Programa, SÜ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Tamkoç, Gıda Tarım Hayvancılık Konya İl Müdürlüğünde Mera Komisyon Üyesi Ziraat Mühendisi Ahmet Tetik, Kuruluş Başkanları, KTD Tarımsal Danışmanlık Şirket Yetkilisi Abdullah Kaya ve salonu dolduran çiftçiler katıldı.
Programa katılımın bir hayli fazla olduğu ve bazı çiftçilerin programı ayakta izlediği görüldü.
Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı'nın açılış konuşması ile başlayan programda, kendisinin Başkan olarak son toplantısının olduğunu, llçede Ziraat Odası olarak güzel hizmetler gerçekleştirdiklerini, bir bayrak yarışı olan bu hizmetlerde yeni seçilecek olan Ziraat Odası Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerine başarılar dilerim diyen Bozaklı, Meraların Türkiye ve Karapınar için çok önemli olduğuna değindi ve Karapınar'ın mera hususunda öncü olacağını söyledi.
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Mera Komisyon Üyesi Ziraat Müh. Ahmet Tetik ise Meraların ıslahı ile ilgili mevzuatı hakkında çiftçilerin anlayacağı dilde anlaşılır bir şekilde geniş bilgiler veren Tetik, Konya'da toplam mera alanının beşte birinin Karapınar'da olduğunu ve meraların hızlı ve usulünce kiralanması ülke ekonomisine ve Karapınar'ın hayvancılığına büyük katkıları olacağına değinerek miraların kiralanması için en az 6 ay Karapınar'da ikametgâhın şart olması, ilk planda mera kiralayacak çiftçinin hayvancılık yapması, küçük parçalara kiralama verilemeyeceğini yani 5000 dekarlık alanda en az 300 dekara müracaat edebileceğini ve çiftçi isterse imkânı doğrultusunda 500 dekar ve daha fazlasını kiralayacağını ifade etti. Kiralama aşamasında çiftçi meranın çapı ile birlikte dilekçe ile Tarım İl Müdürlüğüne müracat edip, oluşturulan heyetle incelemeden sonra mira alanının kiralanması aşamasına geçileceğini ve ihale aşamasında ihaleye katılacakların proje hazırlatıp müracaat edebileceğini, ihale kimde kaldı ise oraya heyetin belirleyeceği karışımı ekebileceğini ifade etti. 25 yıla kadar kiralanacak meraların Karapınar hayvancılığına ciddi ölçüde katkılar vereceğini söyledi,
Programda, SÜ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Tankoç ise mera konusunda ve tarla bitkileri, mera bitkileri konusunda çiftçilere geniş açıklamalarda bulunarak mera kiralamasının hem ülke ve ilçe ekonomisine hem de Karapınar hayvancılığına büyük katkılar vereceğini söyledi. İkinci oturumda ise Doç.Dr. Ahmet Tankoç, meraların ıslahında nelere dikkat edileceğini, nasıl ekim yapılacağını anlatarak, çiftçilerin sorularına cevaplar verildi.