Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Akören Mahallesi’nde pancar tarlasında üreticiyi bilgilendirmek için bilgi ve birikimlerini ekimden hasada kadar olan süreçte paylaşan ve onlara önerilerini sunan yılların tecrübesi Mehmet Gümüşsoy, Akören’de pancar üreticileriyle buluştu ve onları birebir dinleyerek birikimlerini paylaştı.

GÜMÜŞSOY, ŞEKER PANCARI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Gümüşsoy Tarım Sahibi Mehmet Gümüşsoy açıklamasında şunları söyledi: “Ispanakgiller familyasından olan şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen bir tarım bitkisidir. Yetiştiği yere, türüne ve iklime göre boyu 85 ila 180 cm arasında değişir. Şeker pancarı, dünyada şeker üretiminin %23’ünü üstlenir.”

GÜMÜŞSOY’DAN ŞEKER PANCARININ EKİMİNE DAİR AÇIKLAMALAR

  • Ekim Zamanı ve Yöntemi: Şeker pancarı ekimi, toprak tavında yapılmalıdır. Eğer ekim vaktinde toprakta tav bulunmuyorsa, ekim işleminin hemen ardından yağmurlama sulama yöntemi ile intaş sulaması gerçekleştirilmelidir.
  • Yabancı Otlarla Mücadele: Tarlada bulunan yabancı otlarla herbisit gibi yöntemlerle mücadele edilmelidir. Bu, genç pancar fidelerinin boğularak veriminin düşmesini engeller.
  • Ekim Derinliği: Ekim derinliği 2 veya 3 cm olmalı ve tohum tavın olduğu yere bırakılmalıdır.
  • Tarla Hazırlığı: İyi bir tarla hazırlığı yapılmalıdır. İyi ekim yapabilmek adına pnömatik (havalı) mibzerler tercih edilebilir.

GÜMÜŞSOY, ŞEKER PANCARINDA SULAMA

  • Sulama Miktarı: Şeker pancarının sulamasında olması gerekenden fazla sulama yapmak, toprağın çoraklaşmasına ve yer altı sularının kirlenmesine neden olabilir.
  • Sulama Şekli: Sulama şekli de sulama sıklığı kadar önemlidir. Basınçlı sulama tipleri (Damla Sulama ve Yağmurlama) tercih edilmelidir. Damla sulama, su, enerji, gübreleme ve işçilik işlemlerinde tasarruf sağlar. Damla sulama, yağmurlama sulama işlemine göre pancara daha kontrollü şekilde su verilmesini sağlar ve pancarın kalitesini olumlu etkiler.

GÜBRELEME

  • Gübre Türleri: Gübreleme sırasında fosfor, azot ve potasyumlu gübreler tercih edilmelidir. Bitki besleme kalitesi ve uygunluğu da çok önemlidir.
  • Gübreleme Zamanı: Gübreleme işlemi toprak analizi yapıldıktan sonra, toprakta eksik bulunan bitki besin maddelerinin bitkinin durumuna göre zamanında veya belli ölçüde verilmelidir.
  • Azotlu Gübre: Azotlu gübrenin 10 Temmuz’a kadar bitmesi gerekmektedir.

Gümüşsoy, özellikle ilaç ve gübreleme konularında dikkat edilmesi gereken noktaları da şu şekilde belirtti:

  • İlaç ve Gübre Uygulaması: İlaç ve bitki besleme ürünlerinin doğrudan holdera dökülmesi yanlış bir uygulamadır. Ön planda yapılması gereken, holderin deposunun yarı suyla doldurulup dışarda kovayla karıştırılması ve sonra holdera dökülmesidir.
  • Gübre Miktarı: İhtiyaçtan az veya fazla verilen gübreler, masrafları artırır, hastalıkların oluşmasına sebep olur ve toprağın yapısını bozabilir. Tarlayı sertleştirir ve çoraklaştırır, yer altı sularını kirletir.

ŞEKER PANCARI HASADI İLE BİLİNMESİ GEREKENLER

  • Hasat Zamanı: Orta Anadolu Bölgesi'nde şeker pancarı, kullanılan tohum cinsine göre değişmekle birlikte yaklaşık 180 ila 210 gün sonra, yani Eylül sonu veya Ekim başında hasat olgunluğuna ulaşır. Bu süreden daha erken veya geç hasat verim ve kalitenin düşmesine neden olur.
  • Hasat Yöntemi: Girdi maliyetlerini düşürmek için tarla yapısı müsait olduğunda hasat işlemi makineyle, mümkün olmadığı yerlerde ise elle yapılmalıdır. Ancak hasat mutlaka toprak tavlı durumda yapılmalıdır. Aksi takdirde zarar oluşabilir. Hasat sırasında pancar bitkisinin başı yumru ile yaprak saplarının birleşim yerinden kesilmeli ve toprak ile çamurdan olabildiğince güzel temizlenmelidir. Üzerinde yeşil yaprak bırakılmamasına özen gösterilmelidir.

Bizler de Gümüşsoy Tarım Sahibi Mehmet Gümüşsoy’a verdiği bilgiler için teşekkür ediyor ve bütün çiftçilerimize iyi bir hasat sezonu ve bol kazançlar diliyoruz.

Başkan Erkoyuncu  Coşkuyla Karşılandı Başkan Erkoyuncu  Coşkuyla Karşılandı

Editör: Himmet Türkmen