İklim dostu proje için Bakanlığımızı, FAO’yu ve paydaşlarını kutluyorum.

9 Şubat 2021 Tarihinde ulusal yazılı basında ve gazetemiz Konya’nın Sesi’ndeyer alan “İklim Dostu Proje Konya’yı Kurtaracak” başlıklı habere hem sevindim hem de kaygılandım.

Konya Kapalı Havzası’nın Konya, Karaman bölümünde BM Gıda ve Tarım Teşkilatı FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı’mız; Proje ortakları Doğa Koruma Merkezi ve Konya Şeker ile birlikte “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi”uygulamışlardır. Pilot bölge çalışması olan bu projenin bütçesi 28,05 milyon dolardır. 2015 - 2018 arasında çalışılmış 2019 ve 2020 de sonuçlar değerlendirilmiştir.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık,Konya'da yürütülen Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi'nde, programlı sulama yöntemiyle hem su ve enerji tasarrufu hem de verim artışı sağlanabileceğinin ortaya konulduğunu, iki yıllık (2019-2020) saha çalışmalarının ortalama sonuçları dikkate alındığında, geleneksel sulamaya göre programlı damla sulamayla şeker pancarında yüzde 25,5 su tasarrufu, yüzde 23,2 elektrik enerjisi tasarrufu, danelik mısırda yüzde 23,5 su tasarrufu, yüzde 23,9 elektrik enerjisi tasarrufu ve silajlık mısırda ise yüzde 20,1 su tasarrufu ve yüzde 16,4 elektrik enerjisi tasarrufusağlandığını, bütün bu tasarrufların yanı sıra programlı sulama uygulamalarıyla şeker pancarında yüzde 9, danelik mısırda yüzde 26,6, silajlık mısırda ise yüzde 32,9'luk verim artışısağlandığı vurguluyor.

"Proje kapsamında Konya-Karaman havzasında 37 bin hektar tarım alanı, 25 bin hektar orman alanı ve 17 bin hektar zarar görmüş mera alanının rehabiliteedildiğini açıklıyor.

Konya Kapalı Havzası için daha çok çalışmak gerek.

 Bunlar bir pilot bölge çalışması için güzel ve umut verici, sevindirici sonuçlardır.

Konya Kapalı Havzası’nın esaslı sorunu; havzadaki yeraltı sularının ve yüzeysel suların sürdürülebilir bir bilançosunun yapılmamış olmasıdır. Ancak bundan sonra arazi yönetimi, ürün deseninin belirlenmesi vb.. önlemler sıralanabilir.

Havzanın su bilançosunda 2 milyar metreküpünüstünde yıllık su açığı varken, göller ve sulak alanlar kurumuş, Karapınar’ınher tarafında obruklar çökerken, havza kurtulmuş gibi veya sorunları damla sulamayla bitecekmiş gibi göstermek beni kaygılandırıyor.

Küresel ısınmanın etkisi ve yağış durumu önemli

Küresel ısınma nedeniyle tüm Dünya’nın bir kriz içinde olduğunu biliyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu Akdeniz İklim Kuşağınınbu krizden fazlasıyla etkileneceğini de… Ülkemizin en az yağış alan bölgesi İç Anadolu bölgesidir. İç Anadolu Bölgesi’nin en az yağış alan yeri de “Konya Kapalı Havzası”dır. 1926-2016 arası 90 yıllık yağış ortalamasına göre Türkiye 636, İç Anadolu Bölgesi 389, Konya Kapalı Havzası ise 335 kg/metrekare yağış almaktadır.

Havzanın sorunları bellidir. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte sürdürülebilir bir havza yönetim planını oluşturması ve tavizsiz uygulaması gerekmektedir.

Hoşça kalın.

Kaynak: İklim Dostu Proje - Osman Nevres Yılmazla