Cumhuriyet İlköğretim Okulu Öğretmeni Sibel Ekşi derslerinin konusu gereği öğrencilere “ Boşaltım Sistemi” ile ilgili araştırma yapmaları istemiş ve öğrencilerde Dr. Taner Yaylacı ile röportaj yaptıkları görüldü.

Aile Hekimi Dr. Taner Yaylacı, öğrencilerle yakından ilgilenerek sorularını tek tek cevaplandırdı.

Öğreciler tarafından Aile Hekimi Dr. Taner Yaylacı’ya yöneltilen sorular? Boşaltım sistemi hastalıkları nelerdir?, Böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan teknolojik gelişmeler nelerdir?, Boşaltım sistemi organlarının sağlığını korumak için yapılması gerekenler nelerdir?

Dr. Taner Yaylacı soruları şu şekilde cevaplandırdı. Boşaltım sistemi vücudumuzda dışardan giren maddeleri kullandıktan sonra tekrar dışarı atılmasını sağlayan sistemlerdir. Boşaltım sistemi olarak vücudumuzda ürüner sistem, gastronel intestrial sistemler idrar ve gayta aracılığıyla atılır. Bunların yanında cilt yoluyla da atılım vardır. Bunların ayrı ayrı hastalıkları vardır diyen Dr. Yaylacı mesela ürüner sistemi hastalıkları: Böbrek hastalıkları, böbrek yetmezliği, böbrek taşları, böbrek iltihabı, idrar yolları enfeksiyonları, erkeklerde prostat büyümesi, sistem tümörleri, Göstro indestrial sistem hastalıkları,emek borusu hastalıkları, mide hastalıkları, pepitik ülser, gastrit, mide tümörleri, bağırsak hastalıklar, Tivertükül fıtıklaşmalar invağırasyon bağırsak tümörleri, cilt hastalıkları, kistik fibrazis gibi. Diyen Dr. Yaylacı, Eskiden insanlar teknolojinin olmadığı zamanlarda bazı hastalıklarının, idrarın yapısını değiştirebileceğini düşünerek idrarın tadına bakma ile denemişlerdir. Çok şükür ki günümüzde teknolojinin gelişmiş olması nedeniyle bir çok alanda olduğu gibi böbrek hastalıklarında teknolojik imkânlar oldukça gelişmiştir. Mesela Ultrasonla dışarıda bakılarak böbreğin boyutu, anatomik yapısı, konumu çok rahat görüntülenebilmektedir. Hatta ileri tetkikler olan tomografi (CT) ve manyetik rözanas (MR) ile böbrek içerisindeki milimetrik lezyonlar tespit edilebilmektedir. Daha geniş bir yöntem olan (DIVP) ile koldan radyoaktif madde verilerek çekilen grafikde böbrek dokusu üzerinde biriken radyoaktif maddenin durumuna göre böbrek içerisindeki lezyon’un tanımı yapılabilmektedir. Boşaltım sistemini üç gruba ayırmıştık. İdrar yollarının çok çeşitli hastalıkları vardır. Bunlardan korunmak için önce bu sistemleri iyi tanımak gerekir. Bu sistemler vücudun diğer sistemleriyle korale ile çalıştıklarından genel olarak sağlığı koruyucu önlem ve davranışlarda bu sistemin hastalıklardan korunmuş oluruz, bunlarında temiz, düzenli ve dengeli beslenmeye bağlı olduğunu, Düzenli ve dengeli spor yapmak, ara sıra tansiyonumuzu ölçtürmeliyiz, şekerimize baktırmalıyız, özellikle bazı hastalıkların artış gösterdiği 40 yaşından sonra bazı basit tetkiklerini yaptırmak yılda bir defa cekap yaptırarak bu sistemin hastalıklardan kısmen olarak korunabiliriz”dedi

Bizde sağlık konusunda öğrencilerimize bilgi veren, ilgi alaka gösteren Aile Hekimi Dr. Taner Yaylacı’ya, Öğretmenleri Sibel Ekşi’ye ve Öğrencilerin sağlık konusunda bilgi almalarından dolayı hepsine teşekkür eder, sağlıklı nice yıllar dileriz.