Ancak son yıllarda bu hastalığın tedavisindeki önemli gelişmeler kalıcı sakatlıklar ve hayat kayıplarının önüne gelişebiliyor. İnme sonrasında tedavi uygulama şansı olan zaman penceresinin daha da uzamasını sağlarken, tedavi etkinliğinin de belirgin olarak artmasında büyük rol oynuyor.
"Belirtiler;
- Birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilen bir zaman boyunca görme, konuşma veya duyularda bozulma.
- Bir kol veya bacakta veya bir kolda ve bir bacakta genellikle aynı tarafta yüzle birlikte olabilen veya olmayan ani zayıflık veya duyu kaybı.
- Akut olarak çift görme durumunun bozuk konuşma, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu veya yutma güçlüğünün başlaması.
Acil Belirtiler;
- Yaralanmaya bağlı olmaksızın birdenbire bilinç kaybı
- Aniden kısmi veya tam felç veya yüzde, kolda veya bacakta uyuşukluk.
- Ani görme bozukluğu veya kaybı
- Süratle konuşma bozukluğu başlaması.
- Aniden şiddetli başağrısı başlaması.
İnmenin sebebi,
Beyine gelen kan akımının azalması veya durmasına sebep olan etmenler, inmenin de sebebidir. Damarlar bir pıhtı ile tıkanabilir veya yırtılarak kanama meydana gelebilir.
Felç'in tedavisi var mı?
Kısmi felçlerde, felce sebebiyet veren rahatsızlığın tedavisi ile kişiyi bağımlı olmaktan kurtaracak tedavi metotları mevcuttur. Örneğin damar tıkanıklığından dolayı meydana gelmiş bir rahatsızlıksa, kan sulandırıcı ilaç tedavisi ile vücutta kan akışının rahat sağlanması durumunda bir süre sonra vücut normal düzenine kavuşmaktadır. Beyin kanaması sonucu felç geçiren bir hastaya, vakit kaybetmeden fizik tedavi rehabilitasyon başlanmalı ve böylece hasta normal hayata adapte edilmelidir.