Türkiye’de 1981 yılından beri Genişletilmiş Bağışıklıma Programı yürütülmektedir. Yürütülen bu programla aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin önlenmesi hedeflenmiştir.

Uygulanan program kapsamında Difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B, hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklarla streptokokus pnömoniya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin, sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir. Aşılanmada temel amaç doğan her bebeğin bu hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır.

Uygulanmakta olan Karma aşı,difteri, boğmaca ve tetanoz hastalığından, polio aşısı çocuk felcinden, Hepatit-B aşısı sarılık , siroz ve karaciger kanserinden, Hib aşısı Hemofilus İnfluenza tip b ye bağlı menenjit, zatüre ve ortakulak iltihaplarından,BCG aşısı Veremden ,KKK aşısı kızamığa bağlı zatüre,ortakulak iltihabı ve SSPE hastalığından,doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA aşısı zatüre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korumaktadır.

2010 yılında çocukluk döneminde uygulanan aşı takvimine 6.yaşta uygulanmak üzere ek bir doz Boğmaca eklendiği Nisan 2011 ‘den itibaren daha geniş koruyuculuk sağlayan Konjuge Pnömokok Aşısı uygulanmaya başlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi’nin 2005 yılında aşılamanın desteklenmesini “Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiştir.Böylece ilk Aşı Haftası Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır.Türkiye ülke olarak bu zamana kadar düzenlenen Altı “Avrupa Aşı Haftası” etkinliğine de katılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi tarafından 21-27 Nisan 2012 tarihinde düzenlenmesine karar verilen “Yedinci Avrupa Aşı Haftası”nda ana tema aşı ile korunulabilir hastalıkların tehdidine karşı işbirliği yapılarak çözümler bulunması ve bağışıklaşmanın hedefine ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktır.

Bu kapsamda sağlık personelimizin başarılı çalışmaları, anne ve babaların çocuklarını aşılatmalarındaki duyarlılıkları sonucunda yüksek aşılama yüzdelerine ulaşılmış ve bunun sonucunda ülkemizde aşı ile korunulabilir hastalıkların sayısı ve bu hastalıkların yol açtığı ölümler oldukça azalmıştır. Bununla birlikte söz konusu hastalıkların aşılama yoluyla tamamen yok edilmesi de mümkündür.

Ülke genelinde gerçekleştirilecek “Yedinci Avrupa Aşı Haftası” etkinliklerinde toplumun aşılama konusunda farkındalığının ve duyarlılığının artırılması,0-5 yaş arası eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması hedeflenmektedir.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın aşılarını yaptırmak tüm anne ve babaların çocuklarına karşı bir görevidir.Çünkü aşılanmak çocuklar için bir haktır.Haydi anne ve babalar çocuklarınızı bu haktan mahrum bırakmayın.Geleceğimizi sağlıklı bireylere teslim edebilmek için çocuklarımıza karşı olan bu görevimizi yerine getirelim.

   

Dr.Ahmet TAŞDEMİR

Sağlık Grup Başkanı