Toplantıya; Karapınar Kaymakamı Onur KÖKCÜ, Belediye Başkanı Mehmet YAKA, Konya Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Zeki GÜNEY, Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet SAVRAN, Öğretim Görevlisi ve Uzman Biyolog (Botanik Uzmanı) Ali KESKİN, Doğa Koruma ve Milli Parklar Ereğli Mühendisi Asım NİYAZOĞLU ve personelleri, Karapınar Aydoğanlar MYO Öğretim Görevlisi Göknur OKÇU, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa SÖNMEZ, Karapınar Tarım ve Orman İlçe Müdürü Tayfun GÖKÇE ve personelleri, Nartus Enerji ve Çevre Yatırımlar, ÇED ve Çevre Danışmanlık, Biyoçeşitlilik, Enerji, Madencilik, Orman, Tarımsal yatırımlarla ilgili Firması yetkilileri katıldılar.

Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet SAVRAN ve Öğretim Görevlisi Uzman Biyolog ve Botanik Uzmanı Ali KESKİN tarafından Biyoçeşitlilik Eylem Planı kapsamında İlçemiz Meke Gölünde yetişen ve endemik tür olan Karaüşmen (Saponaria Karapinarensis) bitkisi üzerinde tanıtımlar yaparak, endemik bitkinin korunması yolunda yapılacak çalışmalar, sürdürülebilirlik sağlanması ile ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte işbirliği sağlanması, faaliyet akış planı, ara hedefler, türün fenolojisi ve yaşam döngüsü, türün dünyadaki durumu, kategorisi ve tehdit durumu, faaliyet akış planları, yaşam alanı, eylem planları hakkında geniş bilgiler verdiler.

Belediye Başkanı Mehmet YAKA, Dünya’da tek olan Meke Gölü ve Dünya’da tek olan endemik bitki türü olan Karaüşmen bitkisinin Meke gölünde olması ilçemiz adına sevindirici bir durumdur. Meke gölünde bu bitki türünün korunması ve neslinin devam edebilmesi için bazı tedbirlerin alınması ile mümkün olabilecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından  Meke Gölü, Acı Göl, Örnek Tepe ve obruklar jeopark kapsamı içerisinde değerlendirilmesi çalışmaları vardır. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Meke Gölünde koruma amaçlı imar planı yapılacaktır. Yapılacak olan millet bahçesi içerisinde de bu endemik bitki türü değerlendirilebilir. Belediyemiz olarak bu konuda her zaman yardım ve desteğe hazırız.”dedi