Tapu Müdürü Eyup MANAV bu konuda şunları söyledi.” Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 168.’nci Kuruluş Yıldönümü olması münasebetiyle, kuruluş yıldönümünde makamımda personelimiz ile birlikte pasta keserek kutlama yaptık.

Bugün 21 Mayıs 2015 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün Kuruluşunun 168.’nci yıldönümüdür. Ülkemizde Tapu teşkilatı ilk olarak 21 Mayıs 1847 tarihinde Defterhane-i Amire kalemi adıyla kurulmuş ve Cumhuriyete kadar çeşitli isimler altında görevini sürdürmüştür.

Devletimizin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını, taşınmazlarla ilgili her türlü akitli ve akitsiz işlemleri ile tesçil işlemlerinin yapılmasını, siciller üzerindeki değişikliklerin takibini, denetlemesini, sicil ve belgelerin arşivlenerek korunmasını sağlamak. Ülkenin Kadastrosunu yapmak, değişiklikleri takip etmek, tapu planlarının yenilenmesini ve güncellenmesini sağlamak ve bunlara ilişkin kontrolm ve denetim hizmetlerini yürütmek gibi konular Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün esas görevleri arasında yer almaktadır diyen MANAV, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Türkiye’nin Kadastrosunun tamamını yapmış ve bitirmiştir. Türkiye genelinde bulunan bütün Tapu Müdürlükleri TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) sistemine geçmiş durumdadır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kalite Yönetim Sistemi gereğince geliştirmiş olduğu projeler kapsamında Tapu Müdürlüklerine ilgili vatandaşların istenilen belgeleri eksiksiz olarak ibraz etmeleri ile saat 08.00 ile 12.00 saatleri arasında ön başvurular alınmakta ve alınan başvurular aynı gün içerisinde bitirilmektedir. Karapınar ilçesinde gayrımenkul satış işlemlerinin % 60’ını Tarım arazileri oluşturduğundan dolayı 5403 Sayılı Tarım Arazilerini Koruma Kanunu gereğince İlçe Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne soru konusu edildiğinden dolayı bu yöndeki talepler aynı gün içerisinde bitmeyebilmektedir.

Tapu Müdürlükleri verdikleri hizmet bakımından çok geniş alana sahiptir. Bu bakımdan Karapınar ilçesinde bulunan Belediye, Bankalar, İcra Müdürlükleri, Hukuk Mahkemeleri, İlçe Tarım Müdürlüğü, SYDVakfı, Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi, Tarım Kredi Kooperatifleri Milli Emlak Müdürlüğü ile birlikte Karayolları, DSİ, Türkiye Elektrik Kurumu, BOTAŞ gibi kamu kurum ve kuruluşlarına da hizmet verilmektedir. T.K.G. Müdürlüğü Kalite Yönetim Planı Kapsamında 40.000 işlem ve 40.000 kişi ile yapılan birebir telefon görüşmeleri sonucunda vatandaş memnuniyeti % 96 lara kadar ulaşmıştır. Doğabilecek herhangi bir kamu zararı ya da vatandaşın uğrayacağı maddi zararın ve olabilecek sahtecilik işlemlerin önüne geçilmesi için Müdürlüğümüzde işlem yaptıracak vatandaşlarımızın bizzat ya da vekâleten temsillerde nüfus cüzdanı asılları ile başvuru yapmaları çok önemlidir. Bizler her zaman vatandaşımızın işlerinin sağlıklı yürümesi için titizlikle ve özverili bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.”dedi