Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşiterek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da tanımlanır.                              Silo yeminin rengi yapıldığı bitkilere göre değişmekle beraber, açık yeşil renkten daha koyu tonlara kadar değişen bir renge sahip, Hoşa giden asidik bir kokuda,Bitki yaprak ve sap kısımları üzerinde olmalıdır. İstenmeyen tereyağı asidi kokusu gibi fena kokularla yapışkan bir görünümde olmamalıdır.

         Silajın römorklardan boşaltımı elle, dirgen, kullanılarak yapıldığı gibi, kepçe yardımı ile veya daha uygunu yan devirmeli römorklar yardımı ile yapılır. Biçilen silajlık materyal siloya boşaltılırken bir yandan da iyice sıkışması için traktörle çiğnenir. Çiğneme, sıkıştırma işlemi silo ortamından havanın bir an önce uzaklaştırılması için önemlidir. Çiğneme- sıkıştırma işlemi ne kadar iyi yapılırsa silaj da o kadar kaliteli olur. Silo içine katkı maddeleri eklenecekse, katkı maddesi çiğneme öncesi bütün silo yüzeyine homojen bir şekilde dağıtılmalı ve çiğneme daha sonra yapılmalıdır. Silo üzerinin hafif tümsek ve yanlara doğru meyilli olması yağmur sularının silo üzerinde kalmasını önler. Son römorkun da siloya boşaltılmasından sonra silo üzeri iyice düzeltilir,Silo dolup son şeklini aldıktan sonra üzeri plastik örtü ile örtülür. Kullanılan örtünün eni, silonun tamamını örtecek genişlikte olmalıdır. Kullanılacak plastik örtünün kalınlığı en az 0,35 mm olmalıdır. Daha ince olursa kolayca yırtılabilir. Plastik örtünün üzerine de 10-15 cm kalınlığında toprak atılarak silo üzeri güneş, yağmur ve benzeri dış etkilerden korunur. Silo tamamlandıktan sonra, yağışlı günlerde silo tabanını yağmur sularından korumak için silo etrafına 20-25 cm derinliğinde drenaj kanalı açılabilir. Bazı ülkelerde plastik örtünün üzerine eski oto lastikleri konulmaktadır. Ancak ülkemiz koşullarında, özellikle sıcak bölgelerde bu tavsiye edilmez.

  Hayvan beslemenin can damarı olan silajda meydana gelebilecek belli başlı hatalar vardır. Eğer nedenleriyle birlikte bunları bilirsek hem süt hem de besi sığırcılığında çok önemli yeri olan silajı hayvanlara daha kaliteli sunabiliriz.Netice itibari ile kazancı dahada artmasına sebep olacaktır.çiftçilerimiz genelde silaj konusunda bilgi sahibi olsada  şu sayacağımız hususlara özen göstermesi gerekmektedir. İlk olarak, silajda aşırı ısınma problemiyle karşılaşılabilir. Bunun nedenleri arasında, ürünün siloya doldurulmasında gecikme, silaja hava girmesi, nem oranının aşırı derecede düşük olması, çok büyük parçalama, hasadı gecikmiş ürün, ürünün siloya iyi dağıtılmaması ve sıkıştırmanın iyi yapılamaması ve de açılan silajı yedirmede gecikme yer alır.Diğer bir hata silajın küflenmesidir. Buna sebep olarak, küfle bulaşmış ürünün silolanması, ürünün siloya yavaş doldurulması, büyük parçalama, aşırı düşük nem ve sıkıştırmanın iyi yapılmaması ve açılan silajı yedirmede gecikmek sayılabilir. Bazen silajda bozuk süt kokusu alınabilir. Tereyağı asidi üreten bakteri sayısının fazla olması, yüksek nem içeriği, ürünün düşük miktarda şeker içermesi ya da silajda yetersiz süt asidi bakterisi bulunması bu soruna neden olabilir. Sirke kokusunun nedeni, sirke asidi üreten bakteri sayısının fazla olması, nem içeriği yüksek, şeker içeriği düşük ürün ve silajda yetersiz süt asidi bakterisi bulunmasından kaynaklanırken alkol kokusu ise maya sayısının fazla olması, ürünün nem içeriğinin düşük olması, sıkıştırmanın iyi yapılamaması ve açılan silajı yedirmede gecikmekten dolayı olur.Bunlar dışında karşılaşılabilecek bir diğer sorun silajın hayvanlar tarafından yenmemesidir. Bunun birçok sebebi vardır fakat en önemlileri; silajın bozuk olması, silajın çok yaş veya kuru olması, aşırı olgun ürün, silajın küflerle bulaşık olması ve zehirli tohumlar veya nitratlardır. Son olarak silajın çok koyu görülmesi veya tütün kokması da büyük sorundur. Bunların nedeni de sıkıştırmanın iyi yapılmaması, silajın aşırı ısınması, silaj kitlesinde fazla hava kalması, ürünün nem içeriğinin düşük olması ve büyük parçalamadır.