SÜT TÜKETİMİ ARTARSA SORUNLAR AZALIR

Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7 den 70 e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez tek besin kaynağınıdır. Süt, büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içerir. Vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir. Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur. Süt, hücre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alırken, uzun ve sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir. Bilhassa, 2 yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir.

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en temel öğelerinden birisi olan sütün faydaları şöyle özetlenebilir:

-Büyüme ve gelişmeyi sağlar,

-Dişleri korur ve çürükleri önler. Yemek arası içecek olarak dişleri korur,

-Hücre ve doku oluşumunda rol alır,

-Saç ve tırnak oluşumunda rol alır,

-Yağsız süt, kolesterolü düşürür,

-A, B, C, D, E, K vitaminlerini içerir,

-Yaraların çabuk kapanmasını sağlar,

-Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar,

-Kasları güçlendirir,

-Hücreleri onarır,

-Kemikleri sertleştirir,

-Kronik bronşiti önler,

-Kemik erimesini önler (yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kemiklerdeki kalsiyum ve proteini hızlı kaybederiz. Böylece kemikler yavaş yavaş kuvvetini kaybedip, daha kırılgan hale gelir),

-Beynin gelişmesi ile çalışmasında faydalıdır.

UHT sütler, 6 aya kadar dayanabilen sütlerdir, yani uzun ömürlü sütlerdir. Bu sütlerin üretimi teknolojinin kontrolü ile yapılmaktadır. Bu tür sütlerin içerisinde hiçbir mikroorganizma kalmadığı için zehirlenme adı altında herhangi semptoma neden olmaz, olamaz. Bu sütler üretildikten sonra üretim yerlerinde en az bir hafta bekletilip, kontrolden geçirilir, testleri yapılır ve tüketime çıkarılır. Yani herhangi bir olumsuz durumda aseptik paketlemede bir sıkıntı olsa bile, o partinin içindeki asidik artığı vesaire tespit edilir ve problemli olanlar hiçbir şekilde satışa arz edilmez.

Sütünün içersinde “Laktozu parçalayan bir enzim vardır. Bu enzime lâktaz veya glakozu denir. Bu enzim süt içmeyen çocuklarda zaman içinde azalır. Çocuklar okulda birkaç tane süt içince, bu enzim bünyesinde az olan çocuklarda karın ağrısı, kramp, ishal, kusma, şişkinlik ve gaz oluşturabilir. Bu sıkıntıyı yaşayan çocuklar gelecek günlerde daha az süt tüketir ve vücudunu buna alıştırır ise bu problemlerin tamamen ortadan kalktığı görülecektir. Çocuklarda süt içme alışkanlığı yerleşirse bu konu hakkında gelecekte herhangi bir problem oluşmaz.

Hem üreticimizin korunması için, hem de gelecekte sağlıklı bir toplum oluşması için hedeflenen Okul Sütü Projesine biz üreticilerin güveni ve desteği tamdır.

Sağlıklı bir gelecek SÜT ile gelecek

 

 

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği

Yönetim Kurulu Üyesi

Mehmet Tartan