesi’nde yapılan küçük düzenleme o bölgeyi oldukça rahatlattı. Tabii İl Emniyet Müdürlüğü’nün çaprazındaki yeni yapılan iş merkezinin oradaki trafiğe çok olumsuz bir etki içerisinde olacağı da kesin gibi gözükse de sanırım orada en önemli konu Belh Kavşağı’na bir şeyler yapmak olacaktır. Mevcut haliyle o bölgedeki en büyük trafik sıkıntısı o kavşakta yaşanmaktadır. Bir de bahsettiğim iş merkezi açıldığında oradaki trafik yükü çok daha ağırlaşacaktır.

İnanıyorum ki Uğur İbrahim Altay Başkan’ın bir projesi muhakkak vardır ama bir an önce hayata geçirilmesinde fayda vardır. En azından kronik bir hal almadan o bölgedeki trafik sorununun önüne geçilmiş olur.

Güncel konular içerisinde kafama takılan bir soruyu da buraya yazarak yazıma son vereyim. Bilenler bilir, binlerce yıllık tarihe ışık tutan, kültür değerlerini koruyan ve toplumla buluşturan müzeler, her yıl dünya çapında Avrupa Yılın Müzesi Ödülü (EMYA) için adaylık mücadelesi verir. Avrupa Konseyi himayesinde Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından müzecilikte verilen en saygın ödüller için bu yıl Türkiye’den dört müze adayı var. Tunceli Müzesi, Van Müzesi ve Göbeklitepe Ören Yeri ile özel müze statüsünde bulunan Ankara Ziraat Bankası Müzesi.

Bu konuda Konya adına geç kaldığımızı düşünüyorum. Konya’da bu dört yerden çok daha önemli bir tarihimiz var ki adı Çatalhüyük… Bence burada çalışmalar bir an önce hızlandırılmalı. Müze özelliği ve alt yapısı sağlanmalı. Ve de hedef Avrupa’da Yılın Müzesi olmak olmalı. Çok zor mu, bence hayır?

Dostlukla kalın.