Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.RifatHisarcıklıoğlu başkanlığında video konferans yoluyla gerçekleştirilen toplantıya Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen ve Meclis Üyelerimiz katılım sağladılar.

Webinar yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda üyelerin yaşadıkları yerel ve sektörel sorunlar istişare edilirken, Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Kemal Sözen tarafından İlçemiz ve Bölgemizde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri aşağıdaki konu başlıkları altında iletilmiştir.

  1. Bilindiği üzere covid 19 salgını özellikle hizmet sektörü olmak üzere hemen hemen bütün sektörleri etkilemiştir. Kafe-restaurant gibi işletmeler mevcut durumdan en fazla etkilenerek, mevcut kredi ve vergilerini ödeyemez hale gelmişlerdir. HES Kodu uygulaması ve sayı sınırlaması ile bu sektörlerin faaliyetlerine bir an önce başlaması sektörün sıkıntılarını bir nebze olsun gidereceği kanaatinde olduğumuzu belirtmek isterim.

  1. Faiz oranlarının yüksek olması, işletmelerin faaliyet giderlerinin artmasına, dolayısıyla finansal sorunlar yaşamasına sebep olmaktadır. Mevcut faiz politikalarının tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Birçok üyemizden Nefes Kredisi’nin tekrarlanması hususunda talepler almaktayız. Üyelerimizin istikrarlı bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için acilen finansal olarak desteklenmesi, nefes kredisinin tekrar başlatılması talebimizdir.

  1. İlçemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Covid 19 salgını sürecinde tarımın önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Girdi maliyetlerinin artması tarım ve hayvancılık sektörünü zor durumda bırakmıştır. Bu sebeple kapanan tarım işletmelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca bölgemizde görülen yer altı sularındaki azalma tarım sektörünü daha da zorlaştırmış, elektrik giderlerini yükseltmiştir. Konya Ovası kapalı havzasının bir an önce dışarıdan bir akarsu desteği ile beslenmesi gerekmektedir. Tarım girdilerinin en yüksek payını elektrik giderleri oluşturmaktadır. Aylık ödeme sistemi ile çiftçilerimiz faturalarını ödemekte zorlanmaktadır. Elektrik dağıtım firmaları ile görüşülerek, tarımsal elektrik faturalarının hasat sonunda ödenmesini düzenleyen bir protokolün yürürlüğe girmesi ile çiftçilerimizin ödeme kolaylığına ulaşacağı kaanatindeyiz.