Karapınar Konya'nın en eski ilçelerinden biri olup; bünyesinde 39 ilçe bulunan, Konya Kapalı Havzası'nın en az yağış alan ilçesidir. Türkiye yağış haritası olarak baktığımızda da; Iğdır'la birlikte yine en az yağış alan bölgesidir.
Ülkemizin tescilli erozyon bölgesidir.
Yağışı az, bitki örtüsü zayıf olunca toprak kuru ve aşınmaya taşınmaya müsaittir. 60'lı yıllarda devletimiz toprak-su teşkilatıyla bu bölgede erozyonu önleme çalışmaları yapmış ve başarılı olmuştur. O teşkilat kapatılınca da çalışma devam ettirilememiş ve geri dönüş başlamıştır.
1990'lı yıllarda TEMA Vakfı Başkanı rahmetli Hayrettin Karaca, Karapınar'a 3 kez gelmiş ve Karapınar'da yaşanan rüzgar erozyonunu Türkiye'nin önemli çevre sorunlarından biri olarak ilan etmiştir. Devlet eliyle bir çalışmanın ve projelendirmenin başlatılmasının şart olduğunu ilgili bakanlıklara ve kamuoyuna açıklamış, TEMA, Konya Valiliği, Karapınar Belediye Başkanlığı katkılarıyla etkinlik düzenlenmiş bu çerçevede dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel Karapınar'a gelmişti.
***
Karapınar'ın erozyon ve çölleşme konusunun epeyce eski yıllara dayandığı anlaşılıyor. 90'lı yıllarda okumuştum. Macar araştırmacı Bela Horvath "Anadolu 1913" adlı kitabında: 1913'te Karapınar'da kum fırtınasına yakalandıklarını anlatır.
Karapınar'da en önemli sorun yer altı suyunun hızla azalmasıdır.
Yer altı su seviyesinin her yıl ortalama 1,5 - 2 metre düştüğü söyleniyorsa da; Ankara Üniversitesi'nden Mutlu Yılmaz'ın 52258 Nolu Gülfet Yaylası Kuyusu'nda 2008 yılında yaptığı çalışmada:  Ocak-Ekim ayları arasında yer altı su seviyesinde 3.7 metre düşme olduğu belirlenmiştir.
Karapınar'da eskiden 3-5 tane obruktan söz edilirdi. Şimdilerde 330'un üzerinde obruk oluştuğunu Konya Jeoloji Mühendisleri Odası açıklamaktadır. Oda Başkanı Fetullah Arık; "Obrukların çapları 80 ila 100 metreyi, derinlikleri 30-40 metreyi bulabiliyor. 

Böyle bir obruk bir evin altında meydana gelirse can kaybı her an için olabilir" demektedir. İsteyen okurlarımız internette "Karapınar'daki Obruklar" yazıp görüntüleri izleyebilirler.
***
Karapınar'ın sorunlarının çözümü sadece ilçe sınırları içinde yapılacak çalışmalarla önlenemez. Zira "Konya Kapalı Havzası"nın sorunları en çok Karapınar'ı etkilemektedir. Çünkü bölgenin en az yağış alan yeridir. Yer altı su deposu "Konya, Çumra, Karapınar Alt Havzası"  içerisindedir.
Devletimiz eliyle gerekli önlemlerin alınmaması ve gerçekçi bir "havza su bilançosu"nun hazırlanmaması halinde; küresel ısınmanın tetiklemesiyle, birkaç on yıl içinde havzanın su varlığı hızla azalacak ve çölleşmenin başlamasına sebep olacaktır.
 "Konya Kapalı Havzası"nın ne durumda olduğunu anlamak için Karapınar aynadır. Aynaya bakmamız yeterlidir.
Hoşça kalın.