Bölgemizde ( Karapınar, Karaman Akçaşehir kasabası,  Ayrancı’nın; Ambar, Kavuklar  köylerinin tarım arazileri ve yerleşim yerleri) MTA’nın yapmış olduğu araştırmalar sonucunda termik santrallerde kullanılmaya elverişli sözde zengin (kalorisi düşük, maliyeti yüksek, çevresel tehlikeleri sayılamayacak kadar fazla) linyit yataklarının varlığı tespit edilmiştir. Bulunan bu kaynaklara termik santraller kurulması planlanmaktadır.

            Bölgemizde kurulması düşünülen bu santrallerin yaratacağı çevresel felaketler üzerine birçok bilimsel çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Ereğli Dağcılık Kulübü ERDAK olarak yaklaşan bu felaket hakkında kamuoyunun dikkatini çekmek, sürdürülen hukuki mücadelelere destek vermek için ve bölgemizde kurulması planlanan termik santrallere tepki olarak 3448 metre rakımlı Aydos Dağı’na bir kış tırmanışı yapacağız.

Çünkü, bu termik santraller kurulur ise, uzman raporlarına göre;

Toplam rezerv :1,83 milyar ton

Gerekli santral:1.000 MW’lık 6 adet santral ile veya 600 MW’lık 10 adet santral

yılda gereken soğutma suyu:     2.776.744.800 m3/yıl

Kazılacak toprak: 22,5 milyar ton

Havaya karışacak kül (sera gazı.) : Yılda 700 bin ton ya da 30 yıl boyunca 1,85 milyar ton karbondioksit eşdeğeri.

Soğutma suyu içi gereken kuyu: her biri saniyede 10 lt. su çeken 8200 adet yer altı kuyusu.

          Konya Kapalı Havzasındaki yeraltı suyunun tamamı çekilerek yer üstü kurutulsa bile, kurulması öngörülen termik santralleri tam kapasite ile çalıştırmak mümkün olamamaktadır. Bu santraller kurulur ise bölgemizdeki ekosistemin tamamen yok olacağı şüphe götürmez bir gerçektir.

Binlerce insanımızın geleceğini, sağlığını, ekonomisini yakından ilgilendiren çok büyük bir felaket adım adım yaklaşmaktadır.

Geleceğimizi yok edecek enerji kaynakları ile zengin olmamızın bir anlamı yoktur. Dünyada artık fosil yakıtlarla enerji üretimi az gelişmişliğin ve insan, doğa, gelecek gibi kavramları hiçe sayan kör kâr hırsının göstergelerinden bir tanesidir. Güneş, rüzgâr gibi alternatif enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak çocuklarımıza daha güzel yarınlar bırakmak için bu kaynaklara yönelmeliyiz. Gelecekte en büyük zenginliğimizin aslında tarım alanları olduğunu unutmamalıyız.    

Türkiye'nin tahıl ambarı sayılan Konya Ovası'nın termik santral kurulması halinde gerek yeraltı suları, gerekse yaratacağı asit yağmuru, kül ve çevre kirliliğine yol açacak birçok olumsuz etken bakımından ağır darbe yiyeceğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

Bu düşüncelerle tüm Ereğli ve Karapınar kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz.

                                                                       Ereğli Dağcılık Kulübü (ERDAK)