Hepimiz zaman zaman, hatalı davranışlarda bulunabiliriz. Hatasız insan yok gibidir. Burada insanların çıkış yolu önemlidir. Söz konusu, hata arayıp bu hatayı ortaya çıkarıp bireyin küçük düşmesini sağlamaksa, böyle bir davranış, kişinin "ben"liğiyle özdeşleştiğinden hatalı davranış düzeltilemez.
     İnsanlardaki "ben" duygusu ve herkeste farklıdır. Bireylerin davranışları "kendi"si değildir. Bireylerin, kendisine değil de, onun davranışına yapılan eleştirinin ortaya çıkardığı sonuçlar daha yapıcı ve daha etkili olur. Örneğin, akşam eve geç gelen eşiniz için "Sen çok sorumsuz bir insansın!" gibi bir söz, onun benliğine
yapıldığından onu kışkırtmış olursunuz. 
      Oysaki "Geç geleceğini haber vermemen, sorumsuzca bir davranış." şeklinde bir söz daha yapıcı ve etkili olur. Yapılan yanlış davranışın düzeltilmesi için karşıdaki kişiye fırsat tanınmış olur.
     Onun yapmış olduğu hatalı bir davranışından dolayı, onun sorumsuzlukla suçlanması bu davranışın düzeltilmesini zorlaştırır. Çünkü karşıdaki eş, eleştirinin ağırlığı karşısında kendini, ailesinin önemsiz bir bireyi olduğunu, bundan sonra da ne yapsa kabul görmeyeceğini hisseder.
Akşam eve geldiğinde hemen televizyon karşısına geçen eş için "Senin televizyondan başka dünyan yok!" şeklinde bir yaklaşım, karşıdaki eşin de tepkisinin sert olmasına neden olabilir. Bu durumda "Eve girer girmez, televizyonun karşısına geçip bizimle ilgilenmemen beni çok üzüyor" şeklinde bir yaklaşım daha etkili olur.
Peki öyleyse eleştiriyi nasıl yapalım…
          1. aşamada: Önce eşinizin olumlu bir özelliğiyle onu takdir edin.
          2. aşamada: Bu yanlış davranışın ileride kendisine zarar verebileceğini bundan da üzüntü duyacağını ona söyleyin.
3. aşamada: Eşinizin olumlu bir özelliğini söyleyerek bu işi bitirebilirsiniz.
Bu yöntemle bireyin iki olumlu özelliği arasında sıkışıp kalan eleştiriyi kısmen kabullenmesi daha kolay olur. Davranışın değişmesine olumlu katkı sağlar.
Karşımızdaki kişinin hatalı davranışlarında yapılan eleştiri onun kişiliğine değil yapılan davranışa olduğunda insanların bunu değiştirmesi veya düzeltmesi daha kolaydır.