Toplantıya, Kaymakam Ramazan Yıldırım, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Dr. Durmuş Ali Çarkacı, Bari Dağdaş Enstitüsü Müdür Yrd. Dr. Mustafa Kan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Zengin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Kocatürk, Çalıştay Proje Ortakları Japon Rıhn Enstitüsü (Toprak Su Enstitüsü) Prof. Dr. Tetsu SATO, D.Sc, Doç.Dr. Kume TAKASHİ, Araştırmacı (Tercüman) Shizue MİURA, Adıyaman Üniversitesi, Toprak ve Bitki Besleme Bölümünden Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç.Dr. Erhan AKÇA, Türkiye Proje Yürütücüsü Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, Karapınar’da meslek ve konumlarda, değişik yaş gruplarından vatandaşlarımız katıldı.

Japon İnsanlık ve Doğa Enstitüsü tarafından Karapınar Ziraat Odası Başkanlığı ile ortaklaşa yürütüler “BÜTÜNLEŞİK YEREL ÇEVRE BİLGİSİ” Projesi kapsamında “SOSYOEKONOMİK VE ÇEVRESEL DEĞERLER ÇERÇEVESİNDE KARAPINAR’IN GELECEĞİ, PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ” toplantısında Karapınar’ın geleceği ayrıntılı biçimde tartışılarak, beyin jimnastiği yapıldı.

Sabah ki oturumda, Karapınar Kaymakamı Ramazan Yıldırım, Belediye Başkanı Mehmet Yaka, Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Dr.Durmuş Ali Çarkacı, Bahir Dağdaş Enstitüsü Md. Yrd. Mustafa Kan ve diğer yetkililer duygu ve düşüncelerini paylaşarak, Karapınar’ın tarımda elde ettiği başarılarla çeşitli sorunlar dile getirildi. Karapınar’ın çevresel değerlerinin benzersiz olduğu, tarım yaparken bu çevresel değerlerin bozulmadan hatta korunabileceği ifade edilmiştir. İlçemizde birçok bilim dalından ve ülkeden gelen araştırmacıların uzun yıllardır yaptıkları çalışmalarında ortaya konulduğu toplantıda Karapınar’ın klasik tarım ürünleri dışında yöresel tarımsal zenginliklerinin her birinin ulusal ve uluslar arası alanda pazar şansının olduğu bildirildi.

Karapınar’ın tulum peyniri, unu, kuzu eti, şifalı otları, hırtlağı hangi pazarda satılsa hemen namı dilden dile dolaşarak yaygınlaştığı belirtildi.

Toplantıya katılan gençler ise şunları söylediler, geleceğimizin bu gibi toplantılarda görüşülmesi ve her kesimin duygu ve düşüncelerinin alınması sevindiricidir. Biz gençlere geleceğimiz için yol gösterilirse cani gönülden çalışacaklarını söylediler. Asıl zenginliğimiz bu değil midir? Pırıl pırıl çocuklarımız, yeğenlerimiz Karapınar’ı çok daha refah düzeyi yükselmiş bir yer yapmaya istekli olduklarını bu toplantıda gözleri parlayarak söylediler. Elbette yok mu sorunlarımız? Tabii ki var, ne olduğunu özetlediler toplantıya katılanlar.

Su artık Karapınar tarımının hem baş tacı hem belası, kimyasal ilaç ve gübreler doğru kullanılırsa bereket, yanlış kullanılırsa sağlığımıza ve cebimize zarar verecektir diyen Gençler, Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Sivil Toplum Örgüt ve Oda Başkanları, Enstitü Müdürleri Karapınar’ın huzurlu ve bereketli geleceği için desteklerini cani gönülden ifade ettiler. Büyüklerimiz gençlerimize güzel ve yararlı proje üretirlerse yardıma hazır olduklarını ifade ettiler.

Demek ki Karapınar’ımız boşuna üretim ve rafah merkezi olmamış, çünkü bu iyi niyet oldukça bereket ve huzur eksik olmayacaktır. Ama daha yeşil, daha güzel, daha yaşanır bir Karapınar içinde yerimizde saymamamız gerektiğini bu toplantıda bir kez daha görmüş olduk.

Şikâyetlerimizin çok şükür çözümleri var, yeter ki çalışalım, hedeflerimiz, hayallerimiz olsun.

Karapınar Suyunu, toprağını ve havasını bizlere esirgemeden vermektedir. Bizler de bunlara sadece bir gün için değil yarınlar içinde koruyarak ve gelecek nesilleri düşünerek kullanırsak aşımız ve işimiz hep istediğimiz gibi olur.

Japon Bilim Adamlarımız olsun, Ülkemizin başka memleketlerinden olsun, herkes bu güzel Karapınar’ı koruyup güzelleştirmek için çabalıyorsa, bizler de el ele suyumuza, toprağımıza ve havamıza yaşlımızdan gencimize, zengininden, fakirine herkes sahip çıkarsak daha binlerce yıl, binlerce neslimizi besler durumda olacaktır.denildi

Toplantıdan sonra ILEK proje Başkanı ve diğer heyet topluca Kaymakam ve Belediye Başkanını makamlarında ziyaret ederek, ILEK projesine verdikleri destekten dolayı teşekkür ettiler.

Çok faydalı geçen bu bilgi dolu toplantıda Yeşilpınar Gazetesi Fahri muhabiri ve TEMA Vakfı İlçe Gönüllü Sorumlusu olarak görmenin mutluluğu bana ve toplantı katılımcılarına yeterde artar bile. ILEK projesinde görev alıp emeği geçenleri ve bu gibi güzel faydalı toplantıyı tertip edenleri bir kez daha kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum.